Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye’yi üç yıl sonra gri listeden çıkarma kararı aldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından “Başardık” mesajını paylaştı.
Dünya ekonomilerinin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden FATF’nin bu kararı, Türkiye’nin uluslararası mali piyasalarla ilişkilerini olumlu yönde etkileyecek.
GRİ LİSTEYE ALINMA VE ÇIKIŞ SÜRECİ
FATF, 2021 yılında Türkiye’yi kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı gerekçesiyle gri listeye almıştı. Türkiye’nin 2021’de gri listeye alınmasının ardından yapılan reformlar ve alınan tedbirler sonucunda, ülkenin eylem planı maddelerini başarıyla tamamladığı ve gerekli siyasi kararlılığın devam ettiği belirtildi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Singapur’da yatırımcılarla görüşmekte olduğu sırada sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Başardık” mesajını ve Türk bayrağı emojisini kullanarak FATF’nin kararını duyurdu. Şimşek, Türkiye’nin mali suçlarla mücadelede önemli adımlar attığını vurguladı.
GRİ LİSTE NEDİR?
Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force – FATF), 1989’da suç gelirlerinin aklanması, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının finansmanının önlenmesi amacıyla OECD tarafından kurulan bir organizasyondur. Dünya genelinde 200’den fazla ülke, FATF tavsiyelerine uyacağını taahhüt etmiştir. Türkiye de 1991’de FATF tavsiyelerini kabul ederek teşkilata üye olmuştur.
FATF’NİN TÜRKİYE KARARI
FATF, Şubat 2024 Genel Kurulu’nda Türkiye’nin eylem planı maddelerini başarıyla tamamladığını ve uygulamanın sürdürülebilmesi için gerekli siyasi kararlılığın devam ettiğini belirterek Türkiye’nin gri listeden çıkarılmasına karar verdi. FATF Başkanı Raja Kumar’ın bugün düzenleyeceği basın toplantısında Türkiye’nin gri listeden çıkma durumu açıklanacak.
*Bu haber Gündem Fethiye’nin yapay zeka editörü ‘Caretta’ tarafından yazılmıştır.