Fethiye’de doğaya atılan çöpleri toplayarak, çöpün üretilmemesi ve üretiliyorsa geri dönüştürülmesi üzerine çalışmalar yürüten Son Çöp Bükücüler grubu, çocuklar ile çöp üzerine farkındalık çalışmaları gerçekleştirmek için 23 Nisan Çocuk Şenliği etkinliklerine katıldı. Gündem Fethiye’nin sorularını yanıtlayan Arzu Çakmakçı, Fethiye’nin ciddi bir kirlilik yükü olduğuna dikkat çekerek gelecekte de Fethiye’nin yaşanabilir bir kent olması için çocukların anahtar konumda olduğunu dile getirdi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılışının 102’nci yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları Fethiye’de saat 10.00’da Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı ve saat 13.00’da Özgecan Anıtı’ndan Beşkaza Meydanına Kortej yürüyüşü ve Beşkaza Meydanında 13. Çocuk Şenliği etkinlikleriyle devam etti.
Etkinlikler kapsamında, Fethiye’de kirli alanlardaki çöpleri toplayan ve çöp üretmemek adına farkındalık yaratmaya çalışan Son Çöp Bükücüler topluluğu da Beşkaza Meydanı’nda stant açarak, çocuklar ile geri dönüşüm ve çöp üretmemek konusunda farkındalık yaratma çalışması yaptı.
“FETHİYE’NİN ÇOK CİDDİ BİR KİRLİLİK YÜKÜ VAR”
Etkinlikte Gündem Fethiye’nin sorularını yanıtlayan Son Çöp Bükücüler ekibi gönüllüsü Arzu Çakmakçı, kim olduklarını ve neler yaptıklarını şu şeklide anlattı: “Adım Arzu Çakmakçı. Yaklaşık dört ay önce Son Çöp Bükücüler grubunu kurduk. Fethiye’nin çok ciddi bir kirlilik yükü var ve bunu fark edince artık dedik ki organize olalım, temizlik yapalım, insanlarda farkındalık yaratalım.
Dört ayda da çok yol kat ettik. Düzenli temizliklere gidiyoruz haftada Salı-Perşembe ve Cumartesi günler olmak üzere. Şu anda nüfusumuz çok azaldı ama başka dernekler var onlarla birleşiyoruz. Bazen belediye sağ olsun desteğe geliyor. Zaten çöp poşetidir, eldivendir… Devamlı bizi destekliyorlar.
Topladığımız yerlerden de fotoğraf ve konum attığımız zaman o çöpleri topluyorlar ve KAYDEM’e götürüyorlar. KAYDEM bir geri dönüşüm merkezi. Çöpleri ayırdıkları bir yer. Haliyle bizim bütün topladığımız çöpler ayrıştırılıp geri dönüştürülmek üzere plana koyuluyor.”
SON ÇÖP BÜKÜCÜLER İLE ÇÖP TOPLAMAK İÇİN NE YAPMALI?
Çakmakçı, kendilerine katılmak isteyen yeni kişilerin var olmasının harika olacağını söyleyerek kendilerine ulaşmak isteyenler için şunları ifade etti: “İnstagram ve Facebook’ta hesaplarımız var Son Çöp Bükücüler olarak. Buradan ulaşabilirler. Onun dışında şimdi yaz sezonu geldiği için temizlik aktiviteleri ne yazık ki duracak. Önümüzdeki bir ay daha sadece Salı ve Perşembe toplayacağız.
Normalde Salı-Perşembe- Cumartesi ve Pazar topluyorduk. Artık sadece Salı ve Perşembe olacak ve bir ay sonra tamamen duracak. Şu anda bile hava ısındığı için çok zor. Çünkü Fethiye’ye bahardan önce yaz geldi yine.”
“SOSYAL MEDYADA SADECE ÇÖP FOTOĞRAFALRI PAYLAŞMIYORUZ”
Sosyal medya hesaplarından sadece topladıkları çöplerin fotoğraflarını paylaşmadıklarını, farkındalık yaratmak için de mücadele ettiklerini belirten Çakmakçı kendilerini takip etmenin önemini şu şeklide açıkladı: “Farklı aktiviteler paylaşıyoruz. Seminerler ya da Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü ile ilgili bir şey paylaşıyoruz, Temizlik işleri Müdürlüğü ile ilgili bir şeyler paylaşıyoruz. Bilgilendirme de yapıyoruz. O yüzden bunları takip ederlerse daha katılımcı olabilirler.
“ÇOCUKLARI EĞİTİRSEK EĞER, GELECEK DAHA TEMİZ OLACAK”
Yaklaşan aşırı sıcaklar yüzünden önümüzdeki zamanlarda çöp toplamanın mümkün olmayacağını ifade eden Çakmakçı, önemli olanın farkındalık yaratmak ve özellikle çocuklara çöp üretmeme bilincini aşılamak olduğunu ifade etti: “Eylül ayına kadar bu aktiviteler duracak mecburen çünkü çok aşırı sıcak olacak. Eylül’den sonra tekrar devam edeceğiz. Ama yapabilecekleri en güzel şey bizi takip etmek. İstedikleri soruları sorabilirler. Orada cep telefonu numarası da dahil olmak üzere her şey yazıyor zaten. İstedikleri şeklide iletişime geçebilirler.
