Gönüllü olarak Fethiye’nin çeşitli yerlerinde doğaya atılan çöpleri toplayan Son Çöp Bükücüler grubu Gündem Fethiye’nin sorularının yanıtladı: “Çevreyi korumak için asıl hedefimizin çöp üretilmemesini sağlamak.”
Haber: Hülya Çetinkaya
Muğla’nın Fethiye ilçesinde gönüllü olarak bir araya gelerek doğaya atılan çöpleri toplayan Son Çöp Bükücüler grubundan Arzu Çakmakçı Gündem Fethiye’den Hülya Çetinkaya’nın sorularını yanıtladı. Çakmakçı gruplarının nasıl bir araya geldiğini ve Son Çöp Bükücüler isminin hikayesini şöyle anlattı:
“Grubumuzun adını Son Hava Bükücü isimli filmden esinlenerek koyduk. Filmin konusuyla benzer olarak çöplerin gezegenimizi ele geçirmek üzere olduğundan endişe duyarak eğitim, iş, aile gibi sorumluluklar sebebiyle ara verdiğimiz çevre faaliyetlerine geri dönmüş iki arkadaşız. İlerleyen süreçte sıfır atık ve geri dönüşüm konularında çalışmalar yaparak çöple savaşımızı sürdürmeyi düşünüyoruz. Tabi biraz da esprili olsun, genç arkadaşların ilgisini çeksin istedik”
“ÇEVREYİ KORUMAK İÇİN ASIL HEDEFİMİZİN ÇÖP ÜRETİLMEMESİNİ SAĞLAMAK”
Çakmakçı, bir araya gelmeden önce farklı gruplarda zaten çöp topladıklarını fakat yaptıkları işin görüntü kirliliğini engellemekten daha ileri gitmesi için sorunun kaynağına inmeye karar verdilerini ifade etti: “Çevreyi korumak için asıl hedefimizin çöp üretilmemesini sağlamak gerektiğini düşünerek bu konuda çalışacak grubumuzu kurduk. Şimdilik 10 kişilik küçük bir ekibiz. İlerleyen zamanlarda farklı faaliyetler için farklı uzmanlık alanlarından arkadaşlarımızın da aramıza katılacağını umuyoruz.”
HAFTADA ÜÇ GÜN GÖNÜLLÜ ÇEVRE TEMİZLİĞİ YAPIYORLAR
Genel olarak haftada üç gün bir araya gediklerini söyleyen Çakmakçı, “İlk aşamada yüksek kirlilik bulunan bölgeleri hedefledik, WhatsApp grubumuz üzerinden gün ve saat belirleyerek toplanıyoruz. Genel olarak haftanın üç günü, salı, perşembe ve cumartesi faaliyet yapıyoruz.” dedi.
Şu an için sadece yoğun olarak kirli olan bölgeleri temizlemek için çaba harcadıklarını söyleyen Çakmakçı, temizlik yaptıkları yerleri şöyle açıkladı: “Rutin olarak Çalış Kuş Cenneti ve Karagözler Yarımada bölgelerinde çalışıyoruz. Şubat ayı içinde bu bölgeleri tamamen temizledikten sonra haftada bir rutin kontrolleri yapılacak. Eş zamanlı olarak Ovacık ve Kayaköy bölgelerinin temizliğine başlayacağız.”
“FETHİYE BELEDİYESİ TEMİZLİK İŞLERİ DEVAMLI DESTEKÇİMİZ”
Çakmakçı, Fethiye Belediyesi’nin temizlik süreçlerinde kendilerini sürekli desteklediğini belirtti ve şunları ekledi: “Bazen planlanmış faaliyetlerimize katılarak destek oluyorlar. Çöp poşeti ve eldiven ihtiyacımızı her zaman karşılıyorlar. Topladığımız çöplerin konumunu ilettiğimizde mutlaka alarak, bertaraf tesisine götürüyorlar.
Belediyemiz Temizlik işleri sayın Mahmut Bayraktar devamlı bizimle irtibat halinde ve pek çok ihtiyaçlarımızı tedarik etmemize yardımcı olmakta.”
“BİRÇOK ÇÖPÜN GERİ DÖNÜŞTÜRÜLEBİLECEKKEN FIRLATILIP ATILMASI ÜZÜCÜ”
Çakmakçı kirliliğin oluşmasında ise hem bireysel olarak insanların bilinçsiz olduğunu hem de plastik tüketiminin fazla olmasının etkili olduğunu ifade etti. Arzu, “Topladığımız atıklar arasında özellikle take away ürünlerin ambalajları, Pet şişeler ve içki şişeleri göze çarpıyor. Üzücü olan birçoğunun geri dönüşüm olarak değerlendirilebilecekken fırlatılıp atılması.”
“EN BÜYÜK HAYALİMİZ SIFIR ATIK VE GERİ DÖNÜŞÜM KONUSUNDA BİLİNÇLENME SAĞLAMAK”
Çakmakçı, kirliliğin önüne geçmek için çözüm önerilerinin ise öncelikli olarak çöp yığınlarını temizlemek olduğunu söyledi ve şunları ekledi: “Belediyemiz zaten topladığımız atıkları ayrıştırıyor ve geri dönüşüm uygulanıyor. Bundan sonraki hedefimiz farkındalık yaratarak bu çöplerin doğaya atılmasını engellemek. Tabi en büyük hayalimiz sıfır atık ve geri dönüşüm konusunda bilinçlenme sağlamak. Bunun için gençler ve ev hanımları ile ilgili hazırlık aşamasındaki projelerimiz var. Bahar aylarında uygulamaya geçmeyi umuyoruz.”
“FIRLATILAN CAM ŞİŞELER KIRILIP BÜTÜN BÖLGEYİ YANGINA HASSAS HALE GETİRİYOR”
Çakmakçı, en çok gözlemledikleri çöplerin ise gittikleri yerlere göre değiştiğini söyledi: “Örneğin, Çalış Kuş Cenneti’nin denize yakın kısımlarında balıkçılık faaliyetlerinden kaynaklanan kirlilik göze çarparken (balık straforları, misinalar), iç taraflarda tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan kirlilik (ilaç kutuları, gübre poşetleri) ön plana çıkıyor. Bunun yansıra bolca pet şişe, cam şişe ve hazır yemek ambalajları var.
Karagözler Yarımada’da ise çok yoğun mangal artıkları, hazır yemek ambalajları, pet şişe ve cam şişeler var. Bu bölgede temel sorun fırlatılan cam şişelerin kırılıp bütün bölgeyi yangına hassas hale getirmesi.
Ovacık bölgesinde ise genelde evsel atıklar göze çarpıyor. Bebek bezleri, bebek mama kavanozları, camlar, kartonlar ve bazı bölgelerde inşaat atıkları.”
Çakmakçı toplanan çöplerin ise Fethiye Belediyesi Temizlik İşleri tarafından alınarak ayrıştırma ve geri dönüşüm sürecine sokulduğunu söyledi.
14 ŞUBAT’TA ÇÖP TOPLAMAYA ÇAĞRI
Çakmakçı şubat ayı içinde Karagözler Yarımadasını temizleyeceklerini, mart ayından itibaren ise Ovacık ve Kayaköy’e yöneleceklerini söyledi. Nisan ayına kadar haftada üç gün rutin temizliklerin devam edeceğini söyleyen Çakmakçı 14 Şubat’ta Arama Kurtarma Derneği (AKUT), Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Fethiye Belediyesi temizlik işçilerinin de katılacağı geniş çaplı bir çöp toplama etkinliği düzenleyeceklerini söyledi ve Fethiye halkını temizliğe katılmaya devam etti.
Çakmakçı çöp toplama etkinliklerine katılmak isteyenlerin ise Son Çöp Bükücüler’in Facebook ve İnstagram hesaplarına mesaj gönderebileceklerini ifade etti.
Instagarm hesabı için buraya tıklayın. Facebook için buraya tıklayın.
Çakmakçı son olarak sadece çöp toplamak istemediklerini, farkındalık da yaratmak istediklerini ve asıl olarak çöplerin doğaya atılmasını engellemek istediklerini ifade etti.