Türkiye İşçi Partisi Muğla İl Başkanlığı, Menteşe’nin Bayır Mahallesi’nde yapılması planlanan Entegre Çimento Fabrikası projesi ile ilgili açıklama yaptı.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Muğla İl Başkanlığı, Muğla’nın Menteşe ilçesi Bayır Mahallesi’nde yapılması planlanan Entegre Çimento Fabrikası projesi ile ilgili Twitter üzerinden açıklama yaptı.
“ÇİMENTO FABRİKASI EKOLOJİK KATLİAM DEMEKTİR”
Bayır’da yapılmak istenen çimento fabrikasının ekolojik katliam olduğu vurgulanan açıklamada, “Bayır’da yapılmak istenen çimento fabrikası ekolojik katliam demektir. TİP Muğla İl Örgütümüz Bayır halkını mücadelesinde yalnız bırakmıyor. Doğada ve yaşamda inat ediyoruz! Bayır’daki çimento fabrikası 7.751 dönüm yani 1085 futbol sahası büyüklüğünde 95 dönümü kapalı, 7656 dönümü ise hammadde ocakları olan açık alanda planlanıyor. 52 maden ocağı için izin alınmış durumda” denildi.
“HİÇ DE OLUMLU BİR RAPOR DEĞİL”
Açıklamada, Bayır’da çimento fabrikasına karşı verilen mücadelenin 2006 yılına kadar uzandığı belirtilerek, “2006 yılından bugüne kadar Yatağan Deştin köyü ile Menteşe Bayır köyü ortak sınırında orman içerisinde Entegre Çimento Fabrikası kurmak isteyen şirket başta Deştin köylüleri olmak üzere Bayır ve yöre köylülerinin karşı çıkışları ve açtıkları dava sonucu amaçlarına ulaşamamıştı. Fakat şirket yine de boş durmamış, mevcut dava devam ederken isim değişikliği yapıp aynı raporu yeni bir ÇED raporuymuş gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na onaylatmış, durumdan haberi olmayan Deştin köylülerinin bu ikinci rapora dava açamaması sonucu bu rapor kesinleşmiştir. Bahsedilen ÇED olumlu raporu budur. İşte bu yüzden de hiç de olumlu bir rapor değil” ifadeleri kullanıldı.
PROJE BİRÇOK TEHLİKEYİ BERABERİNDE GETİRİYOR
Projenin gerçekleşmesi durumunda bölgede yaşanacak olumsuzluklara vurgu yapılan açıklamada, “2006 yılından itibaren tüm gelişmeler devam ederken, çimentocu şirket 14 Aralık 2021 tarihinde Menteşe Belediyesi’ne yapı ruhsatı için başvurmuş ve 29 Aralık 2021 tarihinde belediye ruhsata onay vermiştir. Oysaki, 1 Ocak 2021 tarihine belediye bu ruhsatı vermeseydi ÇED için 7 yıllık süre dolacak ve firma yeniden ÇED süreci başlatacaktı. Eğer bu proje gerçekleşirse Klinker tozu tek başına bölgeyi mahvedecek. Üstüne maden çalışması sırasında çıkan toz emisyonu, külün taşınması ve hem prosesten hem de kömür yakımı sırasında çıkan baca gazı kompozisyonu” ifadelerine yer verildi.
“BÖLGEDE ÇOK KISA ZAMANDA AKCİĞER KANSERİ VAKALARI ARTACAK”
Fabrikanın bölgede akciğer kanseri vakalarını arttıracağı ifade edilen açıklamanın sonunda şu ifadelere yer verildi:
“Bu fabrika hayata geçerse bölgede çok kısa zamanda akciğer kanseri vakaları artacak. Üstü toz ile kaplanmamış bir tane bitki kalmayacak. Klinker çimentonun bir işlem öncesi, çok yapışkan bir madde. Öyle yağmurla falan çözülecek bir şey değil. Yapıştığı zemin üzerinden temizlemek için asitli bir çözelti gerekiyor.”