Bu siteye girerek Gizlilik İlkeleri ve Kullanım Şartlarını kabul etmiş sayılıyorsunuz.
Accept
Gündem FethiyeGündem Fethiye
  • Gündem
  • Politika
  • Toplumsal Cinsiyet
  • Ekoloji
  • Yaşam
  • Kültür&Sanat
  • Spor
  • Özel Haberler
  • Resmi İlan
Okunuyor “Su, enerji projelerine ya da termik santrallere soğutma suyu olarak tahsis edilemez”
Paylaş
Aa
Gündem FethiyeGündem Fethiye
Aa
  • Gündem
  • Politika
  • Toplumsal Cinsiyet
  • Ekoloji
  • Yaşam
  • Kültür&Sanat
  • Spor
  • Özel Haberler
  • Resmi İlan
Arama
  • Gündem
  • Politika
  • Toplumsal Cinsiyet
  • Ekoloji
  • Yaşam
  • Kültür&Sanat
  • Spor
  • Özel Haberler
  • Resmi İlan
Takip edin
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
EkolojiÖzel Haberler

“Su, enerji projelerine ya da termik santrallere soğutma suyu olarak tahsis edilemez”

Son güncelleme: 29 Temmuz 2024 20:20
29 Temmuz 2024 20:20
Paylaş
Paylaş

Muğla Su İnisiyatifi (MSİ) tarafından Muğla’nın Bodrum ilçesinde düzenlenen etkinlik sonrası MSİ eş sözcüleri Prof. Dr. Sebahat Genç, Serdar Denktaş ve MSİ Gönüllüsü Prof. Dr. Beyza Üstün; Gündem Fethiye’ye açıklamalarda bulundu.

Haber: Hülya Çetinkaya – Burak Necip Başar

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Dereköy Mahallesi Kavakderesi mevkisine yapılmak istenen GES projesine karşı Muğla Su İnisiyatifi (MSİ), 27 Temmuz saat 14.30’da bir basın açıklaması düzenlendi.

Açıklama sonrası katılımcılarla birlikte forum yapıldı ve aşure ikram edildi.

Etkinliğin sonunda MSİ eş sözcüleri Prof. Dr. Sebahat Genç, Serdar Denktaş ve MSİ Gönüllüsü 25’inci ve 27’inci Dönem HDP Milletvekili Prof. Dr. Beyza Üstün; Gündem Fethiye’ye açıklamalarda bulundu.

Bodrum’un son akan deresinin Dereköy’deki Kavak Deresi olduğunu belirten Prof. Dr. Genç, şunları söyledi:

“Sermayenin eliyle yapılacak güneş enerji santrali ve yine dere yatağına yapılacak yolla ilgili Kavak Deresi’nin korunması için bir araya geldik. Doğal ortamlarımızı korumamız lazım çünkü giderek elimizden yok oluyorlar. Sularımızı kaybediyoruz, iklim değişikliği ile birlikte. Dünyanın ısınması, kuraklık bizim için en önemli tehlikelerden biri ve biliyoruz ki Bodrum susuzlukla karşı karşıya ve büyük sorunlar yaşıyor.”

muğla su inisiyatifi msi dereköy msi dereköy açıklama msi bodrum dereköy msi bodrum röportaj
Fotoğraf: Gündem Fethiye

‘DERELERİMİZDEN ELİNİZİ ÇEKİN”

Bölgeye yapılması planlanan Güneş Enerjisi Santrali’nin oluşturacağı olumsuz etkileri anlatan Prof. Dr. Genç, şu ifadeleri kullandı:

“Kavak Deresi de korunması gereken çok önemli bir sulak alan ve burada yapılması planlanan mera alanında yapılması planlanan GES projesine karşıyız çünkü buradaki halkın yaşamı, yaptığı tarım, hayvancılık yok olacak; bu proje sonucunda. Derenin ıslah edilmesi, beton bir kanal içine alınması da yine yeraltı sularının beslenmesini önleyecek, yapılacak tarımı engelleyecek ve buradaki halk da buna karşı. Bu kaynakların korunması Bodrum içinde halk için de çok önemli ve buradan ‘Derelerimizden elinizi çekin’ diye tekrar mesajımızı vermek istiyorum.”

