Kamuoyunda tepkilere neden olan “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne ilişkin soruları yanıtlayan Hayvan Kurtarma Derneği Başkanı Zekiye Taş Köklü, “Biz isterdik ki hayvana zarar veren ceza alsın. Hayvanları öldüren, onlara tecavüz eden ve zulmeden ceza alsın. Ama maalesef hayvanlar ve hayvan severler cezalandırıldı” dedi.
Haber: Didem Çam
Sokak hayvanlarına yönelik kanun teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilmesine ilişkin tepkiler devam ediyor. 2 Ağustos’ta yürürlüğe giren ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ geçtiğimiz eylül ayında Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) masaya yatırılmıştı. AYM, davayı ilerleyen zamanlarda belirlenecek olan bir günde esastan görüşülmesine karar vermişti.
Kamuoyunda tepkilere sebep olan yasa tasarısına Hayvan Kurtarma Derneği Başkanı Zekiye Taş Köklü de sessiz kalmadı. “Umuyorum ki Anayasa Mahkemesi’nde vicdanlı insanlar vardır” diyen Köklü, AYM’nin objektif bir şekilde değerlendirme yapmasını diledi.
“YASA ÇOK ÜSTÜNKÖRÜ OLDU”
AYM’nin yasayı iptal etmesi gerektiğine vurgu yapan Köklü, “Yasa çok üstünkörü oldu. Hiçbir komisyon üyesinin barınak görmüşlüğü yok. Hayvanların nereye götürüldüklerini bile bilmiyorlar. Kaç hayvan var, kimse bilmiyor. Bu yasa, evrak üzerinde olmamalıydı. Kılı kırk yarmaları gerekirdi. Çünkü canlıları ilgilendiriyor. Vicdanlı insanları ilgilendiren bir konu bu. Vicdanlı insanlar varsa Anayasa Mahkemesi’nde, bu yasayı mantık çerçevesinde iptal etmeleri gerekir. AYM, umuyorum ve diliyorum ki bu yasayı iptal edecek” diye konuştu.
“HAYVANLARA TECAVÜZ EDEN, ZULMEDEN CEZA ALSIN”
“Medeni ülke dendi ama ‘geri kalmış ülke’ görüntümüz var şu anda” diyen Köklü, “Daha önceki pozisyonumuz, güzel yasamız, dünyaya örnek yasamız, yabancıların imrendiği yasamız yok oldu ve biz gerçekten geri kalmış ülke pozisyonuna düştük. İnsanlar tarım aletleriyle, dirgenlerle, tabancalarla veya gelip geçerken tekme ve tokat atarak herhangi bir hayvana vuruyor veya onları öldürüyor. Biz isterdik ki hayvana zarar veren ceza alsın. Hayvanları öldüren, onlara tecavüz eden ve zulmeden ceza alsın. Ama maalesef hayvanlar ve hayvan severler cezalandırıldı” açıklamasında bulundu.
“GERÇEKTEN ‘KATLİAM KANUNU’ GİBİ OLDU”
Kabul edilen kanunu, herkesin istediği gibi yorumladığına dikkat çeken Köklü, “Yetkililer, öldürme kanunu çıkarmadıklarını, hayvanları barınaklara toplamak istediklerini söylemişlerdi ama yasa, ‘öldürülsün’ şeklinde algılandı. Katliama dönüştü. İnsanlar kanunu istediği gibi yorumladı. İnsanlar sürekli ava çıkmaya başladı. Barınaklara alınmaya çalışılan hayvanlar, zaten o sırada anesteziden ölüyor. Gerçekten ‘katliam kanunu’ gibi oldu. İnşallah geri dönüş olur. Çünkü bu gidişat gerçekten hiç iyi şey değil” şeklinde konuştu.
“HEPSİNİN AKIBETİ ÖLÜM”
Türkiye’deki bakımevlerinin yetersiz olduğunun altını çizen Zekiye Taş Köklü, şunları kaydetti:
“Türkiye’de neredeyse yüzde 10 civarında bakımevi var. Toplanan hayvanlar öldürülüp gömülüyor. Toplama yasası değil de öldürme yasasına dönüştü. Belediyeler zaten yapıyordu ama şimdi yasa gereği yapıyorlar. Bu yasayla hayvanları rahatlıkla alıp yok edebiliyorlar. Çoğu belediyenin bakımevi yok ve olanlar ise dolu zaten. O yüzden de toplanan hayvanların ya da ‘Şu anda bakıyoruz’ dediklerinin hepsinin akıbeti ölüm. Kısırlaştırma yapmadıkları ya da hayvanları götürüp başka bölgelere attıkları için belediyelere ceza verilsin dedik. Ama şu anda, ‘Toplamazsanız ceza veriyoruz’ diyorlar. Hayvanları topladıkları zaman götürecekleri yer yok. Hayvanları istiflerseniz, bakılamayacaklarını hepimiz biliyoruz. Susuzluktan, hastalıktan ölecekleri malum. Zaten barınağa girmeden de ölüyorlar. Toplama sırasında ölüyorlar. Ölen hayvanları, kazdıkları çukurlara koyuyorlar.”
