Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, “La Nina kışı geliyor” ifadesinin yanlış olduğunu El Nino etkisi sebebiyle mayıs, haziran aylarına kadar sıcaklıkların normalin üstünde süreceğini belirtti.
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, El Nino ve La Nina yılları ile nötr yılların davranışları, sıklıkları ve bugünkü iklim merkezlerinin yaptığı öngörüler kapsamında “La Nina kışı geliyor” ifadesinin yanlış olduğunu ifade etti.
“2023 YILINDA KÜRESEL DÜZEYDE ETKİLERİ OLAN BİR EL NİNO YILINA GİRDİK”
El Nino ve La Nina etkisinin aynı anda gerçekleşemeyeceğinin altını çizen Türkeş, “El Nino, Ekvator, Orta ve Doğu Pasifik’teki okyanus atmosfer etkileşimi ve etkileşimdeki değişiklikleri ifade ediyor, bunun esas adı El Nino güney salınımı. Biz 2023 yılında küresel düzeyde etkileri olan bir El Nino yılına girdik. El Nino bittiğinde güney salınımlara bağlı olarak nötr yıllar ya da La Nina yılları geliyor. Her yıl El Nino yılı da olmuyor, La Nina yılı da olmuyor, çoğunlukla nötr oluyor” dedi.
“YAZA KADAR TÜRKİYE VE BÖLGESİNDE ÇOĞUNLUKLA YÜZEY SICAKLIKLARI NORMALİNDEN YÜKSEK OLACAK”
Ekvator, Orta ve Doğu Pasifik’teki yüzey sıcaklıklarındaki artış sebebiyle El Nino yıllarının uzadığını ve söyleyen Türkeş, “Şu anda küresel ölçekte El Nino’nun etkisi devam ediyor ve büyük olasılıkla da mayıs, haziran aylarına kadar etkisini kaybedecek olsa dahi varlığını sürdürecek gibi duruyor. Yaza kadar Türkiye ve bölgesinde çoğunlukla yüzey sıcaklıkları normalinden yüksek olacak. Sonbahara kurak girdik zaten, önümüzdeki aylarda yağış olacak ama bir bütün halinde bahara kadar, Karadeniz ve Akdeniz kıyıları dışında normal ve normallerin altında yağış bekliyorum” diye konuştu.
“YÜKSEK DAĞLIK ALANLAR DIŞINDA BİZİ BEKLEYEN, NORMALİNDEN ÇOK DAHA AZ KAR YAĞIŞLI GÜN”
El Nino’nun Türkiye’de daha yağışlı koşullara neden olabileceğini fakat kar yağışlarının daha az olabileceğini söyleyen Türkeş, “Artık zaten bölgemizde, Akdeniz havzasında ve orta enlemlerde eskisi kadar kar yağmıyor ve yerde kalma süresi daha kısa oluyor. Yüksek dağlık alanlar dışında bizi bekleyen, normalinden çok daha az kar yağışlı gün, daha kısa yerde kalma süresi ve daha az kar kalınlığı” dedi.
Bununla birlikte; Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bulunan Columbia Üniversitesi’nin tahminlerine göre, dünya genelinde iklim eylül ve ekim aylarında yüzde 100 El Nino etkisinde olurken, kasım ayında bu oranın aynı şekilde devam edeceği, aralık ayında da yüzde 99’a düşeceği öngörüldü.
El Nino etkisinin aralıktan itibaren etkisi azalmaya başlayacakken, mayıs ayında dahi El Nino’nun yüzde 41, nötr koşulların yüzde 53, La Nina’nın ise yüzde 6 etkili olacağı tahmininde bulunuldu.