Slow Food Gökova Birliği, 20 Mayıs Dünya Arı Günü dolayısıyla bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “Arılar sadece bal üretmekle kalmaz, aynı zamanda ekosistemlerin devamlılığı ve tarımsal verimlilik için temel bir rol oynarlar” denildi.
Slow Food Gökova Birliği, sosyal medya hesabı üzerinden; 20 Mayıs Dünya Arı Günü dolayısıyla “Doğal gıdanın, bereketin ve yaşamın gizli kahramanlarına minnetle, 20 Mayıs Dünya Arı Günü kutlu olsun” başlığıyla açıklama yayımladı.
Açıklamada, arılar ve biyoçeşitlilik arasındaki ilişkinin doğadaki en hayati bağlardan biri olduğu vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:
“Arılar sadece bal üretmekle kalmaz, aynı zamanda ekosistemlerin devamlılığı ve tarımsal verimlilik için temel bir rol oynarlar.”
“YALNIZCA TARIM ÜRÜNLERİNİ DEĞİL, DOĞAL FLORAYI DA POLİNİZE EDERLER”
Arıların biyolojik çeşitlilik için neden önemli olduğuna da dikkat çekilen açıklamada, arıların tozlaşma (Polinasyon) sağlayıcı oldukları vurgulandı.
Tozlaşma başlığında, arıların; çiçekli bitkilerin döllenmesini sağlayarak bitki çeşitliliğinin sürdürülmesine yardımcı olduklarının belirtildiği açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
“Yalnızca tarım ürünlerini değil, doğal florayı da polinize ederler. Yaban arıları, bal arılarının ulaşmadığı bitkileri polinize ederek ekolojik dengeye katkı sağlar.”

“ARILARIN POLİNASYONU; SADECE BİTKİLERİ DEĞİL, TÜM EKOSİSTEM HALKALARINI DESTEKLER”
Arıların, zincirleme etki yarattıklarının vurgulandığı açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
“Polinasyon sayesinde bitkiler meyve, tohum ve yeni bitkiler üretir. Bu bitkiler, kuşlar, memeliler, böcekler gibi diğer canlıların besin kaynağı olur. Yani arıların polinasyonu; sadece bitkileri değil, tüm ekosistem halkalarını destekler.”
Ayrıca; arıların, tarım ve ekonomi açısından da önemli olduğunun altının çizildiği açıklamada, şunlara dikkat çekildi:
“Elma, çilek, badem, kabak gibi birçok ürünün verimi arılara bağlıdır. Arıların olmadığı bir senaryoda hem verim düşer, hem de çeşitlilik azalır. Bu da hem gıda güvencesini, hem de küçük çiftçilerin geçimini tehdit eder.”
“YERLİ ARI TÜRLERİNİ DESTEKLENMELİ VE YABANCI ARILARIN EKOSİSTEME ZARAR VERMESİ ÖNLENMELİ”
Arılar azalırsa tozlaşma hizmetinin de azalacağının ve bunun da bitki türlerinin yok olmasına yol açacağının belirtildiği açıklamada; “Bitki türleri azaldıkça, onları besin olarak kullanan hayvan türleri de zarar görür. Biyoçeşitlilik çöküşü başlar” denildi.
Arıları ve biyoçeşitliliği korumak için pestisit kullanımının azaltılması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, tek tip tarım (mononkültür) yerine çeşitli ürün yetiştiriciliğine de teşvik edilmesinin gerektiğine dikkat çekildi.
Ayrıca, arıları ve biyoçeşitliliği korumak için neler yapılabileceği hakkında şu ifadelere yer verildi:
“Şehirlerde; lavanta, biberiye, kekik gibi nektar zengini bitkilerle arı dostu bahçeler oluşturmak. Yerli arı türlerini desteklemek ve yabancı arıların ekosisteme zarar vermesini önlemek. Organik tarımı desteklemek ve çiftçilere yönelik eğitimler sağlamak.”