Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un Muğla’nın Seydikemer ilçesindeki Adalet Sarayı binası için katıldığı açılış töreninde, “Hayvan Koruma Kanunu”nda yapılan değişiklikleri protesto etmek amacıyla pankart açmak isteyen hayvan hakları aktivisleri engellendi ve bir kişi gözaltına alındı. Protestodan haberdar olan Bakan Tunç, açılış öncesi aktivistlerle görüşerek aktivistlerin taleplerini dinledi.
Haber: Hülya Çetinkaya – Burak Necip Başar
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Seydikemer Adalet Sarayı ile Ceza İnfaz Kurumu Adalet Camisi açılışına katılmak için bugün (18 Ekim) Muğla’nın Seydikemer ilçesine geldi.
Bakan Tunç’un olağan programında 9.45’te Seydikemer Kaymakamlığı ziyareti, saat 10.00’da Seydikemer Belediyesi ziyareti ve 10.30’da Adalet Sarayı açılışı törenine katılmak vardı fakat programında aksamalar yaşandı.
Bakan Tunç’un Adalet Sarayı açılışına gelmesinden önce, saat 11.00 sıralarında hayvan hakları aktivistleri, sokak hayvanlarının öldürülmesini öngören “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”u protesto etmek amacıyla Seydikemer Adalet Sarayı önünde pankart açmak istedi.

Üzerlerinde “Bakanlık aç gözünü öldürülüyoruz”, “Hayvanları koruma değil öldürme yasasını kabul etmiyoruz”, “AYM yasayı iptal et”, “İnsana, hayvana, yeryüzüne özgürlük”, “Katliam yasa olunca meşru mu oluyor”, “Katilleri aklama, failleri koruma”, “Hayvana şiddet bittiğinde kadın ve çocuk cinayetleri de son bulacak” yazılı pankartları açan aktivistlere polis ve jandarma ekipleri müdahale etti.
Aktivistler arasında yer alan Hayvan Hakları Koruma Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Eda Sheldon, polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Pankartlar ise toplandı.
Protestoyu görüntülemek isteyen Gündem Fethiye ekibinden Gazeteci Burak Necip Başar’ın, Uluslararası Basın Kartı (IFJ Kartı) olmasına rağmen, turkuaz basın kartı olmadığı gerekçesiyle görüntü alması engellendi.
Ardından protestoyu öğrenen Bakan Tunç’un aktivistler ile görüşmek istediği öğrenildi. Adalet Sarayı önündeki aktivistler polis araçlarıyla Seydikemer Belediyesi’ne götürüldü. Gözaltındaki Eda Shaledon’ın da Seydikemer Belediyesine götürüldüğü öğrenildi.

Görüşmenin ardından saat 12.00 sıralarında Bakan Yılmaz Tunç, Seydikemer Adalet Sarayı açılışına katılmak için alana geldi.

Konu ilgili Gündem Fethiye’nin sorularını yanıtlayan Eda Sheldon, gözaltına alınma sebebi ile ilgili, “‘Agresif tutum sergileme’ bahane edilerek gözaltına alındım” dedi.
Sheldon, gözaltı tutanağının bu şeklide kayda alınması karşısında ise tutanağa şerh düşmek istediğini fakat kendisine izin verilmediğini söyledi. “Kendi kafanıza göre doldurduğunuz tutanağı bu haliyle imzalamayacağım” dediğini aktaran Sheldon, bunun üzerine polis memurunun “İmza atmaktan imtina etmiştir” yazarak tutanağı imzaladığını belirtti.
Gözaltı süreci henüz sonlanmamışken Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un kendileri ile görüşmek istemesi üzerine Seydikemer Belediyesi’ne götürüldüklerini anlatan Sheldon, Bakan Tunç ile görüşmeye elinde “Bakanlık gözünü aç öldürülüyoruz” yazılı pankart ile girdiğini ve bu pankart yüzünden gözaltına alındığını söylediğini anlattı.

Bakan Tunç ile görüşmesinden neler yaşandığını ise Sheldon şu şekilde aktardı:
“Bakanla görüşme sürecinde, yasanın hiçbir şekilde işlevinin olmadığını iletince Bakan bunun bir katliam yasası değil caydırıcı cezaların olduğu, belediyelere de cezai yaptırımların olduğunu iletti. Bunun üzerine Gebze ve Ümraniye belediye başkanlarının soruşturma geçirmesi gerektiğini, soruşturmanın selameti açısından başkanların açığa alınması gerektiği fakat alınmadığını, yani bu sözde yasanın da hiçbir yaptırımının olmadığı, hayvan ölümlerinin devam ettiğini ve katlanarak devam edeceğini ilettim.
Kendi kentim Muğla ve ilçelerinden örnek verdim. Hatta Seydikemer Belediyesi’nin bile yasal ruhsatlı bir bakim evi olmadığını iletince Bakan Belediye Başkanı Önder Akdenizli’ye doğru olup olmadığını sordu ve başkan ruhsatının olmadığını iletti.
Bakan Beyden yasa tasarısında belediyelere verilen süre göz önünde bulundurularak toplamaların durdurulmasını talep ettim. Eğer durdurulmazsa Gebze ve Ümraniye’de olduğu gibi tüm belediyelerin topla, öldür, boşalt yapacağını ilettim. Esas isteğimizin bu yasanın iptali olduğunu ve bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a adımıza iletmesini, üzerine basa basa ilettim.”
NE OLMUŞTU?
Sokak hayvanlarına “ötanazi” yapılmasını ön gören yasa olarak da bilinen Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 12 Temmuz’da Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunulmuş; Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda 23 Temmuz’da kabul edilmişti ve Meclis Genel Kurulu’na sunulmuştu.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) tarafından hazırlanan 17 maddelik yasa teklifi, AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekillerinin oylarıyla, muhalefetin ve yurttaşların tepkilerine rağmen 42 saati aşan görüşmelerin sonucunda komisyondan geçmişti.
Yasa teklifinin görüşmeleri öncesinde ise AK Parti’nin önerisiyle Meclis Genel Kurulu’nun gündemi ve çalışma saatlerinde değişiklikler yapıldı.
Buna göre Meclis gündemindeki bazı önemli yasaların görüşülmesinin hızlandırılması ve Meclis’in 1 Ağustos’ta tatile girebilmesi için 23,24,25Temmuz’da çalışması planlanan Meclis Genel Kurulu’nun 26,27,28,29 Temmuz’da da çalışmasına karar verildi.
Yasa teklifinin görüşmeleri öncesinde 26-29 Temmuz tarihleri arasında Meclis’e ziyaretçi yasağı getirildi.
TBMM Genel Kurulu’ndaki oylamada 30 Temmuz’da kabul edilerek Meclis’ten geçen ve yasalaşan 17 maddelik “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, Resmi Gazete’de yayımlandı ve Kanun, 2 Ağustos’tan itibaren yürürlüğe girmiş oldu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un TBMM’de kabul edilmesinin ardından, CHP’li belediyelerin yasayaı uygulamayacaklarını şu sözlerle açıkladı:
“Dün bütün belediye başkanlarımız teker teker açıkladı. Biz çaresiz kalsak da parasız kalsak da tüm imkansızlıklar olsa da bu gizli talimatı üstü örtülü ‘katliam yasası’ndaki talimatı uygulamayacağız. Bir tane cana kıymayacağız.”