Muğla’nın Ula ilçesinde MUÇEP Gökova Meclisi’nden Serdar Denktaş, iş cinayeti sonrası faaliyetleri durdurulan Aztek Madencilik’e yeniden izin verildiğini ve bölgede dinamit patlatarak faaliyetlerine devam ettiklerini söyledi.
Haber: Hülya Çetinkaya
Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Gökova Mahallesi Çaydere mevkisinde Astek Madencilik’in üç aydır izinsiz yürüttüğü taş ocağı faaliyeti sırasında; 8 Aralık 2022’de iş makinesi operatörü Hilmi Turan, yaklaşık 250 metre yükseklikten düşerek hayatını kaybetmişti.
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Gökova Meclisi’nden Serdar Denktaş, iş cinayeti sonrası faaliyetleri durdurulan şirkete yeniden izin verilmesi ve bölgede dinamit patlatılmasıyla ilgili Gündem Fethiye’ye açıklamalarda bulundu.
“DOĞA KATLİAMI SÜRDÜRÜLÜYOR, BÖLGE HALKININ YAŞAMI TEHDİT EDİLİYOR”
Denktaş açıklamasında, “Aztek Madencilik’in işlettiği Gökova’daki taşocağında 2022’de yaşanan iş cinayeti sonucunda Hilmi Turan isimli işçi yaşamını yitirmişti. Bu olay sonrasında bir süre kapatılan taş ocağına yeniden çalışma izni verildi” ifadelerini kullandı.
Şirketin faaliyetlerine devam ettiğine dikkat çeken Denktaş, açıklamasında şu sözlere yer verdi: “Hilmi Turan’ın yaşamını yitirdiği aynı alanda şimdi de hiçbir tedbir alınmadan dinamitler patlatılarak doğa katliamı sürdürülüyor.”
Denktaş, faaliyetlerin bölge halkının yaşamını tehdit ettiğini dile getirerek, “Sorumlu kurumların yaşanan felaketlerden ders çıkarmayarak ormanları, zeytinlikleri, yeraltı sularını, bölge halkının huzurunu tehdit eden bu faaliyetlerin devamına izin vermesi İliç’i hatırlatıyor” dedi.
NEDEN İŞ KAZASI DEĞİL İŞ CİNAYETİ?
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), iş cinayetleri hakkında şu bilgilendirmeyi yapıyor: “İşyeri ortamı, üretim araçları ve işçileri üretim sürecinde bir araya getiren mekanlardır. Bunun sonucunda ise işçiler açısından çeşitli sorunlar gündeme gelmektedir. İşyerindeki çeşitli fiziksel ve kimyasal etmenler ile mekanik ve ergonomik etmenler işçilerde çeşitli etkilere yol açmaktadır. İşyerindeki olumsuz çalışma koşullarının etkileri iş kazaları şeklinde kendini göstermektedir.
İş cinayetleri rakamlarının bu kadar yüksek seyrettiği ülkemizde yüzde 98’i önlenebilir olmasına rağmen gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle yaşanan işçi ölümleri ve ağır yaralanmalar işverenlerin kar hırsı yüzünden artarak devam ediyor. Hem önlenebilir olması hem de bu kar hırsı yüzünden iş kazaları terimi ülkemizde ‘iş cinayetleri’ olarak adlandırılmaktadır.”
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi ise şu bilgilendirmeyi yapıyor: “İSİG Meclisi; bütün iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenebilir olduğunun bilinciyle, yaşanan işçi ölümlerini ‘iş kazası’ olarak değil ‘iş cinayeti’ olarak tanımlar.”