Bu siteye girerek Gizlilik İlkeleri ve Kullanım Şartlarını kabul etmiş sayılıyorsunuz.
Accept
Gündem FethiyeGündem Fethiye
  • Gündem
  • Politika
  • Toplumsal Cinsiyet
  • Ekoloji
  • Yaşam
  • Kültür&Sanat
  • Spor
  • Özel Haberler
  • Resmi İlan
Okunuyor Yaban domuzlarını öldürmek dışında hangi önlemler alınabilir? Sürek avının, yaban hayatına etkileri neler olabilir?
Paylaş
Aa
Gündem FethiyeGündem Fethiye
Aa
  • Gündem
  • Politika
  • Toplumsal Cinsiyet
  • Ekoloji
  • Yaşam
  • Kültür&Sanat
  • Spor
  • Özel Haberler
  • Resmi İlan
Arama
  • Gündem
  • Politika
  • Toplumsal Cinsiyet
  • Ekoloji
  • Yaşam
  • Kültür&Sanat
  • Spor
  • Özel Haberler
  • Resmi İlan
Takip edin
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
GündemÖzel Haberler

Yaban domuzlarını öldürmek dışında hangi önlemler alınabilir? Sürek avının, yaban hayatına etkileri neler olabilir?

Son güncelleme: 23 Mayıs 2025 18:28
 Haber:  Duru Şevval Ayyüce  
23 Mayıs 2025 17:59
Paylaş
yaban domuzları
Fotoğraf: Gündem Fethiye / Duru Şevval Ayyüce | 5 Temmuz 2024 - Muğla'nın Fethiye ilçesindeki Karagözler Mahallesi
Paylaş

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yaban domuzlarına yönelik sürek avı kararı aldı. Peki, yaban domuzlarını öldürmek dışında hangi önlemler alınabilir? Sürek avının, yaban hayatına etkileri neler olabilir? Hayvan Hakları Koruma Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Eda Sheldon, Gündem Fethiye’ye yanıtladı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), 19 Mayıs’ta yaban domuzlarının şehre inmesine karşı aldıkları “önlemler” kapsamında sürek avı faaliyetleri başlatıldığını sosyal medya hesabı üzerinden duyurmuştu.

DKMP’nin yaban domuzlarına yönelik sürek avı kararına karşı Muğla’daki hayvan hakları örgütleri, “Yaşam hakkı beş fişeğe kurban edilemez, devlet eliyle ölüm meşru gösterilemez” başlığıyla dün (22 Mayıs) yazılı olarak ortak açıklama metni yayımladı.

SÜREK AVI NEDİR?

Sürek avı, bir grup avcının domuz veya geyik gibi yaban hayvanlarını belirli bir alana sürerek o bölgeye gizlenmiş avcılar tarafından vurulmasına dayanan toplu av yöntemidir. Hayvanlar, bu yöntemle kaçacak yer bulamayacak şekilde çevrilir ve tuzağa düşürülür.

“DOĞAYI KORUMAKLA MÜKELLEF BİR KURUM, ÇÖZÜM ÜRETMEK YERİNE ÖLÜMÜ SEÇİYORSA ARTIK İŞLEVİNİ YİTİRMİŞ BİR KURUM OLMUŞTUR”

Yaban domuzlarının öldürülmesi dışında hangi önlemlerin alınabileceğini Hayvan Hakları Koruma Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Eda Sheldon, Gündem Fethiye’den Duru Şevval Ayyüce’ye anlattı.

Son birkaç yılda bölgedeki orman yangınları sebebiyle yaban hayatının neredeyse yok olma derecesine geldiğini vurgulayan Sheldon, kaçak yapılaşmanın ve doğal bekçi görevi gören sokak köpeklerinin toplatılmasının da yaban hayvanlarının şehrin merkezlerine inmesine sebep olduğunu belirtti.

Hayvanların, hayatta kalma amaçlarının beslenmek ve üremek olduğunu vurgulayan Sheldon, şu ifadeleri kullandı:

“Adı üstünde Doğa Koruma ve Milli Parklar, doğayı korumakla mükellef bir kurum; çözüm üretmek yerine ölümü seçiyorsa artık birçok iş bilmezin bir arada olduğu, işlevini yitirmiş bir kurum olmuştur.”

“YABANDA, BESLEME VE SU ODAKLARININ OLUŞTURULMASI GEREKİYOR”

DKMP tarafından yapılan açıklamada, çözüm önerilerinin dikkate alındığını ama sürek avını da çözüm olarak karara bağlamalarının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Sheldon, konu hakkında Muğla Valisi Yardımcısı Murat Kahraman, DKMP müdürü Ömer Kahraman ve Fethiye Belediyesi Danışmanı Yavuz Topateş ile görüşmeler yaptığını ifade etti.

Sheldon, alınabilecek önlemlerle ilgili şunları söyledi:

“Öncelikle yabanda, besleme ve su odaklarının oluşturulması gerekiyor. Sonrasında, yaban ile şehir arasında bariyer. Bu kesinlikle hayvanlara acı verecek şekilde elektrikli teller vesaire olmamalı. Sese veya görüntüye duyarlı gürültü yapan siren gibi mekanizmalarla şehre inmeye çalışan hayvan, korkutularak inmesinin önüne geçilebilir.”