Muğla Su İnisiyatifi’nin kurulduğu günden bu yana su meselesine dikkat çekerek, yağmacı anlayışa karşı mücadele yürüttüğünü ifade eden Serdar Denktaş ise, şunları söyledi:

“Muğla genelinde 70’ten fazla örgütün birlikteliğiyle MSİ oluştu ve ilk Devlet Su İşleri’ne Su Tahsisleri Yönetmeliği’ne aykırı olarak termik santrallere yaptığı su tahsislerini iptal etmek üzere bir dava açtık ve Sebahat’ın da söylediği gibi MSİ olarak her ay farklı bir bölgede, farklı bir bölgenin su ile ilgili meselesinde, mücadelesinde yerel halkla birlikte olmak üzere bugün olduğu gibi forumlar düzenliyoruz.”

muğla su inisiyatifi msi dereköy msi dereköy açıklama msi bodrum dereköy msi bodrum röportaj
Fotoğraf: Gündem Fethiye

“SU YALNIZCA İNSANIN DEĞİL, TÜM CANLILARIN YAŞAM HAKKI”

Her ay su mücadelesi verilen bir bölgede etkinlik düzenlediklerine değinen Denktaş, “Bugün buradaydık, geçen ay Suçıkan’daydık, Karacahisar’da. Önümüzdeki ay başka bir yerde olacağız ve hep aynı mesajı veriyoruz. Su ticarileştirilemez, yaşamsal önemde. Yalnızca insanın değil, tüm canlıların yaşam hakkı. Bir takım enerji projelerine ya da termik santrallere soğutma suyu olarak tahsis edilemez” dedi.

İklim krizinin yaşandığı bir dönemden geçildiğini ifade eden Denktaş, su kaynaklarının gittikçe azaldığına dikkat çekti ve şöyle devam etti:

“Dolayısıyla politikaların artık su havzalarını korumak üzerine oluşturulması gerekirken nedense bir aymazlık devam ediyor. Yani hala daha enerji şirketlerine, maden şirketlerine su havzaları peşkeş çekiliyor. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor.”

“BU MÜCADELENİN İÇİNDE BELEDİYELERİ DE GÖRMEK İSTİYORUZ”

Su kıtlığına sebep olabilecek projelere karşı verilen mücadelede yerel yönetimlerin etkisinin büyük olduğunu söyleyen Denktaş, şu ifadeleri kullandı:

“Yani bu projelerin durdurulabilmesi için yerel yönetimlerle birlikte sivil toplum örgütleri, halk ortak mücadele etmeli. Bu anlamda yerel yönetimleri de bu mücadelemizde yanımızda görmek istiyoruz. Hem Büyükşehir Belediyesi’ne hem de Bodrum Belediyesi’ne de bu mesajı iletmiş olalım. Bugün Dereköy’ün meselesi, yalnızca Dereköylülerin meselesi değil, Bodrum Belediyesi’nin de meselesidir. O yüzden bu mücadelenin içinde Bodrum Belediyesi’ni de görmek istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi’ni de görmek istiyoruz.”

Muğla Su İnisiyatifi içinde tutum alan herkesin pek çok alanda mücadele verdiğini söyleyen Prof. Dr. Beyza Üstün, şunları söyledi:

“Yıllardır bu birikimle geliyoruz. Yani sadece söz üretmiyoruz, o birikimle biz hep mücadeleyi ürettik. Biraz evvel Serdar’ın da söylediği gibi suyu ticarileştirmeden korumak için, yani sermaye birikimine sokulmasından korumak için başlayan yolculuk aslında su havzalarına müdahalenin korunmasını gerektiriyor. Çünkü suyun akış alanı, suyun ticarileştirilmesinin önemli alanlarından biri.”

Üstün, GES’in aslında su havzalarına yapıldığı andan itibaren suyun sermaye için birikildiğini ifade etti. Su havzasının toprağıyla bitki örtüsüyle çevre çeperinde yaşayan canlıları yok edilerek sermayenin içine sokulduğunu ifade etti.

muğla su inisiyatifi msi dereköy msi dereköy açıklama msi bodrum dereköy msi bodrum röportaj
Fotoğraf: Gündem Fethiye

“BİZ YILLARDIR TEORİK OLARAK, BİLİMSEL OLARAK, POLİTİK OLARAK YAN YANA GELİŞLERİMİZDE; BUNA KARŞI MÜCADELE ETTİK”

Her alanda mücadele edilen birbirini destekleyen üretimlerden bahseden Üstün, ayrıca şu ifadeleri kullandı:

“Yani termiği gördüğünüzde limanı görüyorsunuz, çimentoyu görüyorsunuz, barajı görüyorsunuz. Sermaye birikim sürecinde başka bir şirketin eline geçmiş. Birlikte birbirini besleyerek aslında üretimlerine devam ediyorlar. Ama devam ederken oradaki yaşam yok oluyor ve oradaki su, havzası ile birlikte sermaye birikimine sokulmuş oluyor. Biz yıllardır teorik olarak, bilimsel olarak, politik olarak yan yana gelişlerimizde; buna karşı mücadele ettik. Bunu yapmaya devam ediyoruz.”

Üstün; Munzur’dan, Akbelen’den, Hasankeyif’ten bakın, Dereköy’den bakılsın hangi alandan bakılırsa bakılsın, öz savunma yapıldığını söyledi.