Çünkü olay sadece çöp toplamak değil. Bu çöp toplanarak bitmiyor zaten. Önemli olan bir farkındalık yaratmak. Özellikle çocuklarla. Zaten bugün benim burada olmamın en önemli sebebi çocuklar. Çünkü çocukları eğitirseniz eğer, gelecek daha temiz olacak. 30-40 yaşında artık yetişkin bir bireyi eğitmek çok zor ne yazık ki. Harcıyoruz, atık üretiyoruz ama bir çocuğu eğer bu konuda eğitebilirsek, bir çocuk bile kardır. O yüzden farkındalık yaratmamıza yardımcı olabilirler bizi takip ederek. Çocukları vardır örneğin, ben bazen örneğin çocuklarla ilgili eğitimler paylaşıyorum. Çocuklarını eğitmek üzere bize yardımcı olabilirler. Çünkü onların gelecekleri.
“EYLÜL AYINDAN İTİBAREN CİDDİ PROJELERLE GERİ DÖNECEĞİZ”
Çakmakçı, Eylül ayından sonra yapacakları çalışmalara dair ise, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca’nın da bu konuyla oldukça ilgilendiğini aktararak bir gönüllü grubu ve atık timi kurmayı planladıklarını belirtti ve şunları ifade etti: “Sağ olsun belediye elinden geleni yapıyor ama dışarıdan bir yardım da gerekiyor onlara. Çünkü buranın halini görüyorsunuz. Bunları çoğu, geri dönüştürülebilir atıklar aslında. Şu an sadece çöp topluyoruz, bir yavaşlama aşamasındayız ama Eylül’den itibaren çok daha ciddi projelerle birlikte geri döneceğiz.
Birkaç aydır da sadece çok yoğun kirliliğin önüne geçmeye çalıştık ki başardık bence. Birkaç önemli alanımız var, Çalış Kuş Cenneti, Yarımada var. Buralarda çok ciddi kampanyalar yaptık. Asıl birikmiş kirliliğin önüne geçtik ama yazın neler olabilecek bilmiyoruz. Belediyemiz ne kadar yetişebilecek bilmiyorum. Çünkü bugün bile her yerdeydiler. Muhtemelen birkaç saat sonra gelip burayı da temizleyecekler
HEDEFİMİZ ATIK ÜRETMEMEK, BUNUN ANAHTARI İSE ÇOCUKLAR”
Projeleriyle farkındalık yaratmak adına ellerinden gelen her şeyi zorladıklarını belirten Çakmakçı, yapılan çalışmanın çocukların geleceği için çok önemli olduğunun altını çizdi: “Yarın öbür gün biz öldüğümüzde ya da gittiğimizde kimse temizlemezse bunlarla yaşamasın bu çocuklar, öğrensinler. Aslında atık üretmemenin ne kadar önemli olduğunu öğrensinler. Çünkü şöyle bir gerçek var bu kirlilik bölgesel olmuyor. Bu kirlilik bütün dünyayı etkiliyor. Bu kıyılarda Lübnan’dan atılmış bir şeker poşeti bulunmuş. Kirlilik geziyor. Burada yaktığımız bir plastik bile hava kalitesin öteki tarafta etkiliyor. Haliyle hedefimiz atık üretmemek adına ya da geri dönüşüm adına olmalı ve tabi ki çocuklar bunun anahtarı.
UFACIK BİR ÇÖPTEN NE OLUR?
Tek bir kişinin attığı küçük bir çöpün, bir çöplükte ne anlama gelebileceğini ise Çakmakçı şu şeklide anlattı: “Şu anda bu alanda, ben örneğin en az iki bin, üç bin kalem çöp toplarım. Bu çöpü bir kişi attı. Onların hepsini ayrı ayrı bir kişi attı. Çöp, çöp doğuruyor.
Eğer biri bir yerler çöp atmaya başlarsa diğerleri de atıyor çünkü genel kanı şu: Belediye toplar. Evet belediye toplayacak ama onların da bir kapasitesi var. Onlar da insan. Sonsuza kadar bizim peşimizden çöp toplayamazlar. Artık bizim bireysel olarak harekete geçmemiz gerekiyor. Arkamızdan birileri bizim pisliğimizi toplamak zorunda değil.”
“TATİLE FETHİYE’YE GELİRSENİZ LÜTFEN ÇÖP ATMAMAYA, ÜRETMEMEYE ÇALIŞIN”
Bayram ve tatil sezonunda fazladan biriken çöpü değerlendiren Çakmakçı “Biz bayramdan sonra başımıza geleceklerden çok korkuyoruz” dedi ve tatil için Fethiye’ye geleceklere de çağrıda bulundu.
Çakmakçı, “Lütfen tatile buraya gelirseniz çöp atmamaya, üretmemeye çalışın. Biz tabii ki görev başında olacağız ama işimiz kolaylaştırmak adına Fethiye’nin gene bu doğal güzelliğinin korunması ve yıllarca tekrar geldiğinizde aynı şekilde güzel görebilmeniz için bireysel olarak da dikkat etmek gerekiyor. Lütfen çöp atmamaya çalışın” dedi.
“ŞİMDİ MÜDAHALE ETMEZSEK BEŞ SENE SONRA FETHİYE ESKİSİ KADAR GÜZEL OLMAYACAK”
Çakmakçı sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Bayramdan sonra tabii ki temizlik yapacağız ama turizm sezonu başlıyor. Ben zaten hep diyorum mangal sezonu açıldı, herkes tetikte olsun. İçki içilebilir yemekler yenilebilir mangal yapılabilir ama lütfen, her yerde konteynerler var. Belediye elinden geldiğince hem düzenli çöpler için bırakıyor hem de geri dönüşüm için ayrı kutular var. Lütfen oralara bırakın.
Çünkü bireysel olarak eğer müdahale etmezsek üzgünüm ama beş sene sonra Fethiye eskisi kadar güzel olmayacak. Bütün Ege’nin en güzel yeri Fethiye yazık ediyoruz.”