Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Kızılkum Koyu’nda Sinpaş/Kızılbük GYO’nun yapmak istediği otel ve devremülk projesine verilen ÇED olumlu kararına karşı açılan davada ikinci bilirkişi keşfi gerçekleşti. Konuya ilişkin Marmaris Kent Politikaları Derneği yazılı bir açıklama yayımladı.
Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı İçmeler Mahallesi Kızılkum Koyu’nda Sinpaş/Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) A.Ş’nin Marmaris Milli Parkı’nda yapmak istediği otel ve devremülk projesine 10 Mart 2023 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı vermişti.
Projenin ekolojik yıkım niteliğinde olduğu; Marmaris Milli Parkı’nda dinamit patlatıldığı, bölgede kanalizasyon altyapısının olmaması, projenin bölgeye ağır trafik yükünü kentin kaldıramayacak olması, deniz ve orman ekosisteminde geri döndürülmesi imkansız tahribatlara neden olacağı gibi gerekçelerle karara karşı dava açılmıştı. Aynı taleple Muğla Büyükşehir Belediyesi de dava açmış, yurttaşların açtığı davalarla birlikte aynı konudaki dava sayısı üç olmuştu.
Açılan davalar ise 23 Ocak 2024’te o dönemde hazırlanan bilirkişi raporuna dayandırılarak reddedilmişti. Bilirkişi raporu ise bölgede ekoloji mücadelesi veren sivil toplum örgütleri ve yurttaşlar tarafından eksik hazırlandığı gerekçesiyle eleştirilmişti.
Karara itiraz edilmiş ve süreç Danıştay’a taşınmış, Danıştay ise “Yüzeysel değerlendirme ile değil gerçekçi, bilimsel, kamu yararı ve çevreyi koruyan bir rapor hazırlanmalı” diyerek dava sürecini yeniden başlatmıştı. Yeniden başlayan yargılamada yurttaşlar tarafından açılan davada, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı dava bekletici mesele sayılmıştı.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı dava üzerinden devam ettirilen süreç kapsamında bugün (15 Kasım 2024) bilirkişi keşfi yapıldı.
Konuya ilişkin Marmaris Kent Politikaları Derneği yazılı bir açıklama yayımladı.
Açıklamanın başında şu ifadelere yer verildi:
“Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Sinpaş/Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) A.Ş. için verilen ÇED olumlu kararının iptali talepli açılan dava, derneğimiz kurucu üyelerinden Ufuk Beytekin ve Halime Şaman tarafından aynı taleple açılan başka davada bekletici mesele sayılmıştı.”
Davalarını doğrudan etkileyecek olan süreçle alakalı bugün inşaat alanında yapılan keşfin başlangıcında, taraf beyanların alındığı bölümde dinleyici olarak yer almak istedikleri belirtilen açıklamada, “Ancak dosyada gizlilik kararı verilmemiş olmasına karşın beyanları dinlememiz emniyet güçlerince ‘hakim kararıyla içeri almıyoruz’ denilerek engellendi. Buna karşın bölge yaşayanlarına kapatılan alanda, davanın tarafları arasında olmamalarına rağmen onlarca şirket çalışanı beyanları dinleyebildiler” denildi.
Açıklamada, dosyada müdahil vasfıyla yer alan şirket çalışanları beyanların alındığı alanın özel mülkleri olduğu ve girilmesini istemediklerini söyleyerek dinleyici olunmaması konusunda baskı oluşturdukları ifade edildi.
Mahkeme hakimi ve emniyet güçlerinin varlığına rağmen, geçişin engellenmesi için özel güvenlikçilerle bariyer oluşturulduğu belirtilen açıklamada, “Orman endüstri mühendisi, harita mühendisi, biyolog (flora uzmanı), inşaat mühendisi ve çevre mühendisi branşlarından oluşan beş kişilik heyet keşfi yaklaşık iki saat sürdü” sözleri kullanıldı.
Sinpaş/Kızılbük’ün tapulu parseli dışında, Milli Park alanında ağır ekolojik yıkım ve tahribata devam ettiği belirtilen açıklamada, son olarak şu ifadelere yer verildi:
“Milli Park içerisine Arnavut kaldırımı döşeyerek yol yaptığını, istinat duvarları ördüğünü, çevre aydınlatma aparatlarını yerleştirdiğini tespit ettik. Ağaçsız bıraktıkları yamaçlardaki toprak kaymasını önlemek için plastik file kullandıklarını, yok edilen doğal bitki örtüsünü ise suni yeşillendirmeyle maskelemeye çalıştıklarını gördük. Bilirkişi keşfi sonucunda yazılacak rapordan tek beklentimiz gördüklerini yazsınlar, yeter.”