“ÇÖP KUTUSU ETRAFINA, HİÇBİR ŞEKİLDE ÇÖPLER BIRAKILMAMALI”

Yaban hayvanlarının, şehre indikleri bölgelerin tespit edilerek o bölgelerde hayvanseverler aracılığıyla bekçi görevi görebilecek kapasitedeki köpeklerin yerleştirilmesi gerekildiğini söyleyen Sheldon, şu ifadeleri kullandı:

“Bakım ve beslenmeleri, gönüllü ve belediye iş birliği içinde olmalı. Köpekler, kesinlikle zincire vurulmamalı çünkü olası bir saldırı halinde kendini koruyamayıp zarar görebilir.”

Sheldon, belediyenin yardımlarıyla alınabilecekler önlemler hakkında ise şu ifadelere yer verdi:

“Belediyenin anons siteminden, özellikle çöpler hakkında sürekli duyurular yapılmalı. Sağlam kapakları kapanan çöp kutuları koyulmalı ve düzenli olarak boşaltılmalı. Çöp kutusu etrafına, hiçbir şekilde çöpler bırakılmamalı.”

Ayrıca, halkı bilgilendirmek amacıyla reklam panolarının da kullanılabileceğinin altını çizen Sheldon, şunları söyledi:

“Sokakta yaşayan evcil hayvanlar için yapılan beslemelerde de tamamen insani ve vicdani olarak yemek su bırakan insanlar da besleme bitimi ortada yiyecek bırakmamalı ve toplamalı.”

Eskiden köylerde yaşayan yurttaşların; yaban domuzlarının bağ, bahçe ya da tarlaya zarar vermemesi için orman içlerinde meyve ağaçları diktiklerini dile getiren Sheldon, “Böylelikle yabanda yiyecek bulan domuzlar, alanlara inmezmiş. Oluşturulacak besleme odaklarının yanı sıra meyve ağaçları da ekilebilir” dedi.

“KESİNLİKLE AV YAPILMAMALI YOKSA BİR TÜRE KARŞI SOYKIRIM OLUR VE EKOSİSTEM CİDDİ ANLAMDA ZARAR GÖRÜR”

Özellikle bu ayların, yavrulama ayları olduğuna dikkat çeken Sheldon, şu ifadeleri kullandı:

“Yaşam hakkı savunucuları olarak, hayatta her canlının yaşam hakkı kutsaldır diyerek ava hep karşı çıktık, çıkmaya da devam edeceğiz. Kesinlikle av yapılmamalı yoksa bir türe karşı soykırım olur ve ekosistem ciddi anlamda zarar görür.”

Alınan kararda, ava çıkacak olan kişilere beşer fişek verileceği mevzusunun tehlikeli bir söylem olduğunu vurgulayan Sheldon, yaşanabilecek sorunlarla ilgili şunları söyledi:

“Şimdiden birçok insan, devlet öldürmeye izin verdi diyerek katliamı meşrulaştırmaya çalışıyor. Bunun örneğini dirgenle yavru köpeği öldüren bir şahısta gördük. ‘Devlet öldürmek için kanun çıkardı bende öldürdüm’ dedi. Toplumu iyi analiz etmek gerekiyor. Bu tür söylemler zaten çığırından çıkmış bir ülkede, bırakın çözümü; şiddeti iyice körüklemekten ve kaos yaratmaktan öteye geçmeyecektir.”

Tüm kurumların, bir araya gelerek çözüm üretmesi gerektiğini belirten Sheldon; domuzların ve yaban domuzlarının, ekosistemde önemli rol oynadıklarını belirtti.

“DOMUZLAR OLMAZSA DOĞAL TOPRAK İŞLEME SÜRECİ ORTADAN KALKAR”

Sheldon, domuzların ekosistemden tamamen yok olmasının sonucunda neler olabileceğiyle ilgili şunları söyledi:

“Domuzlar toprakta kökleri, mantarları ve küçük hayvanları ararken toprağı kazarlar. Bu faaliyet; toprağın havalanmasını sağlar, tohumların toprağa karışmasını kolaylaştırır ve ormanlar ile çayırların bitki yapısını şekillendirir. Domuzlar olmazsa bu doğal toprak işleme süreci ortadan kalkar, bazı bitkiler yayılmakta zorlanabilir.”

Aynı zamanda besin zincirinde de bozulmalar oluşabileceğini vurgulayan Sheldon, şu ifadeleri kullandı:

“Domuzlar, leşleri yer. Böylece hastalık taşıyan artıkların ortadan kaldırılmasına yardımcı olurlar. Kutlar, ayılar gibi yırtıcı hayvanlar için önemli bir besin kaynağıdırlar. Domuzların kaybı, bu yırtıcıların besin bulmakta zorlanmasına ve başka av türlerine yönelmelerine neden olabilir. Bu da diğer türler üzerinde baskı yaratır.”

