Seydikemer Devlet Hastanesi’nin “İmar Planına Esas Jeolojik ve Jeoteknik Etüt Raporu”nda alanda kaymalar meydana gelebileceği belirtildi. Gündem Fethiye’ye konuşan Şehir Plancısı Birol Keski, “Hastane, böylesine sorunlu bir zeminde yapılmamalıydı” dedi.
Haber: Burak Necip Başar
Seydikemer Devlet Hastanesi’nin, hizmete açılmasından yaklaşık sekiz ay sonra 24 Aralık 2023’te istinat duvarında çökme meydana gelmişti.
Yaşanan çökme sonrası hastanenin inşa edildiği arazinin bu tesise uygun olup olmadığı merak konusu oldu.
Şehir Plancısı Birol Keski, Seydikemer Devlet Hastanesi’nin zemini ile ilgili “İmar Planına Esas Jeolojik ve Jeoteknik Etüt Raporu”na dikkat çekerek, Gündem Fethiye’ye değerlendirmelerde bulundu.
“ZEMİN KÖTÜ KALİTELİ VE ÇOK KÖTÜ KALİTELİ ARALIĞINDAKİ KAYA SINIFINA DAHİL”
Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından 06 Haziran 2018 tarihinde onaylanan raporda; inceleme alanının eğimli bir yapıya sahip olduğuna dikkat çekildi.
Bununla birlikte; zemindeki yaşlı kumtaşı-çakıltaşı ardalanması olan “Elmalı formasyonu düşük dayanımlı kayaç” sınıfına girdiği ve zeminin “Kötü kaliteli ve çok kötü kaliteli aralığındaki kaya sınıfı”na dahil olduğu belirtildi.
“ŞİŞME, OTURMA VE TAŞIMA GÜCÜ İLE İLGİLİ RİSK BULUNMAKTA”
Alanın birinci sınıf deprem bölgesinde yer aldığı vurgulanan raporda, “Şişme, oturma ve taşıma gücü ile ilgili risk bulunmakta, parsel bazında yapılacak zemin etütlerinde ayrıntılı olarak hesaplanmalıdır” denildi.
“İNCELEME ALANINDA KAMA TİPİ KAYMALAR BEKLENEBİLİR”
Heyelan ve kaymalar ile ilgili uyarıların yer aldığı raporda, yağışların aşırı olması durumunda kama tipi kaymalar beklenebileceği belirtildi:
“İnceleme alanı ve yakın çevresini yakından ya da dolaylı olarak etkileyebilecek aktif ya da potansiyel heyelan, stabilite sorunları eğimin yüzde 20-30 olduğu bölgelerde yani inceleme alanının genelinde ve yer altı suyunun rezidüel zon ile kaya arasındaki dokanak boyunca su sızmalarının olduğu kesimlerde, yağışlı mevsimlerde sulu konuma geçeceği düşünüldüğünden, yapılaşma sırasında yapılacak kontrolsüz kazılarda ve depremli koşullarda stabilite sorunları gelişebilir.
Yağışların aşırı olması durumunda yamaç sellenmeleri oluşabileceğinden yerleşime uygunluk bölümündeki önlemlerin uygulanması gereklidir. İnceleme alanında kama tipi kaymalar beklenebilir. Stabilite sorunları için alınacak önlemler ile bu kaymalar kontrol altına alınabilir.”
KAMA TİPİ KAYMA NEDİR?
ALAN “ÖNLEM ALINABİLECEK NİTELİKTEKİ STABİLİTE SORUNLU ALANLAR” OLARAK DEĞERLENDİRİLDİ
Ayrıca rapora göre; morfolojik, jeolojik yapısal özellikler; jeofizik, hidrojeolojik, jeoteknik özellikler; zeminlerin mühendislik özellikleri, dinamik özellikleri ve doğal afet tehlikesi göz önünde bulundurulduğunda alanın “Önlem alınabilecek nitelikteki stabilite sorunlu alanlar” olarak değerlendirildiği bildirildi.
TEKNİĞE UYGUN İSTİNAT YAPILARI İLE DESTEKLENMESİ GEREKTİĞİ BELİRTİLDİ
Raporda, hastanenin tekniğe uygun istinat yapıları ile desteklenmesi gerektiğinin altı çizilirken, çevre ve yüzey sularının drenajının mutlaka yapılması gerektiği ifade edildi.
Ayrıca, eğimin yüksek olduğu yerlerde eğimin düşürülmesine yönelik teraslama ve kademelendirme gibi önlemlerin alınması gerektiği belirtildi.
“JEOTEKNİK PROBLEMLER MUTLAK SURETLE ÖNLENMELİDİR”
Şişme, farklı oturma ve taşıma gücü problemleri ile ilgili ayrıntılı araştırma yapılması gerektiği bildirilen raporda, “Araştırma sonuçlarına göre gerekli zemin iyileştirilmeleri projelendirilerek olası jeoteknik problemler mutlak suretle önlenmelidir” denildi.
Ayrıca, yeni yapılacak yapıların deprem yönetmeliğinde belirtilen kriterlere uygun olarak projelendirilmesi ve donatılı perde duvarları kullanılması gerektiğine dikkat çekildi.
Raporda zemin iyileştirme çalışmalarında yapılması gerekenlerle ilgili şunlar söylendi:
“Temel altında kompaksiyon (zeminin mekanik olarak sıkıştırılması) yapılmalı, belgeli hafif malzeme kullanılmalı, kalifiye eleman ve konusunda uzman personel çalıştırılmalı, inşa periyodu uzun tutulmalı ve yapı taban çevresinde drenaj ağı ve şebekesi oluşturulmalı, beton ve foseptik çukurlarında sızdırmazlık sağlanmalıdır.”
“ÇEVRE DRENAJININ SAĞLANMASI GEREKMEKTEDİR”
Sızıntı sularına ilişkin çevre drenaj çalışması yapılması gerektiği ifade edilen raporda, “Bu alanlarda mevsimsel yağışlara bağlı olarak sulu hale gelebilecek zemin dokanakları boyunca sızıntı sularına ilişkin gerekli çevre drenajının (atık sular, yer altı suyu ve yer üstü suları açısından) sağlanması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.
“BÖYLESİNE SORUNLU BİR ZEMİNDE YAPILMAMALIYDI”
Rapor üzerine gerçekleştirdiği çalışma sonrası Gündem Fethiye’ye açıklamalarda bulunan Şehir Plancısı Birol Keski, raporda yer alan ‘Kama tipi’ kaymaların beklenebileceği bilgisine dikkat çekerek, “Bölgemiz için önemli bir devlet yatırımı olan Seydikemer Devlet Hastanesi, böylesine sorunlu bir zeminde yapılmamalıydı. Madem yapıldı, raporlarda belirtilmiş önlem ve yapılaşma teknikleri titizlikle uygulanmalıydı” dedi.
“KONTROLLERİN HASSASİYETLE YAPILMASI ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR”
Raporlarda belirtilen kontrollerin hassasiyetle yapılması gerektiğinin altını çizen Keski, “’İmar Planları Yapımına Esas Jeolojik ve Jeoteknik Etüt Raporu’ ve ‘İnşaat Yapımına Esas Zemin Etüt Raporu’nda belirtilen hükümlere uygunluk sağlanması, bahsedilen raporlarda ve inşaat ruhsatı ile eklerinde belirtilen hususların yerine getirildiğine ilişkin kontrollerin hassasiyetle yapılması ve hastanenin kesin kabul işlemlerinde dikkate alınması önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.