MUSKİ Genel Müdürü Yılmaz Şengül, Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşanan içme suyu sorunlarının çözümü amacıyla Ekinanbarı ve Turgutreis’te tuzlu suyu arıtmak için desalinasyon tesisi kurulacağını açıkladı.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürü Yılmaz Şengül Muğla’nın Bodrum ilçesini ziyaret ederek bölgelerde incelemelerde bulundu.
Şengül, bölgede yaşanan su sorunlarını bildiğini ve bununla ilgili alternatif kaynak oluşturmak için çalışmalara başladıklarını vurgulayarak, yeni sezonda Bodrum’da su sorunu yaşanmaması için tüm güçleriyle çalışacaklarını açıkladı.
Şengül, İl genelinde yurttaşların kesintisiz su sağlamak amacıyla projelerini şekillendirmeye başladıklarını ve aciliyeti olan bölgelerdeki çalışmaları hemen hayata geçireceklerini söyledi.
“ALTERNATİF SU KAYNAKLARINA YÖNELMEMİZ GEREKİYOR”
Muğla’da en büyük içme suyu sorununun Bodrum’da olduğuna dikkat çeken Şengül, “Yatağan’a saniyede 50 litre su verdiğimiz Dipsiz Çayı’ndan Geyik Barajı’na ilave su sağlama projemiz var ve bu nedenle Dipsiz Çayı’nda incelemelerde bulunduk” dedi.
Geyik Barajı’nın doluluk oranından bahseden Şengül, “Geyik Barajı’nın kapasitesi 40 Milyon metreküp, ancak şuan yüze 55 dolaylarında su bulunuyor. Normal şartlarda bu mevsimde en az yüzde 70 seviyesinde su olması gerekiyor. Baktığımızda hem seviye düşük, hem de barajdan Yeniköy Termik Santrali de su alıyor” ifadelerini kullandı.
Şengül, Bodrum’un su ihtiyacının yüzde 25’ini karşılayan Mumcular Barajı’nda su oranının yüzde 17 seviyesinde olduğunu açıkladı. Şengül ayrıca, alternatif su kaynaklarına yönelerek Bodrum’da su kesintisinin önüne geçeceklerini söyledi.
“TUZLU SUYU ARITMAK İÇİN DESALİNASYON TESİSİ KURACAĞIZ”
Gerekli revizyon ve ek projelerle Bodrum’a verilen içme suyu miktarını arttıracaklarına vurgu yapan Şengül, şu sözlere yer verdi:
“Mumcular Barajı’nda ne gibi revizyonlar yapabiliriz, Mumcular İçme Suyu Arıtma Tesisi kapasitesini nasıl arttırırız ve nasıl teknolojik revizyonlar yapabiliriz gibi konularda değerlendirmelerde bulunduk. Ayrıca 40 bin metreküp kapasiteye sahip olan Güvercinlik İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin kapasitesini 80 bin metreküpe çıkaracak olan proje hakkında değerlendirmeler yaptık.”
Şengül, yüklenici firma Kolin İnşaat’ın yaptığı su isale hattı üzerinde de incelemelerde bulunduğunu ve yaz sezonuna hazırlıklar konusunda değerlendirmelerde bulunduklarını belirtti.
Son olarak Şengül şu ifadelere yer verdi:
“Baraj kapasitesi ve Güvercinlik İAT Kapasitelerinin artmasıyla bölgeye verilen su miktarından da artış yaşanacak ayrıca Ekinanbarı ve Turgutreis’te tuzlu suyu arıtmak için desalinasyon tesisi kuracağız. Yine su yetersizliğine çare olması için Nam Nam ve Dalaman çayı alt havzalarından su transferi yapacağız ve kurum olarak bu projeler için çalışmayı sürdüreceğiz.”
Daha öncesinde Devlet Su İşleri’nin (DSİ) Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Bozburun’da yapmak istediği desalinasyon tesisine verilen “ÇED gerekli değildir” kararı Muğla 3. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.
Kararda; 6 Temmuz 2023’te gerçekleştirilen bilirkişi keşfi sonrası hazırlanan 28 Ağustos 2023 tarihli bilirkişi raporuna vurgu yapılarak, kararın gerekçeleri şu şekilde belirtildiği açıklanmıştı:
- Proje tanıtım dosyasında alanın özgün özelliklerinin detaylı bir şekilde ortaya koyulmaması.
- Alanın doğal alanlar bütünlüğü içerisinde çevresi ile bir bütün olarak incelenmemesi.
- Faaliyetin sucul ortama kalıcı etkisinin olup olmadığının irdelenmemesi.
- Nesli tehlike altında olan deniz memelilerinden Akdeniz foku (monachus monachus) için zaman zaman bir yaşam alanı olan Bozburun yarımadasında Akdeniz fokunun projeden nasıl etkileneceğinin belirtilmemesi.
- Proje bilgilerinin proje tanıtım dosyasında teknik olarak yetersiz olması ve konsantre tuzlu suyun alıcı ortama verilmesi nedeniyle oluşabilecek olumsuz etkilerin değerlendirilmemesi.
- Yer seçiminin gerekçelendirilmesi, kurulması planlanan tesisin bulunduğu bölgenin ayrıntılı olarak incelenmemesi ve biyolojik çeşitliliğin ortaya konulmaması.
- Proje tanıtım dosyası raporunda jeolojik ve hidrojeolojik değerlendirmeler açısından bilgi ve değerlendirmelerin yeterli olmaması.