Muğla’nın Fethiye ilçesindeki Söğütlü Köyü’nün tek su kaynağının, jandarma müdahalesi ile HES için kesilmesi sırasında Fethiye Sulama Birliği tarafından çalıştırılan iş makinelerinin yaklaşık 100 bin liralık ücreti Söğütlü Muhtarı ve dört azasına yüklendi.
Haber: Hülya Çetinkaya
Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Söğütlü Mahallesi’nde, köylerinin tek su kaynağı olan Bozluca kaynağını, Fethiye Sulama Birliği ile tahsis dolayısıyla Akfen Holding’e ait Sekiyaka 2 Hidro Elektrik Santrali’ne (HES) ve HES’ten geçen suyun Seydikemer ilçesindeki köylere ulaştırılmasına karşı mücadele eden köylüler sularını korumak için nöbet başlatmıştı.
Köylüler, Söğütlü’deki bin 596 dönüm olması gereken ekim alanlarının 300 dönüm gösterilmesine karşı çıkmış, kendilerine verilen suyun 300 dönüm üzerinden hesaplanarak azaltılmasına karşı ve bölünen suyun HES’e verilmesine engel olmak için nöbete başlamış, 9 Ağustos’ta ise jandarma ekipleri köylülere müdahale etmişti.
Sekiz köylü darbedilerek ve ters kelepçe ile gözaltına alınmış, bu sırada iş makineleri suyun yönünü değiştirmişti.
Bu sırada kullanılan araçların masrafları için Söğütlü Köyü Muhtarı Süleyman Ölmez ve dört azası Süleyman Erat, Bayram Ölmez, Tahsin Doğan ve Şemsi Durukan’a, Fethiye Sulama Birliği tarafından 98 bin 178 liralık ödeme emri gönderildiği ortaya çıktı.
Ödemenin 23 saat kullanılan kazıcı yükleyici için 29 bin 900 TL, traktör için 19 bin 550 TL, ekskavatör kiralama için 41 bin 400 TL ve iki adet nakliye ücreti için 7 bin 200 TL olduğu belirtildi. Tutar işlenmiş faizlere 98 bin 178 lira 94 kuruş TL’ye çıktı. Faizin ise işlemeye devam ettiği belirtildi.
Köylülerin, avukatlar aracılığıyla ödemeye itiraz edecekleri öğrenildi.
NE OLMUŞTU?
Söğütlü Mahallesi’nde yaşayan yurttaşların tek su kaynağı olan Bozluca su kaynağının 16 Temmuz 2021’te Fethiye Sulama Birliği’ne tahsisi yapılmıştı.
Söğütlü köylüleri, su kaynaklarını vermek istemedi ve suyun kendi köylerine geçişini sağlamıştı.
Bunun üzerine; Fethiye Sulama Birliği ve tahsis dolayısıyla Akfen Holding’in Sekiyaka 2 Hidro Elektrik Santrali’nden geçen suyun ulaşacağı köylerin muhtarları, Söğütlü Muhtarı ve azaları hakkında şikâyette bulunmuştu.
Suyun bölünme bölgesinin Seydikemer ilçesinde kalması sebebiyle Seydikemer Kaymakamı Yıldız Büyüker’in imzasını taşıyan şikayete ilişkin kararda, suyu kendi köylerine yönlendiren muhtar ve azalarının “3091 sayılı Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanun” kapsamında zilyetlik hakkına tecavüz ettiği belirtilmişti.
5 Ağustos’ta tebliği yapılan kararda; mütecavizlerin keşif, infaz memuru ve araç masraflarını 4 bin 525 TL olarak müştekiye ödemesine hükmedilmişti.
Söğütlü Muhtarı Süleyman Ölmez, kararı kabul etmediği yönünde şerh düşerek tebligatı imzalamıştı.
Ölmez, mahallelerinde sulanan alan tespiti için 35 gün önce başvuru yaptıklarını ancak bir geri dönüş alamadıklarını belirtmişti. Su tahsisinin köylerine 300 dönüm için yapıldığını belirten Ölmez, köydeki sulaman alanın bin 570 dönüm olduğunu aktarmıştı.
9 Ağustos’ta ise jandarma ekipleri suyu böldürmemek için nöbet tutan köylülere müdahale etmiş, ekiplerin koruması altında iş makineleri köye giden suyu bölmüştü.
Söğütlü köylüleri Gündem Fethiye’ye yaptıkları açıklamada; suyu diğer köylerle paylaşmak konusunda problemleri olmadığını dile getirmiş, meselenin köyler arasındaki çatışma olmadığını vurgulamıştı.
Bozluca su kaynağından Söğütlü’ye gelen suyun bölünerek HES’e verilmesine ve sonrasında Seydikemer’deki köylere ulaştırılmasına karşı çıkan köylüler, bunun yerine suyun halihazırda geçtiği Söğütlü Köyü’nden de Seydikemer köylerine ulaşabileceğini belirtmişti.
Muğla Valiliği, 9 Ağustos’ta bir açıklama yaparak konunun HES ile ilgili olmadığını açıklamıştı. Söğütlü köylüleri ile dayanışma amaçlı köyü ziyaret eden sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin keşfi sırasında ise köylüler döşenen boruların HES için döşendiğini ortaya çıkarmıştı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Gizem Özcan da konuyu Türkiye Büyük Meclisi’ne (TBMM) taşımış ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi vererek “DSİ’nin bu mevsimde bölgedeki HES’e su sağladığı iddiası doğru mudur?” diye sormuştu.
AK Parti Fethiye İlçe Başkanı Murat Çağlar Ayıkol ise 21 Ağustos’ta köye yaptığı ziyarette suyun HES’ten geçeceğini doğrulamış, “HES’in enerji üretmesinin, bir katma değer sağlamasının burada kime ne zararı var?” ifadelerini kullanmıştı. Ayıkol ayrıca, bölgeye verilen suyun artırılacağı sözünü vermişti.