Muğla Valiliği, Seydikemer ilçesine bağlı Ceylan Mahallesi’nde kalker, Bekçiler Mahallesi’nde mermer olmak üzere iki ayrı maden projesine Çevresel Etki Değerlendirmesi gerekli değildir kararı verdi.
Muğla’nın Seydikemer ilçesine bağlı Ceylan (Yukarıkürdük) Mahallesi ile Bekçiler Mahallesi’nde iki maden projesi için Muğla Valiliği dün (26 Aralık) Çevresel Ekti Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir kararı verdi.
Projelerden ilki, Fethiye Cengiz Hafriyat Madencilik İnşaat Emlak Nakliye Hayvancılık İthalat İhracat Limited Şirketi tarafından Ceylan Mahallesi’nde yapılmak istenen Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi.
Proje tanıtım dosyasına göre 6,95 hektarlık alanda kalker işletmeciliği amacı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne II-A Grubu ruhsat müracaatı yapıldı ve yürürlük tarihi 1 Aralık 2022 olan ve 10 yıl süreli işletme ruhsatı alındı.
Ayrıca, proje tanıtım dosyasında projenin ruhsat alanının ise 68,20 hektar olduğu belirtildi.
Dosyada, proje konusu kalker ocağında açık işletme yöntemiyle yılda 400 bin ton kalker üretimi yapılacağı belirtildi. Ayrıca, kalkerin patlatma ve iş makineleri vasıtasıyla çıkarılacağı söylendi.
Proje sahasına en yakın yerleşim biriminin proje alanının kuş uçumu 1 kilometre güneybatısında bulunan Ceylan Mahallesi’ne bağlı konutlar olduğu belirtildi.
Projenin bedeli ise 9 milyon 825 bin TL.
PROJE ÇED SÜRECİ MEVZUATA UYGUN OLMADIĞI GEREKÇESİYLE SONLANDIRILMIŞTI
Proje için şirket daha önce 3 Mart 2023 yılında ÇED başvurusu yapmıştı. Bu başvuruda 17,4 hektarlık alanda yıllık 400.000 ton üretim kapasiteli kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi için başvuru yapılmıştı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise projenin mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti gerekçesiyle ÇED sürecini sonlandırmıştı.
Sonlandırmaya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadeler yer almıştı: “S: 90080 İşletme Ruhsat ve ER: 3416598 Erişim Nolu II-A Grubu 17,4 Hektarlık Alanda Yıllık 400.000 Ton/Yıl Üretim Kapasiteli Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi” projesi ile ilgili ÇED Yönetmeliği’nin 8. maddesi gereğince başlatılmış olan ÇED süreci aynı yönetmeliğin 5. maddesinin ikinci fıkrasının a) bendi kapsamında sonlandırılmıştır.”
ÇED Yönetmeliği’nin beşinci maddesinin ikinci fıkrası a bendinde şu ifadeler yer alıyor:
“Projenin gerçekleştirilmesinin ilgili mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, ÇED süreci aşamasına bakılmaksızın sonlandırılır. ÇED sürecinin sonlandırıldığı Bakanlık ve il müdürlüğü internet sayfasından ilan edilir.”
Proje Tanıtım dosyasına ulaşmak için buraya tıklayın.
BEKÇİLER MAHALLESİ’NE BİR MERMER OCAĞI DAHA
İkinci Proje ise Bekçiler Mahallesi’nde Fethiye Mermercilik Petrolcülük Maden İnşaat Turizm Tarım Hayvancılık Gıda Sanayi ve Ticaret tarafından yapılmak istenen mermer ocağı projesi.
Proje tanıtım dosyasına göre proje kapsamında ruhsat sahası 98,86 hektar, ÇED alanı ise 16,96 hektar olarak belirlendi. Ocak kapasitesinin ise yolda 400 bin metreküp olarak planlandığı dile getirildi.
ÇED sahasının belirlenmesine ilişkin şu ifadeler yer aldı: “Mermer Ocağı projesi ÇED Alanı 19,91 hektar olarak sunulmuş, kurum görüşleri aşamasında Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nün E-41964787-255.03-8236973 sayılı görüşünde 2,95 hektarlık kısmının sedir ağaçlandırma sahası ve aktüel meşcere tipinin “Sa” olduğundan, Pasa Döküm Sahasının yerinin değiştirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nün görüşüne istinaden 2,95 hektarlık ağaçlandırma sahasının ÇED Alanından çıkartılması ile Planlanan ÇED Alanı 16,96 hektar olarak Proje Tanıtım Dosyası revize edilmiştir.”
Projeye Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından, 28 Şubat 2023 tarihinde yürürlüğe girmiş olan 10 yıllık İşletme Ruhsatı verildiği dile getirildi.
Projenin maliyetinin ise 8 milyon 500 bin TL olduğu belirtildi.
“PROJE SAHASI DEVLET ORMANI NİTELİĞİNDE”
Dosyada, proje sahasının ise Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre “Devlet ormanı” niteliğinde olduğu söylendi.
ÇED alanındaki devlet ormanı toprağının ortalama olarak 10 santimetre derinliğindeki bitkisel toprağın sıyrılıp alındıktan sonra mermer tabakasına ulaşılacağı dile getirildi.
İşletme süresinin ardından yapılacak rehabilitasyona ilişkin ise şu ifadelere yer verildi:
“Blok mermer üretimine ek olarak alanda yılda yaklaşık 360.000 metreküp pasa/dekapaj oluşacak, söz konusu pasa ÇED Alanı içerisinde 6,06 hektarlık alanda belirlenen Pasa Döküm Alanında daha sonra ocak rehabilitasyonunda kullanılmak üzere geçici olarak depo edilecektir. Blok mermerin elde edilebilmesi için ortaya çıkacak 360.000 metreküp /yıl pasa/dekapaj malzemesi sahada üretimi tamamlanan alanlara bitkisel toprak hafriyatından önce serilerek alanın restorasyonu gerçekleştirilecektir. Daha sonra yüzeye bitkisel toprak örtüsü geri serilerek alanın flora-fauna canlılığı korunmuş olacaktır.”
Proje Tanıtım dosyasına ulaşmak için buraya tıklayın.