Muğla’nın Ula ilçesindeki Ula Göleti’nde su seviyesi düştü; gölette yer yer adacıklar oluştu. Konuya ilişkin açıklama yapan Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “Ula Göleti küçük bir gölet olmasına rağmen bu bölgedeki kuraklığın en önemli göstergelerinden biri” dedi.
Muğla‘nın Ula ilçesi sınırları içinde yer alan Ula Göleti’nde, kurak geçen bir yaz sezonu ve Eylül-Ekim aylarında yağış düşmemesi nedeniyle su seviyesi düştü.
İlçe merkezine beş kilometre uzaklıkta ve çam ormanlarıyla çevrili alanda bulunan gölette, su seviyesinin dipsavak seviyesine ulaşması nedeniyle su üstü bisikletler ve yüzer iskeleler tamamen toprak üstünde kaldı.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, bölgede bir kuraklığın söz konusu olduğunu belirterek, “Ortalama sıcaklıklarda dünya genelinde endüstri öncesi 1850-1900 dönemine göre 1.6 derecelik bir artış yaşanmıştı. 1 Ekim itibarıyla başlayan 2025 su yılında da benzer etkiler ile karşı karşıya kalmayı bekliyoruz” dedi.
Dünya genelinde kıtaların orta ve kıyı kesimlerinde iklimsel ekstremlerin etkilerinin yaşandığını söyleyen Özçelik, “Ülkemizde de yaz aylarındaki ekstrem sıcaklıklar sonucu kıyılarımızda 30 derecenin üzerinde deniz suyu sıcaklıkları ile karşılaştık” ifadelerini kullandı.
Özçelik, Güneybatı Akdeniz bölgesinde ciddi bir kuraklık etkisi söz konusu olduğunu belirtti. İki aydır yağış düşmediğini belirten Özçelik, bölgedeki barajların birçoğunun kurumuş veya kuruma eğiliminde olduğunu ifade etti.
Bodrum Mumcular ve Milas Geyik Barajı’nda su kalmadığını söyleyen Özçelik, son olarak şunları söyledi:
“Bulunduğumuz gölet ise Ula Göleti. Ula Göleti küçük bir gölet olmasına rağmen bu bölgedeki kuraklığın en önemli göstergelerinden biri. Su seviyesi dip seviyede. Seyir terasları, iskelelerin tamamı tabana oturmuş durumda.”