Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yasin İlemin, Muğla’nın Fethiye ilçesi ve çevresinin ciddi bir deprem bölgesi olduğunu belirterek özelikle dolgu sahasının olası bir depremde çökme riski ile karşı karşıya olduğunu söyledi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yasin İlemin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Muğla’nın Fethiye ilçesindeki dolgu sahasına ait iki fotoğrafı paylaşarak deprem riskine dikkat çekti.
Biri 1950’li yıllardan diğeri günümüzden iki fotoğrafı paylaşan İlemin, olası bir depremde dolgu sahasının gevşek zemin olduğu için tamamen çökme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirtti.
İlemin paylaşımında şu ifadelere yer verdi: “O bölge günlük ağaçları ile dolu bir sulak alandı. Fethiye ve çevresi ciddi bir deprem bölgesidir. Rodos ile Fethiye körfezi arasındaki deniz tabanı Akdeniz’in en derin noktalarından ve büyük bir tektonik hareketlilik üreten bir merkezdir. Tarih boyunca ciddi depremler yaşanmış antik şehir Telmessos depremlerden sonra bir daha eski haline dönememiştir”
Bölgede ortalama olarak 100-200 yılda bir ciddi deprem görüldüğünü belirten İlemin, Fethiye’deki son büyük depremin 24-25 Nisan 1957 yılında gerçekleşen 7.1 büyüklüğündeki deprem olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
“Öncü sarsıntılardan (6.2) tedirgin olan dönemin kaymakamı Kamil Nezih Okuş jandarma ve silah zoru ile halkı evlerden çıkarmıştır. Yedi saat sonra (sabah 4:26) yaşanan esas depremle Fethiye’deki bütün binalar (Bin 500 bina) yıkılmış ancak sadece 19 kişi hayatını kaybetmişti. Şehrin Rumca eski adında (Makri) belirtildiği gibi uzak ve sapa bir noktada olan bölgeye yardımlar çok geç ulaşabilmiş. Haberleşme ancak iki gün sonra radyo telsiz üzerinden gerçekleşebilmiştir.”