Türkiye, Güney Avrupa’nın turizmde “en iyi gelişen” ülkesi olarak belirlendi. Dünya Ekonomik Forumu’nun ve Surrey Üniversitesi’nin hazırladığı Seyahat ve Turizm Gelişmişlik Endeksi 2024 (TTDI) raporuna göre, Türkiye dünya seyahat ve turizm hareketliliğinde büyüme gösterdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye‘nin turizmdeki rekorları, endeks sonuçlarıyla da teyit edildi. Rapor, 119 ülkenin seyahat ve turizm sektörlerinin çeşitli faktörleri dikkate alınarak analiz edildiği belirtildi.
Türkiye’nin endekste sekiz basamak birden yükselerek 29’uncu sıraya yerleştiği belirtildi. Türkiye’nin endeks puanı dünya ortalamasının yüzde 10,6 üzerinde bulunurken, Avrupa ortalamasının da yüzde 3 üzerinde olduğu kaydedildi.
Raporun kültürel varlıklar göstergesinde 13’üncü sıradaki konumunu koruyan Türkiye, eğlence dışı alanlarda yedi basamak yükselerek 16’ncı sıraya ulaştı.
Doğal kaynaklar kriterindeyse 24 sıra birden yükseliş yaşanırken, Türkiye bu kategoride 32’nci oldu.
Seyahat ve Turizm Gelişmişlik Endeksi’ne göre Türkiye, seyahat ve turizmi önceliklendirme konusunda yüzde 14 ilerleme kaydederek dünyada ikinci sıraya yükseldi.
Hava yolu taşımacılığı altyapısında da önemli gelişmeler kaydeden Türkiye, bu alanda dünyada ilk 10 ülke arasına girmeyi başardı ve sekizinci sırada yer aldı.
Raporun kültürel varlıklar göstergesinde 13’üncü sıradaki konumunu koruyan Türkiye, eğlence dışı alanlarda 16’ncı sıraya ulaştı.
Endekste, Türkiye’nin fiyat rekabetçiliği, turist hizmetleri ile altyapısı, emniyet ve güvenlik gibi alanlarda da gelişme potansiyeli olduğu söylendi.
Dünya Ekonomik Forumu, küresel turizm hareketliliği üzerine iki yılda bir olarak yayınladığı raporunu, 2022’den itibaren yeni bir odak ve metodolojiyle TTDI olarak güncelledi.
Bu güncellemenin, özellikle pandemi sonrası turizm sektöründeki değişiklikleri ve sürdürülebilirlik konusundaki önemi yansıtacak şekilde yapıldığı belirtildi.
Yenilenen endeks için veri sağlayıcıları arasında Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği gibi uluslararası örgütler bulunuyor.
Ayrıca, Sabancı Üniversitesi ile Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ortak girişimi olan “Rekabet Forumu”nun koordinasyonunda yapılan “Yönetici Görüşleri Anketi” ile de veri toplandığı açıklandı.
Dünya Ekonomik Forumu’nun yayınladığı ankete “wef.ch/ttdi24″ linkten ulaşılabiliyor.