Muğla’nın Datça ilçesinde, kıyı hakları için mücadele eden Şezlongsuz Datça İnisiyatifi, bir şirketin Özbel Sahili’nde kamusal alanlar bitki diktiğini duyurdu ve durumun çevreyi güzelleştirmek gibi görünmesine karşın halkın güneşlenme ve oturma alanı işgali anlamına geldiğini söyledi.
Muğla’nın Datça ilçesinde bulunan Özbel Sahili’nde özel bir şirketin kamusal alana bitki dikmesi üzerine kıyı hakları için 351 gündür nöbet tutan Şezlongsuz Datça İnisiyatifi, konuyla ilgili Gündem Fethiye’ye bilgi verdi.
İnisiyatif, sahilin arkasındaki park niteliği taşıyan kamusal alana kıyı işletmesi tarafından bitki dikildiğini gördüklerini belirterek, “Bundan yaklaşık birkaç hafta önce hemen işletmenin önündeki yine kamusal alan park niteliğindeki bölüme de bitkilendirme yapmışlardı” dedi.
“ASLINDA HALKIN GÜNEŞLENME VE OTURMA ALANI İŞGAL EDİLİYOR”
İnisiyatif bitkilendirmenin çevre için yapılıyor gibi gözüktüğüne ama öyle olmadığına değinerek, şu sözlere yer verdi:
“Buradaki amaç her ne kadar çevreyi güzelleştirmek gibi görünse de aslında halkın yoğun olarak güneşlenme ve sandalyeleriyle oturma alanı olan bölgenin aslında hukuksuz bir şekilde işgal edilmesi ve kullanılamaz hale getirilmesi olduğunu görüyoruz. Bunun amaçlandığını görüyoruz.”
İnisiyatif, bugün (23 Şubat) Belediye’yle tekrar görüştüklerini ve bir sürecin işlediğini dile getirdi. Ayrıca İnisiyatif; tüm Datçalıları, yaşam alanı savunucularını ve kıyı savunucularını dayanışmaya çağırarak, şu sözlere yer verdi:
“Kıyıları ve kamusal alanlardaki gittikçe genişleyen bu hukuksuz işgalleri engellemeye yönelik dayanışmaya davet ediyoruz. Belediyeyi de temel görevi olan kamusal alanlardaki işgallerin durdurulması ve mevcut alandaki bitkilerin dikilmesine dair sürecin işletilerek alanın eski haline getirilmesi anlamında göreve davet ediyoruz.
NE OLMUŞTU?
Şezlongsuz Datça İnisiyatifi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Özbel Sahili’nde 264 metrekarelik kıyı alanını Palaia Otel’e kiralanması ve şirketin kıyıya ahşap bir platform yapmaya başlaması üzerine bir araya gelmişti. Kıyı Kanunu’na aykırı olması nedeniyle yurttaşların mücadelesi sonucunda platform sahilden kaldırılmış, otelin kıyıya koyduğu şezlongların önünde yurttaşlar 9 Mart 2023’te nöbete başlayarak kıyıyı, hakları kapsamında kullanmaya başlamıştı.
Datça’nın farklı bölgelerindeki kıyı işgallerine karşı çıkan yurttaşlar “Şezlongsuz Datça İnisiyatifi”ni oluşturmuştu. Otel sahipleri ise yurttaşların kıyıdan eşit ve serbestçe denize girmeleri karşısında şikayette bulunmuş ve üç kişi hakkında soruşturma başlatılmıştı. 4 Ağustos 2023‘te ise açılan soruşturmada karar açılanmış, üç kişiye sahile masa ve sandalye koyma yasağı getirilmişti.
İnisiyatif, 28 Nisan 2022 tarihinde yaptıkları basın açıklamasında “Peki, neden Şezlongsuz Datça istiyoruz?” sorusuna şöyle yanıt vermişti:
“Şezlongun hem kıyıların işgalinin simgesi hem de somut olarak işgalin aracı olduğunun farkındayız. Önce şezlonglar geldi, sonra kıyıların metal- ahşap platformlarla kaplanması. Kıyı, kıyı olmaktan çıktı inşaat oldu. Deniz kumları platformların, şezlongların altında kaldı. Bugün burada bir kez daha tekrar ediyoruz: kıyıların işgal edilmesini, parayla girilen yerler haline getirilmesini kabul etmedik, etmiyoruz, etmeyeceğiz! Yine havlularımızı kıyılara sereceğiz. Kıyı şarkımızda ifadesini bulan ‘Biz halkız…’ ibaresini sonuna kadar savunacağımızı, mücadelemizin Datça şezlongsuz olana kadar süreceğini kamuoyuna deklare ediyoruz.”