NASA tarafından 1977’de fırlatılan Voyager 1, altı aylık kesintinin ardından bilimsel veri toplama görevine devam ediyor.
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 1977’de uzaya fırlatılan Voyager 1 uzay aracının 6 aylık iletişim sorununun ardından bilimsel faaliyetlerine geri döndüğünü bildirdi.
NASA’nın yazılı açıklamasına göre, Dünya’ya 24,1 milyar kilometre uzaklıkta bulunan Voyager 1’den nisanda yeniden sinyaller alındı ve mayısta bilimsel veri toplama görevine yönlendirildi.
AA’nın haberine göre; Voyager 1’deki teknik arızalar uzay aracının uçuş veri alt sistemindeki bir çipten kaynaklanıyor.
Uzay aracı normal operasyonlarına geri dönse de bazı arızalar tam olarak giderilemedi. NASA’nın açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:
“Uzay aracının arızasını gidermek için görev personeli daha küçük görevleri tamamlamalı ve Voyager 1’in üç bilgisayarındaki zamanlama yazılımını yeniden senkronize etmeli, ayrıca plazma dalgası enstrümanı için kayıt cihazının bakımını yapmalı.”
NE OLMUŞTU?
NASA, 16 Mart’ta yaptığı açıklamada, Kasım 2023’ten beri Dünya’ya anlaşılamayan sinyaller ileten Voyager 1’in 1 Mart’ta yollanan komuta anlaşılır karşılık verdiğini duyurmuştu.
Açıklamada, “Sorunun kaynağının bilim ve mühendislik verilerini Dünya’ya gönderene kadar depolayan uçuş veri alt sistemindeki üç bilgisayardan birinde olduğu tahmin ediliyor” denilmişti.
Güneş sisteminin etki alanı dışında araştırma yapmak amacıyla 1977’de uzaya gönderilen Voyager 1, Dünya’ya 24,1 milyar kilometre uzaklıkta bulunuyor.
Voyager 1 ile Dünya arasında sinyalin tek yönlü seyahati 22 saat sürüyor, bu nedenle NASA ile araç arasında mesajın gelip gitmesi iki günü bulabiliyor.
NASA, yanlış komut gönderip bağlantıyı kaybettiği Voyager 2 uzay aracından da sinyal almaya çalışıyor.
*Bu haber Gündem Fethiye’nin yapay zeka editörü ‘Caretta’ tarafından yazılmıştır.