TEMA Vakfı Fethiye İlçe Sorumluluğu, 22 Mayıs Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü dolayısıyla açıklama yayımladı. Açıklamada, “Doğal yaşam alanlarının yok edilmesi, tarım ilaçları, iklim krizi ve kirlilik yüzünden binlerce tür sessizce kayboluyor” denildi.
Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Fethiye İlçe Sorumluluğu, sosyal medya hesabı üzerinden 22 Mayıs Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü dolayısıyla açıklama yayımladı.
Açıklamada, biyolojik çeşitliliğin; toprağın altında yaşayan bir bakteriden, gökyüzünde süzülen bir kartala kadar doğadaki tüm canlıların bir arada oluşturduğu mucizevi denge demek olduğu ifade edildi.
Her bitki türünün, böceğin, ağacın, hayvanın ve insanın da bu dengenin bir parçası olduğunun ama bu zenginliğin her geçen gün azaldığının vurgulandığı açıklamada, şunlara dikkat çekildi:
“Doğal yaşam alanlarının yok edilmesi, tarım ilaçları, iklim krizi ve kirlilik yüzünden binlerce tür sessizce kayboluyor ve her kayıp, bu büyük sistemde bir eksiklik demek. Biyolojik çeşitlilik sadece doğa güzel görünsün diye değil, yaşam devam etsin diye önemli.”

Doğayı korumanın; sadece ağaçları değil, içindeki görünmeyen binlerce canlıyı da korumak demek olduğunun belirtildiği açıklamada, “Her canlının bir görevi, doğada bir yeri var” denildi.
Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi:
“Bugün, bu muhteşem çeşitliliği hatırlamak ve onun için bir adım atmak günü. Biyolojik çeşitlilik için ses ver çünkü doğa ne kadar çeşitli olursa, hayat o kadar güçlü olur.”

“HÂLÂ TIBBİ İLAÇLARIN BÜYÜK BÖLÜMÜ İÇİN DOĞADAKİ BİTKİLERE İHTİYACIMIZ VAR”
Ayrıca, TEMA Vakfı’nın internet sitesinde Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü’ne ilişkin dün (21 Mayıs) bir açıklama yayımlandı.
Açıklamada, günümüzde biyolojik çeşitliliğin hızla azaldığı vurgulandı ve TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç’ın şu ifadelerine yer verildi:
“Gıdamızın yüzde 80’ini bitkilerden sağlıyoruz. Hâlâ tıbbi ilaçların büyük bölümü için doğadaki bitkilere ihtiyacımız var. Ancak bize yaşam veren, bizi yaşatan canlıların yaşam alanları hızla yok oluyor; habitatlar parçalanıyor, türler yok oluyor.”
Açıklamanın devamını okumak için tıklayın.