Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Müdürlüğü (MUSKİ), su sayaç okuma, kaçak su tespiti, sayaç değiştirme ve mühür takma gibi işlemlerin özel bir şirkete devredilmesine yönelik yapılacak ihale ile ilgili basın açıklamasında bulundu. Açıklamada, “Emek veren, deneyim ve tecrübe kazanan hiçbir çalışanımızın mağdur edilmeyeceğinin bilinmesini isteriz” denildi.
Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (MUSKİ) sorumluluğundaki sayaç okuma, faturalandırma, kaçak ve usulsüz su kullanımı bildirimi, sayaç takma gibi hizmetlerin özel şirketlere devredilmesi için bugün ihaleye çıkacak.
MUSKİ, sayaç okuma işlemlerinin özelleşeceği yönündeki iddialara ilişkin bir açıklama yayımladı.
Açıklamanın başında şu ifadelere yer verildi:
“Son günlerde sayaç okuma personelinin işine son verileceği, görev yaptığı ilçelerin değişeceği ve sayaç okumanın özelleşeceği gibi birtakım iddialar yer almaktadır. Bu iddialara yönelik kamuoyuna açıklama yapılması gereği doğmuştur. MUSKİ Genel Müdürlüğü arazi hizmetleri arasında su arıza, kanal arıza, abone bağlantı gibi çalışmalar bulunmakta iken bu çalışmalar için de zaman zaman hizmet satın alınması yoluna gidilmektedir. “
Sayaç okuma işi ile diğer arazi işleri arasında herhangi bir fark bulunmamakta olup bu hizmetler satın alındığında gündem olmadığı belirtilen açıklamada, “Dolayısıyla sayaç okuma işlemlerinin ihale edilmesi, özelleştirme değil hizmet alımı kapsamında yer almaktadır. Düşünülen çalışma ile sayaç okuma işlemleri Genel Müdürlük tarafından denetlenen ve bağlı çalışan şirket eliyle yürütülerek daha etkili bir hizmet verilmesi amaçlanmaktadır” denildi.
Şirket bünyesinde çalışacak olan tüm personelin hakları yine şirket tarafından karşılanacak olsa da MUSKİ tarafından denetleneceği açıklanan açıklamada, “İşçi haklarını koruyacaktır. Hayata geçirilmesi planlanan proje ile sayaç okuma personeli olarak istihdam edilen personelin, mezuniyet durumlarına ve mesleki yeterliliklerine göre kendi alanı çerçevesindeki işlerde görevlendirilmesi planlanmaktadır. Mevcut personel görev yaptığı bölgede farklı bir pozisyonda çalışmaya devam edecektir” ifadeleri kullanıldı.
“SU SATIŞ TARİFELERİNDE İSTENİLEN İNDİRİMLERİN DEĞERLENDİRİLEBİLECEĞİ DÜŞÜNÜLMEKTEDİR”
Açıklamada, personel eksikliği nedeniyle gerçekleştirilemeyen işlerin, hizmet alımı yoluyla yapılmasının kuruma gelir sağlayacağı öngörüsüne yer verildi. Açıklamada, “Öngörünün üstünde bir gelir artışı söz konusu olması durumunda da su satış tarifelerinde istenilen indirimlerin değerlendirilebileceği düşünülmektedir” sözlerine yer verildi.
Su sayacı okuma hizmeti ihale yoluyla; Malatya, Trabzon, Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Kayseri, Ordu, Konya, Edirne, Mersin illerinde uygulandığı hatırlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Kurum olarak Başkanımızın işçi hakları konusunda gösterdiği yüksek hassasiyet doğrultusunda emekçilerimizin haklarına sonuna kadar sahip çıkacağımızın ve bu uygulama dolayısıyla Genel Müdürlüğümüzün kuruluşundan bu yana emek veren, deneyim ve tecrübe kazanan hiçbir çalışanımızın mağdur edilmeyeceğinin bilinmesini isteriz.”