Sistemin, sermaye birikim süreçlerindeki projelere sadece karşı durularak değil, politika üreterek, yerinde süreçleri tartışarak, yerinde yönetileceğini ifade eden Üstün, “Bugün belki sadece aramızdan iki arkadaşımızın herhangi bir yerel yönetimde aday olması ile oluşabilir. Yarın o yerel yönetimle birlikte söz kurduğumuz ve yaşamı koruyacağımız sürece doğru evrilir” dedi.

Öz yönetimde politikayı sürdürmede kararlı olan Üstün, “Doğru yaşamımızı korumak için, suları korumak için, tüm yaşamı korumak için ve birbirinden ayrışmadan her yerde korumak için mücadeleyi politik olarak da bilimsel olarak da doğru satıha sürdürmeye kararlıyız. Hepimizin yolu açık olsun, yaşam kazanacaktır, bu çok açık” dedi.

Son olarak Üstün şu ifadeleri kullandı:

“Yani bizler kazanacağız. Çünkü müdahale edenlerin sadece saldırı ve meşru olmayan saldırıları var. Yasalaştırsalar bile yaptıkları meşru değildir, kabul edilmiyor. Bugün hayvan hakları üzerine yaptıkları yasada olduğu gibi. Son kertede biz kazanacağız. Yaşam kazanacak ve yaşam için mücadele kazanacak.”

Muğla Su İnisiyatifi, Bodrum Dereköy’den seslendi: “Yaşam alanlarımızın yok edilmesine tahammülümüz yok”

Paylaş:

  • X'te paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) X
  • Facebook'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) Facebook
  • WhatsApp'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) WhatsApp
  • Telegram'da paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) Telegram
Paylaş
Önceki Haber Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras cemr ahmet aras cemr ahmet aras toplumsal cinsiyet ahmet aras kadın erkek eşitliği Ahmet Aras, Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı’nı imzaladı: “Kadınlar eşitlik için tarih boyunca mücadele etmiştir”
Sonraki Haber Akbelen Ormanı yakınında çıkan orman yangını söndürüldü

Bizi Takip Edin

29.7k Takipçi Beğen
2.7k Takipçi Takip Et
21.2k Takipçi Takip Et
850 Abone Abone Ol

En Çok Okunan Haberler

marmaris kapalı pazar yeri, marmaris hasan yılmaz, hasan yılmaz
Marmaris’teki kapalı pazar yerinde bir kişinin cansız bedeni bulundu
Yaşam
marmaris gençlik festivali, marmaris bulutsuzluk özlemi, marmaris 19 mayıs, marmaris belediyesi 19 mayıs, marmaris belediyesi gençlik festivali
Marmaris’te 19 Mayıs kutlamaları kapsamında Bulutsuzluk Özlemi sahne aldı
Kültür&Sanat
fethiye ak parti, fethiye ak parti ilçe başkanlığı, fethiye ak parti ilçe başkanlığı binası, fethiye ak parti binası, fethiye ak parti binasına saldırı
Fethiye AK Parti İlçe Başkanlığı binasına taşlı saldırı gerçekleştirildi
Yaşam
milas yakamoz yat limanı, milas çekek yeri projesi, milas yakamoz yat limanı çekek yeri projesi, muçep milas, milas kıyıkışlacık
Milas’ta yapılması planlanan Yakamoz Yat Limanı ve Çekek Yeri projesine verilen “ÇED olumlu” ve projeye ilişkin dip tarama projesi için verilen “ÇED gerekli değildir” kararları iptal edildi
Ekoloji
dağ taş aş bizim platformu 20 mayıs, dağ taş aş bizim platformu muğla arısı, dağ taş aş bizim platformu dünya arı günü, fethiye dünya arı günü, muğla arısı
Dağ Taş Aş Bizim Platformu’ndan Dünya Arı Günü’ne ilişkin açıklama: “20 Mayıs Dünya Arı Günü’nde gündemi Muğla arısı belirledi”
Ekoloji

Hakkımızda

  • Biz Kimiz?
  • Gizlilik İlkeleri / Privacy Policy
  • Künye
  • İletişim
  • Politika Belgeleri

Kategoriler

  • Gündem
  • Politika
  • Toplumsal Cinsiyet
  • Ekoloji
  • Yaşam
  • Kültür&Sanat
  • Spor
  • Özel Haberler
  • Resmi İlan

Sosyal Medya

  • Twitter
  • Facebook
  • İnstagram
  • Youtube

İlçeler

  • Fethiye
  • Bodrum
  • Menteşe
  • Marmaris
  • Datça
  • Milas
  • Seydikemer
  • Köyceğiz
  • Ortaca
  • Dalaman
  • Ula
  • Yatağan
  • Kavaklıdere

Copyright © 2023 Gündem Fethiye. Tüm Haklı Saklıdır.

Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?