Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği, 31 Mart Uluslararası Trans Görünürlük Günü kapsamında yayımladığı açıklamada mücadele vurgusu yaptı ve “Baskılara ve her geçen gün artan saldırılara rağmen birbirimizin elini daha sıkı tutmaya devam ediyoruz” dedi.
2009 yılından itibaren kutlanmaya başlanan 31 Mart Uluslararası Trans Görünürlük Günü kapsamında, Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) açıklama yayımladı.
Mücadele vurgusu yapan SpoD açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Trans kimliklerimize ve bedenlerimize karşı açılan savaşa inat insan onuruna yakışır bir yaşamın ısrarı için mücadelemize devam ediyoruz”
“TRANSLARI HEDEF ALAN BU DÜZENLEMEYLE SADECE BİZ DEĞİL HEPİMİZ HEDEFTEYİZ”
Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın 6 Ocak 2025 tarihinde yaptığı açıklamayla 2025’i “Aile Yılı” ilan edilmesi eleştirilerek şunlar söylendi:
“İktidarın, küresel hak karşıtı hareketlerin desteğiyle ‘2025 Aile Yılı’ kapsamında hazırladığı yasa taslağıyla trans yaşamlarımızı suç haline getirme çabasını ve makbul olma sınırını kabul etmiyoruz. Transları hedef alan bu düzenlemeyle sadece biz değil hepimiz hedefteyiz.
Trans varoluşlarımız değil transfobiniz, ayrımcılığınız, nefretiniz toplumun huzurunu bozuyor bunu biliyoruz. Tüm baskılara ve her geçen gün artan saldırılara rağmen birbirimizin elini daha sıkı tutmaya devam ediyoruz.”
31 MART ULUSLARARASI TRANS GÖRÜNÜRLÜK GÜNÜ NEDİR?
31 Mart, dünya genelinde Uluslararası Trans Görünürlük Günü olarak kutlanıyor. Bu gün, doğumda atanan cinsiyetle tipik olarak ilişkilendirilen toplumsal cinsiyet kimliğiyle örtüşmeyen bireylerin – trans erkekler, trans kadınlar ve non-binary (ikili cinsiyet sistemine uymayan) kişilerin – direncini ve başarılarını kutlamak için ortaya çıktı.
Ayrıca, transların yaşamlarını onurlandırmayı, başarılarını kutlamayı ve karşılaştıkları sorunlara dikkat çekmeyi amaçlanıyor. İlk olarak 2009 yılında, transseksüellik konusunda uzmanlaşmış Amerikalı psikoterapist ve trans aktivist Rachel Crandall’ın girişimiyle kutlanmaya başlandı.

Crandall, o dönemde trans topluluğuna adanmış tek günün, cinayet kurbanı trans bireyleri anma günü olduğunu fark ederek yaşayan transların da görünürlüğünü artırmak ve başarılarını vurgulamak amacıyla bugünü önerdi.
Uluslararası Trans Görünürlük Günü kapsamında, dünya genelinde çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bu etkinlikler arasında paneller, seminerler, film gösterimleri ve söyleşiler yer alıyor.
Uluslararası Trans Görünürlük Günü, transların toplumdaki varlığını ve katkılarını vurgulamak, ayrımcılığa karşı mücadele etmek ve daha kapsayıcı bir dünya için farkındalık yaratmak adına önemli bir gün olarak görülüyor.