Muğla‘nın Menteşe ve Yatağan ilçelerinin ortak sınırında kurulmak istenen entegre çimento fabrikasına karşı direnen yurttaşların kazanımlarını kutlamak amacıyla düzenlediği Uluslararası Deştin Kültür ve Doğal Yaşam Festivali tamamlandı.
Haber: Hülya Çetinkaya – Burak Necip Başar
Muğla‘nın Menteşe ve Yatağan ilçelerine bağlı Bayır ve Deştin mahallelerinin ortak sınır olan Tekağaç mevkisinde kurulmak istenen entegre çimento fabrikasına karşı mücadele eden yurttaşlar, projeye verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporuna dava açarak iptal ettirmişti. Menteşe Belediyesi’nin verdiği ruhsatlar ise aynı şekilde verilen mücadelenin sonucunda iptal edilmişti.
Deştin Çevre Platformu, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi ve Bayır Çevre Komitesi tarafından elde edilen kazanımların kutlanması amacıyla Uluslararası Deştin Kültür ve Doğal Yaşam Festivali organize edildi.
Festival dün (28 Eylül) saat 11.00’de Deştin Köyü girişinden festival alanına yürüyüşle başladı.
Saat 12.00’de yapılan açılış konuşmasını Deştin Çevre Platformu Sözcüsü Haluk Özsoy yaptı.
Açılış konuşması sonrası etkinliğe katılan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Yatağan Belediye Başkanı Mesut Günay da birer konuşma yaptı.
Ardından dünyadan direnişlerle ilgili Uluslararası Orman Savunucuları Ağı’ndan Elizabeth Victoria Hudson, Amazonlar Guajajara Yerel Halk Temsilcisi Regilanne Pereira Guajajara ve Topraksız Köylüler Hareketi’nden (MST) Jane Andrea Cabral E Silva sunumlarını yaptı.
Saat 13.00’te gerçekleştirilen düğün yemeğinin ardından Muğla Büyükşehir Belediyesi Halk Dansları Ekibi gösterisi gerçekleştirildi.
Milas Şehir Tiyatrosu ve Iasos Köy Tiyatrosu tarafında sahnelenen “Kral ve Soytarısı” gösterisi ile festivale devam edildi.
Festival’in ilk günü, Grup Geniş Merdiven ve Bizden Sesler konserleri ile sona erdi.
Festivalin ikinci gününü kahvaltı etkinliği ile başladı. Kahvaltı etkinliğine Yatağan Belediye Başkanı Mesut Günay da katıldı.
Kahvaltının ardından saat 13.00’da Dost Meclisi’nde çimento fabrikasına karşı verilen mücadele hakkında bilgi verildi. Katılımcılar ile bilgi alışverişi yapıldı.
Forumun ardından Deştin Çayı’na gezi gerçekleştirildi ve katılımcılara bölge hakkında bilgi verildi.
Son olarak 17.00’de kapanış forumu düzenlendi.
Gündem Fethiye’nin hazırladığı ve Muğla’da çimento fabrikasına karşı yürütülen 40 yılı aşkın süredir devam eden direnişini anlatan iki bölümlük seri: