İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi tarafından yayımlanan Çocuk İşçiler İş Cinayetleri Raporu’na göre, 2013-2024 yılları arasında en az 742 çocuk iş cinayeti yüzünden hayatını kaybetti.
İSİG Meclisi, Çocuk İşçiler İş Cinayetleri Raporu’nu yayımladı. Rapora göre; 2013-2024 yılları arasında en az 742 çocuk, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) 23 yıllık iktidarında en az 978 çocuk iş cinayetinde yaşamını yitirdi.

2013-2024 yılında iş cinayetleri sebebiyle Muğla’da 10 çocuk işçi yaşamını yitirirken Türkiye’de en çok çocuk iş cinayetinin yaşandığı il ise 54 ölüm ile Şanlıurfa oldu. Şanlıurfa’yı 44 iş cinayetiyle İstanbul, 43 iş cinayetiyle Gaziantep izledi.

Çocuk iş cinayetlerinin en fazla yaşandığı üç sektör sırasıyla tarım, orman; inşaat, yol ile metal iş kolları oldu.
Tarım, orman işkolunda 402 çocuk (268 işçi ve 134 çiftçi); inşaat, yol iş kolunda 88 çocuk; metal iş kolunda 53 çocuk; konaklama, eğlence işkolunda 51 çocuk; gıda işkolunda 26 çocuk; ticaret işkolunda 24 çocuk; genel işler işkolunda 22 çocuk; taşımacılık işkolunda 19 çocuk; tekstil, deri işkolunda 18 çocuk; ağaç, kâğıt işkolunda 13 çocuk; kimya, lastik işkolunda sekiz çocuk; enerji işkolunda beş çocuk; çimento, toprak, cam işkolunda üç çocuk; madencilik işkolunda bir çocuk; iletişim işkolunda bir çocuk; sağlık işkolunda bir çocuk; çalıştığı işkolunu belirlenemeyen yedi çocuk işçi çalışırken hayatını kaybetti.

SON 11 YILDA 15-17 YAŞ ARASINDA 486 ÇOCUK İŞ CİNAYETİNDE HAYATINI KAYBETTİ
Çocuk iş cinayetlerinin yaşlara göre dağılımına bakıldığında ise 0-14 yaş arasında 256 çocuk yaşamını yitirirken, 15-17 yaş arasında 486 çocuk hayatını kaybetti.
Türkiye’de çocuk iş cinayetlerinde son 11 yılda en az 86 göçmen çocuk işçinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.
Raporda ayrıca, 2013-2024 yıllarında çocuk iş cinayetlerinin cinsiyetlere göre dağılımı şöyle 104 kız ve 638 oğlan çocuk işçi çalışırken hayatını kaybetti. Raporda, iş cinayetlerinde ölen kız çocuklarının oranının yüzde 14 olduğu belirtildi. Bu oran tüm yaşlardaki kadın işçi ölüm ortalamasının iki katı olduğu açıklandı.
Raporun tamamını okumak için buraya tıklayın.
NEDEN İŞ KAZASI DEĞİL İŞ CİNAYETİ?
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), iş cinayetleri hakkında şu bilgilendirmeyi yapıyor: “İşyeri ortamı, üretim araçları ve işçileri üretim sürecinde bir araya getiren mekanlardır. Bunun sonucunda ise işçiler açısından çeşitli sorunlar gündeme gelmektedir. İşyerindeki çeşitli fiziksel ve kimyasal etmenler ile mekanik ve ergonomik etmenler işçilerde çeşitli etkilere yol açmaktadır. İşyerindeki olumsuz çalışma koşullarının etkileri iş kazaları şeklinde kendini göstermektedir.
İş cinayetleri rakamlarının bu kadar yüksek seyrettiği ülkemizde yüzde 98’i önlenebilir olmasına rağmen gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle yaşanan işçi ölümleri ve ağır yaralanmalar işverenlerin kar hırsı yüzünden artarak devam ediyor. Hem önlenebilir olması hem de bu kar hırsı yüzünden iş kazaları terimi ülkemizde ‘iş cinayetleri’ olarak adlandırılmaktadır.”
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi ise şu bilgilendirmeyi yapıyor: “İSİG Meclisi; bütün iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenebilir olduğunun bilinciyle, yaşanan işçi ölümlerini ‘iş kazası’ olarak değil ‘iş cinayeti’ olarak tanımlar.”