Temmuz ayında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre tüketici enflasyonu, bir önceki aya göre hız kazanırken, bir önceki yılın aynı ayına göre yavaşladı.
TÜİK‘in verilerine göre, Temmuz ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 3,23 arttı. Haziran ayında bu oran yüzde 1,64 olarak kaydedilmişti.
Yıllık enflasyon oranında ise yavaşlama devam ediyor. Temmuz ayında yıllık enflasyon yüzde 61,78 olarak gerçekleşti. Ayrıca, çekirdek yıllık enflasyon oranı da yavaşladı ve Temmuz ayında yüzde 60,23 olarak kaydedildi. Haziran ayında bu oran yüzde 71,41 seviyesindeydi.
Elektrik Zammı Enflasyonu Etkiledi
Temmuz ayında elektrik faturalarına yapılan yüzde 38’lik zam, enflasyon oranını doğrudan etkiledi. Bu zammın etkisiyle konut harcamalarında aylık en yüksek artış yüzde 8,08 olarak gerçekleşti.
Alkollü içecekler ve tütün ürünlerindeki ÖTV zammı da enflasyonu etkileyen diğer önemli faktörlerden biri oldu ve bu gruptaki aylık artış yüzde 5,84 oldu. Ulaştırma grubunda ise yüzde 3,82’lik bir artış görüldü.
Aylık Üretici Enflasyonu da Yükseldi
TÜİK verilerine göre, üretici fiyatlarında aylık artış Temmuz’da yüzde 1,94 olarak kaydedildi. Haziran ayında üretici fiyatlarındaki aylık artış yüzde 1,38 seviyesindeydi. Temmuz’da üretici fiyatlarındaki yıllık artış ise yüzde 41,37 olarak kaydedildi. Haziran ayında bu oran yüzde 50,09 olmuştu.
Ekonomi yönetimi, Temmuz ayında aylık enflasyonda yaşanan hızlanmanın geçici olacağını belirtti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Temmuz’da aylık enflasyonda geçici etkiler kaynaklı artış olmasının beklendiğini, ancak yıllık enflasyonda belirgin bir düşüş öngörüldüğünü söylemişti.
Para Politikası Kurulu toplantısında da Temmuz ayında aylık enflasyonun, yönetilen-yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmeler nedeniyle geçici olarak artacağının altı çizilmişti.
TÜİK’in Enflasyon Sepeti
TÜİK’in verilerine göre, endekste kapsanan 143 temel başlıktan 24’ünün endeksinde düşüş gerçekleşirken, 4 temel başlıkta değişim olmadı ve 115 temel başlığın endeksinde artış kaydedildi.
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 2,47, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 28,48, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 60,31 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 68,37 olarak gerçekleşti.
Temmuz ayında bir önceki aya göre en fazla artış gösteren temel başlık yüzde 38 ile elektrik oldu. Alkollü içkiler yüzde 17,22’lik aylık zamla ikinci, demiryolu ve şehirler arası yolcu taşımacılığı yüzde 11,80 ile üçüncü sırada yer aldı.
*Bu haber Gündem Fethiye’nin yapay zeka editörü ‘Caretta’ tarafından yazılmıştır.