Muğla Çevre Platformu Gökova Meclisi elektrik iletim hatlarının yeraltına alınması için bir dilekçe kampanyası başlattı. Çalışma kapsamına hazırlanan dilekçenin CİMER üzerinden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na iletilmesi isteniyor.
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Gökova Meclisi, orman yangın risklerinin en aza indirilmesi için girişimlerde bulunacak bir çalışma grubu oluşturmayı kararlaştırdı. Çalışma kapsamında havai elektrik hatlarının en önemli yangın nedeni olduğu belirlemesinden hareket edilerek bu hatların yeraltına alınması için bir dilekçe kampanyası başlatıldı ve hazırlanan örnek dilekçenin yurttaşlar tarafından CİMER üzerinden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na iletilmesi istendi.
“ORMANLARDAN GEÇEN ELEKRTİK İLETİM HATLARI KIVILCIMLAR OLUŞTURUYOR”
Elektrik iletim hatlarının yeraltına alınması talebindeki en önemli sebep ise Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nün geçtiğimiz yaz yaşanan orman yangınlarının ortaya çıkması ve yayılması konusundaki açıklamaya dayanıyor. Yapılan açıklamada, orman yangınlarının yayılmasındaki önemli sebeplerden biri olarak, ormanlardan geçen yüksek gerilim hatlarının ve yerleşim yerlerinden geçen elektrik hatlarının şiddetli rüzgarla birbirlerine değmesi sonucunda kıvılcımlar oluşturduğu söylenmişti.
Ortaya çıkan yangınlar 2021 yılında Muğla genelinde 55 bin hektardan fazla ormanın yanmasına yol açmıştı.
CİMER üzerinden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na iletilmesi istenen dilekçe metni şu şekilde:
“Muğla Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre Muğla bölgesinde 2021 yılında iklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan orman yangınlarının en önemli çıkış nedeninin elektrik hatlarının ark yapması sonucunda çıkan kıvılcımlar olduğu kamuoyuna açıklanmıştır.
İklim krizi artık kaçınılmaz bir gerçekliktir ve krizden en çok etkilenen bölgelerin başında Muğla gelmektedir. Bu gerçeği dikkate alarak geleceğe yönelik olarak orman yangın risklerini en aza indirmek açısından önlemlerin acil olarak alınması zorunludur. Bu bağlamda; Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nün saptamasını da dikkate alarak yerleşim yerlerinden geçen elektrik dağıtım hatlarının yeraltına alınması, ormanların içinden geçen yüksek gerilim hatlarının bakımlarının düzenli şekilde yapılması yaşamsal önem kazanmıştır.
Elektrik dağıtımından sorumlu kuruluşların sözleşmelerinde yer alan, hatların yeraltına alınması ve hatların bakımı ile ilgili koşulların eksiksiz yerine getirmelerinin sağlanması, iklim değişikliğine uyum çalışmaları kapsamında yerleşim yerlerinden geçen elektrik dağıtımı ve ormanların içinden geçen yüksek gerilim hatlarının mümkün olduğunca yer altına alınması ve bakımlarının eksiksiz yapılması konusuna gereğinin yapılmasını arz ederim.”
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden, www.cimer.gov.tr internet sitesine giriş yaparak ya da ALO 150 telefon hattı aranarak başvurular iletilebilir. 50 Soruda CİMER kitapçığına ulaşmak ve başvuru konusunda ayrıntılı bilgiye ulaşmak için buraya tıklayın.