“AGRESİF KÖPEK YOKTUR, KÖTÜ İNSANLAR VARDIR”
Hayvanlara nasıl davranılması gerektiği konusunda, “Kesinlikle halkın eğitilmesi gerekiyor” diyen başkan Köklü, şunları söyledi:
“Bizler insansak, insan gibi davranmayı başarırsak hayvanlar da onun karşılığını sevgi olarak verir. Ben hiçbir hayvanın durduk yere bir insana saldırdığına inanmıyorum. Yıllardır sokak hayvanlarına bakıyorum, evimde de varlar. Onlarla birlikte yaşayan bir insan olarak gönül rahatlığıyla ,‘Ne verirseniz, onu alırsınız’ diyorum. Yani çocuğunuza nasıl davranırsanız, o da büyüyünce öyle davranır. Kesinlikle önce halkın eğitilmesi gerekiyor. İnsanlar kötü davrandığında, sopayla yaklaştığında, taş attığında ya da eziyet ettiğinde hayvanların da, ‘Ah insanlar, biz sizi çok seviyoruz’ demesini beklememeliyiz. Onları beslemeliyiz, koruyup kollamalıyız. Vicdani açıdan da dini açıdan da böyle olmalı. Agresif köpek yoktur, kötü çevre ve kötü insanlar vardır.”
“HAYVANLAR KISIRLAŞTIRILIP SOKAĞA DÖNMELİ”
Hayvanları kısırlaştırmak için büyük bir kampanya yapılması önerisinde bulunan Köklü, “Her semtte, mutlaka kısırlaştırma merkezi şeklinde prefabrik bakımevleri olmalı. Hayvanların kısırlaştırılıp sokağa dönmesi gerekir. Bakımevlerinde, hayvanlara kötü şartlarda bakan belediyelere de ceza verilmeli. Merdiven altı üreticiler sıkı denetlenmeli. Üretim ve satış kesinlikle durmalı” ifadelerini kullandı.
“ÇOK ZOR DURUMDAYIZ”
Hayvan severlere, destek olmaları konusunda çağrıda bulunan Zekiye Taş Köklü, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hayvan severler, barınaklardan hayvan sahiplenebilir, onlara mama dağıtabilir, sponsor da olabilir. Hayvanlara destek olsunlar ki bizler de daha çok hayvana yetişelim. Şu aşamada gerçekten hayvanlar zor durumda. Hayvan severlerin sokak hayvanlarının yanlarında olduğunu bilmek istiyoruz. Onlara bakan bizler, çok zor durumdayız. Hepimizin morali gerçekten çok bozuk.”
NE OLMUŞTU?
Sokak hayvanlarına “ötanazi” yapılmasını ön gören yasa olarak da bilinen Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 12 Temmuz’da TBMM Başkanlığı’na sunulmuş; Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda 23 Temmuz’da kabul edilmişti ve Meclis Genel Kurulu’na sunulmuştu.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) tarafından hazırlanan 17 maddelik yasa teklifi, AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekillerinin oylarıyla, muhalefetin ve yurttaşların tepkilerine rağmen 42 saati aşan görüşmelerin sonucunda komisyondan geçmişti.
Yasa teklifinin görüşmeleri öncesinde ise AK Parti’nin önerisiyle Meclis Genel Kurulu’nun gündemi ve çalışma saatlerinde değişiklikler yapılmıştı. Buna göre Meclis gündemindeki bazı önemli yasaların görüşülmesinin hızlandırılması ve Meclis’in 1 Ağustos’ta tatile girebilmesi için 23,24,25 Temmuz’da çalışması planlanan Meclis Genel Kurulu’nun 26,27,28,29 Temmuz’da da çalışmasına karar verilmişti.
Yasa teklifinin görüşmeleri öncesinde ise 26-29 Temmuz tarihleri arasında Meclis’e ziyaretçi yasağı getirilmişti.
TBMM Genel Kurulu’ndaki oylamada 30 Temmuz’da kabul edilerek Meclis’ten geçen ve yasalaşan 17 maddelik “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, Resmi Gazete’de yayımlanmış ve Kanun, 2 Ağustos’tan itibaren yürürlüğe girmişti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel ise Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un TBMM’de kabul edilmesinin ardından, CHP’li belediyelerin yasayı uygulamayacaklarını şu sözlerle açıklamıştı:
“Dün bütün belediye başkanlarımız teker teker açıkladı. Biz çaresiz kalsak da parasız kalsak da tüm imkansızlıklar olsa da bu gizli talimatı üstü örtülü ‘katliam yasası’ndaki talimatı uygulamayacağız. Bir tane cana kıymayacağız.”
*Bu haber, bir Avrupa Birliği projesi olan Demokrasi için Medya / Medya için Demokrasi projesi kapsamında Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla Gündem Fethiye‘nin sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir
YAZAR HAKKINDA
Didem Çam
Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun oldu. Fotomaç gazetesinde stajyer muhabir olarak görev aldı. 2012 yılından bu yana çeşitli TV, gazete, dergi ve haber portallarında muhabirlik, spor muhabirliği ve editörlük yaptı. Serbest gazeteci.