Fethiye’nin Deprem Dosyası | Gündem Fethiye’nin sorularını yanıtlayan Arama Kurtarma ve Yangın Eğitmeni Rezzak Elazat, Türkiye’nin bir afet ülkesi olduğunu ve herkesin bir afetzede adayı olduğunu belirterek, “Ortak akıl olmadığı sürece afet bataklığından çıkış maalesef yok” dedi.
Haber: Burak Necip Başar
6 Şubat 2023’te gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 50 binin üzerinde yurttaş yaşamını yitirmişti.
Gündem Fethiye, 11 ili doğrudan etkileyen depremlerin birinci yılında Muğla’nın Fethiye ilçesinin deprem dosyasını hazırladı.
Haber dizisinin altıncı bölümünde Toplumsal Afet Platformu (TAP) Genel Başkanı, Arama Kurtarma ve Yangın Eğitmeni Rezzak Elazat, Gündem Fethiye’nin sorularını yanıtladı.
“AFETZEDELER ENERJİLERİNİ İHTİYATLI KULLANMALILAR”
![](https://gundemfethiye.com/wp-content/uploads/2024/02/rezzak-edited.jpg)
Olası bir depremde enkaz altında kalan yurttaşların neler yapması gerektiğini anlatan Elazat, şunları söyledi:
“Afet çantası mutlaka öncesinde yakın bir noktada hazır edilmeli. Afet sırasında panik yapıp kaçmaya çalışılmamalıdır. Afet sonrasında enkaz altında kalan afetzedeler enerjilerini ihtiyatlı kullanmalılar. Bağırmak ağlamak panik yapmak bizi ve çevremizdeki diğer enkaz altında kalanları daha zor durumda bırakabilir.”
Arama kurtarma ekipleri gelene kadar enkaz altında bekleyen yurttaşlara şu öneriyi yaptı: “Afet çantasında bulacağımız suyu ve gıdayı az miktarda alıp bunu belli aralıklarla yapıp bunun planlanması ile uğraşarak kendimizi zor durumdan soyutlamalıyız. Aksi halde kaygı ve stres bize olumsuz şekilde etki edecektir.”
Ayrıca Elazat, arama kurtarma ekipleri geldiğinde enkaz altındaki yurttaşın bulunduğu katı ve odayı tarif ederek ekiplerin daha hızlı çalışmasını sağlayabileceğini belirtti.
![Fethiye deprem arama kurtarma rezzak elazat dosyası](https://gundemfethiye.com/wp-content/uploads/2024/02/arama-1024x576.jpg)
“MUTLAKA ENKAZ ÇEVRESİNDE YAKINLARI BEKLEMELİ”
Bir yakını enkaz altında kalan bir kişinin Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyon merkezine haber vermesi gerektiğinin altını çizen Elazat, “Mutlaka enkaz çevresinde yakınları beklemeli ve alanda tespit için dolaşan ekiplere haber vermelidir. Burada dikkat edilecek husus enkazda kalan kişinin sağlık durumunu net ve doğru bir şekilde anlatılmalıdır” dedi.
“ÜLKEMİZ AFETLER ÜLKESİ VE BİZ HER DAİM BİR AFETZEDE ADAYIYIZ”
Deprem sonrası arama kurtarma çalışmalarına destek olmak isteyen yurttaşların nerelere başvurabileceğini anlatan Elazat, şu ifadelere yer verdi:
“Öncelikle eğitim almışsa gönüllü arama ve kurtarma ekiplerine katılmalıdır. Ama öncesinde mutlaka gerekli eğitim ve sertifikaları almak önemli direk katılım için. Eğitim almamışsa insani yardım konularında görev alan sivil toplum örgütlerine başvurup gönüllü olmalıdırlar. Alanda sorunsuz çalışılması için mutlaka destek verilecek kurum resmi ve yasal olmalı. Sonrasında alınacak görevde kendinizi riske sokacak ya da zorlayacak şekilde çalışılmamalıdır. Unutulmamalıdır ki ülkemiz afetler ülkesi ve biz her daim bir afetzede adayıyız.”
![Fethiye deprem arama kurtarma rezzak elazat dosyası](https://gundemfethiye.com/wp-content/uploads/2024/02/IMG-20201104-WA0078-1024x576.jpg)
“ORTAK AKIL OLMADIĞI SÜRECE AFET BATAKLIĞINDAN ÇIKIŞ MAALESEF YOK”
Geçtiğimiz yıl yaşanan depremlerde, yetersiz bir organizasyon yapısı olduğuna değinen Elazat, devletin sivil toplum kuruluşlarıyla sorumluluk paylaşımı yapması gerektiğini belirtti ve şunları söyledi:
“Ortak akıl olmadığı sürece afet bataklığından çıkış maalesef yok. Devlet yurt dışındaki gibi kendi ekipler kurup yönetmeye çalışması yerine olan sivil toplum ekiplerini resmileştirip kendi imkanlarını ve ekipmanlarını onlara verip güçler dengesini oturtmalı ve bu hakkaniyetli şekilde bölgesel olmalı, siyasi kararlarla olmamalı.”
![Fethiye deprem arama kurtarma rezzak elazat dosyası](https://gundemfethiye.com/wp-content/uploads/2024/02/IMG-20201104-WA0085-1024x576.jpg)
Son olarak Elazat, TAP hakkında bilgi vererek, “Yatay örgütlenme yapısına sahip kendi içinde ekipler akademiler ile organize olan resmi bir yapıdır” dedi.
Elazat; TAP’ın Nepal Depremi, Elazığ Depremi, İzmir Depremi, orman yangınları ve Kastamonu sel felaketinde çalışma yürüttüğü ve birçok eğitim verdiğini aktardı.
![](https://gundemfethiye.com/wp-content/uploads/2024/02/site-banner-1-1024x284.png)