Domuzlar olmazsa bazı türlerin aşırı çoğalabileceğini dile getiren Sheldon, şunlara dikkat çekti:

“Domuzlar, yumurta ve yavru hayvanlarla da beslenebilir. Bu nedenle bazı kuş türleri ve küçük sürüngenler gibi türlerin sayısını dengede tutarlar. Domuzlar olmazsa bu türlerin popülasyonları aşırı artabilir ve ekosistem dengesi bozulabilir.”

“DOMUZLAR GİBİ EKOSİSTEMİN BİR PARÇASI OLAN TÜRLERİN TAMAMEN YOK OLMASI, DOĞAL DENGEYİ BOZAR”

Bazı bölgelerde domuzlar zararlı olarak görülse de doğal alanlarda yok olmalarının, tarım alanlarda dolaylı yoldan haşere artışı gibi zararlara yol açabileceğini belirten Sheldon, şunları söyledi:

“Domuzlar gibi ekosistemin bir parçası olan türlerin tamamen yok olması, doğal dengeyi bozar. Her türün doğada bir görevi vardır, domuzların yokluğu bu görevlerin boşta kalmasına ve zincirleme ekolojik etkilere neden olur.”

Sheldon, DKMP tarafından verilen karara karşı yasal haklarını kullanmak isteyen yurttaşların başvurabileceği yöntemlerle ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Ölüm harici diğer çözüm önerilerinin uygulanmadığı gerekçe gösterilerek ekosisteme olacak zararı hayvan hakkı da belirtilip alınan kararın iptali için önce kararı veren kuruma iptali için dilekçe verilir. Olumsuz olursa idari mahkemeye gidilir.”

Avukat Arzu Ayyıldız, Fethiye’de yapılması planlanan yaban domuzu sürek avıyla ilgili konuştu: “Bu durum sadece hayvan sevgisiyle ilgili değil, yaşam hakkına saygıyla ilgili bir mesele”

Paylaş:

  • X'te paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) X
  • Facebook'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) Facebook
  • WhatsApp'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) WhatsApp
  • Telegram'da paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) Telegram

İlginizi Çekebilecek Haberler

Bodrum Belediyesi, gazeteci ve metin yazarı Deniz Özbaş’ı işten çıkardı

Bodrum’da itfaiye hizmet binasının inşası tamamlandı

TMMOB Bodrum’dan Ortakent’teki imar planlarının ikinci kez iptal edilmesine dair basın açıklaması

Muğla’da hakkında 14 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı  

Muğlaspor Başkanı Menaf Kıyanç: “Bu stat bitmezse Muğlaspor’un sonu olur”

Paylaş
Önceki Haber halit ergenç, rıza kocaoğlu, halit ergenç son dakika, halit ergenç tutuklandımı, halit ergenç kimdir Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu’na hapis cezası
Sonraki Haber şok aktüel 24 mayıs 2025 şok aktüel ürünler 24 mayıs şok aktüel ŞOK 24 Mayıs 2025 aktüel kataloğu: Elektrikli süpürge, saç kurutma makinesi…

Bizi Takip Edin

37.8k Takipçi Beğen
3k Takipçi Takip Et
28.7k Takipçi Takip Et
2.4k Abone Abone Ol

En Çok Okunan Haberler

tmmob bodrum, ortakent, imar planı, iptal kararı
TMMOB Bodrum’dan Ortakent’teki imar planlarının ikinci kez iptal edilmesine dair basın açıklaması
Ekoloji Özel Haberler
dalaman belediyesi halk ekmek dalaman halk ekmek fiyatı
Dalaman’da halk ekmek satışı başlıyor
Yaşam
muğla göç istatistikleri muğladan göç edenler
2024 yılında yaklaşık 8 bin kişi ‘daha iyi konut ve yaşam koşulları’ için Muğla’dan ayrıldı
Gündem
milas belediyesi, milas, milas belediyesi araç filosu, milas belediyesi araç, milas belediyesi araç tanıtım töreni
Milas Belediyesi araç filosuna 25 milyon TL’lik sekiz araç ekledi
Yaşam
Barış İçin Belediye Başkanları Ağı 2025 “Barışçıl Kentler” Çocuk Resim Yarışması
2025 “Barışçıl Kentler” Çocuk Resim Yarışması başvuruları başladı
Kültür&Sanat

Hakkımızda

  • Biz Kimiz?
  • Gizlilik İlkeleri / Privacy Policy
  • Künye
  • İletişim
  • Politika Belgeleri

Kategoriler

  • Gündem
  • Politika
  • Toplumsal Cinsiyet
  • Ekoloji
  • Yaşam
  • Kültür&Sanat
  • Spor
  • Özel Haberler
  • Resmi İlan

Sosyal Medya

  • Twitter
  • Facebook
  • İnstagram
  • Youtube

İlçeler

  • Fethiye
  • Bodrum
  • Menteşe
  • Marmaris
  • Datça
  • Milas
  • Seydikemer
  • Köyceğiz
  • Ortaca
  • Dalaman
  • Ula
  • Yatağan
  • Kavaklıdere

Copyright © 2023 Gündem Fethiye. Tüm Haklı Saklıdır.

Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?