MUSKİ Genel Müdürlüğü, yılda 135 milyon TL harcanarak bertaraf edilen arıtma tesisi çamurunu, kendisinin arıtacağını açıkladı. Muğla Atıksu Arıtma Tesisi’ne kurulacak tesis ile çamurdan gübre elde edilerek, çiftçilere ücretsiz olarak dağıtılacağını belirtti.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MUSKİ), Menteşe ilçesindeki Muğla Atıksu Arıtma Tesisi’nde (AAT) arıtma çamurlarını bertaraf ederek gübreye dönüştürecek bir tesis kurmayı planladığını açıkladı.
MUSKİ Genel Müdürlüğü, çamurun bertarafını sağlayacak tesis için Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) iş birliğiyle bir proje hazırladıklarını bildirdi.

MUSKİ Genel Müdürlüğü, atıksu arıtma işlemleri sonucu oluşan çamurun, Muğla’da bertaraf tesisi bulunmadığı için diğer illere gönderildiğini ve bunun yıllık 135 milyon TL maliyet yarattığını açıkladı.
Tesisin kurulumu için resmi prosedürlerin başlatıldığı, bu kapsamda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED sürecinin tamamlandığı ve 10 günlük askı süresinin başladığı ifade edildi.

Tesisin kurulması ile birlikte, Muğla genelinde bulunan 32 atıksu arıtma tesisinde meydana gelen günlük yaklaşık 120 ton çamurun, kapalı kamyonlarla Muğla AAT’ye getirilerek bertaraf edilecek. Bu sayede 135 milyon TL tasarruf sağlanacak.

MUSKİ Genel Müdürlüğü, proje kapsamında çamurdan doğaya uyumlu, zararsız ve organik gübre elde edileceğini ve bu gübrenin çiftçilere ücretsiz dağıtılacağını duyurdu.