Meteoroloji tarafından yapılan uyarıya göre, Muğla’da bu gece yarısından (11 Şubat) itibaren gök gürültülü sağanak yağış ve fırtına bekleniyor.
Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi tarafından yapılan uyarıya göre; Muğla’da yarının (12 Şubat) ilk saatlerinden itibaren çok kuvvetli ve yer yer şiddetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.
Bununla birlikte; rüzgarın da güney yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor.
METREKAREYE 100 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞEBİLİR
Yapılan açıklamada yurttaşlar; sel, su baskını, dolu yağışı ve hortum riskine karşı uyarıldı ve şu ifadeler kullanıldı:
“Son değerlendirmelere göre; yarın Muğla’da çok kuvvetli ve yer yer şiddetli (51-100 kilogram/metrekare) sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Rüzgarın da güney yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde (50-70 kilometre/saat, kıyılarda 80 kilometre/saat) eseceği tahmin ediliyor. Kuvvetli yağışlarla birlikte sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, yerel dolu yağışı, kıyı kesimlerde hortum riski, çatı uçması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.”
MUĞLA’NIN DÖRT İLÇESİNE TURUNCU KODLU UYARI
MeteoUyarı sisteminde ise, yarın Muğla’nın Menteşe, Marmaris, Ula ve Köyceğiz ilçeleri için turuncu kodlu uyarıda bulunuldu. Bodrum, Milas, Yatağan, Kavaklıdere, Datça, Ortaca ve Dalaman için sarı kodulu uyarıda bulunulurken, Fethiye ve Seydikemer için yeşil kod verildi.
TURUNCU KODLU UYARI NE ANLAMA GELİYOR?
MGM’nin MeteoUYARI sistemine göre; uyarı seviyeleri ve renkler, meteorolojik hadisenin şiddeti, görülme sıklığı, etki alanı ve süresi dikkate alınarak belirlenir.
Buna göre; MeteoUYARI sisteminde kullanılan renklerin anlamları şu şekilde:
KIRMIZI
Kırmızı, havayla ilgili çok tehlikeli durumun olduğunu gösteriyor. Son derece kuvvetli bir meteorolojik hadise tahmin edildiğinde bu renkle uyarı yapılıyor. Haritada kırmızı rengin olduğu yerde büyük hasar ve kayıpların oluşması muhtemel görülüyor. Bu hadiseler çoğu durumda geniş bir alan üzerinde hayatı tehdit edecek nitelikte kabul ediliyor. Güncel meteorolojik koşullar ve tahminlerin bu durumda sıklıkla takip edilmesi önem taşıyor.
TURUNCU
Turuncu, havayla ilgili tehlikeli durumlarda kullanılıyor. Bu renkte tahmin edilen meteorolojik hadise sıklıkla gerçekleşmiyor. Hasar ve kayıpların oluşması muhtemel görülüyor. Çok tedbirli olunması, güncel meteorolojik koşullar ve tahminlerin takip edilmesi gerekiyor.
SARI
Sarı, havada “potansiyel tehlike durumuna işaret ediyor. Tahmin edilen meteorolojik hadise olağan dışı olmamakla birlikte, meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli davranılması uyarısında bulunuluyor.
YEŞİL
Yeşil ile belirtilen yerde uyarı yapılmasını gerektiren meteorolojik hadisenin tahmin edilmediği anlaşılıyor.
SELDEN KORUNMA YÖNTEMLERİ
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan “Selden korunma yöntemleri” şu şekilde:
Son meteorolojik durumla ilgili güncel bilgiye sahip olun
Sel uyarılarını takip edin. Meteoroloji’den telefonla bilgi alın.
Selleri tahmin etmek onları tetikleyen olayların türü ve doğasına bağlıdır. Kısa süreli yoğun yağış ani sele, uzun süreli yağışın nehirlerin taşmasına neden olacağını unutmayın.
Selden önce
“Hazırlıklı Olun”
Evde değerli eşya ve önemli belgeleri yüksek yerlere kaldırın.
Varsa afet ilk yardım çantasını yanınıza alın.
Zarara yol açabilecek ya da zarar görebilecek eşyaları içeri alın.
Su kaynakları kirlenebileceğinden, yedek içme suyunuzun olduğundan emin olun
Suyun evi terk ettiği her yerden içeri de girebileceğini hatırlayın. Kum torbaları temin edin.
Selin kullanabileceği ark,hendek,vadi ve kanyon gibi yerlerden uzak durun
Açık alandaysanız en yüksek cisim siz olmayacak şekilde tepeye çıkın.
Sel sırasında
“Güvende olun”
Yüksek yerlere çıkın.
Asla sel suyu içinde araba kullanmayın, ölümlerin yüzde 80’inin araç içinde olduğunu unutmayın.
Aracınızı selden etkilenmeyecek bir yere çekin.
Sel suyu, akıntı ya da nehirlerde yürümeye çalışmayın.
Hızla akan 15-20 cm derinlikteki suyun bir insanı devirebileceğini akıldan çıkarmayın.
Ev ya da işyerinizi boşaltmanız gerekiyorsa elektrik, doğalgaz vb. kapatın.
Çok gerekli olmadıkça yolculuğa çıkmayın.
Selden sonra
“Tedbiri elden bırakmayın”
Binalardaki yapısal hasarı kontrol edin.
Karanlıktaysanız mum değil el feneri kullanın.
Sel suyu ile temas etmiş bütün gıda malzemelerini konserve dahil atın.
ŞİDDETLİ RÜZGAR VE FIRTINADAN KORUNMA YÖNTEMLERİ
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde, “Şiddetli Rüzgar ve Fırtınadan Korunma” başlığı altında şunlar anlatılıyor:
Son meteorolojik durumla ilgili güncel bilgiye sahip olun. Fırtına uyarılarını radyo ve TV dan takip edin. Meteoroloji’den telefonla bilgi alın.
Fırtınadan önce
“Hazırlıklı olun”
- Fırtına uyarılarını radyo ve TV dan takip edin.Meteoroloji’den telefonla bilgi alın.
- Merdiven, bahçe mobilyası gibi serbest nesneleri ya da pencere ve camları kırıp içeri girebilecek her şeyi emniyete alın.
- Kapı ve pencereleri, özellikle evin rüzgar alan tarafında olanları, garaj kapısı gibi büyük kapıları kapatın ve emniyetli bir şekilde bağlayın.
- Araçları, varsa garaja park edin, yoksa onları bina, ağaç, duvar ve çitlerden uzakta tutun.
- Çatı katı /tavan arası kapılarını ya da kapaklarını kapatın ve sürgüyle emniyete alın.
- Eğer pencerelerde panjur / kepenk varsa bunların kapatılıp bağlandığından emin olun.
- Eğer bacalar uzun ve kötü durumdaysa mümkün olduğunca sağlamlaştırın.
- Afet ilk yardım çantasını yanınıza alın.
Fırtına sırasında
“Güvende olun”
- Mümkün olduğunca içerde kalın.
- Dışarı çıkarsanız, bina ve ağaçlara yakın yerlerde yürümeyin ve onlara sığınmayın.
- Duvar ve çitlerin korunaklı tarafından uzak durun, korunaklı tarafa yıkılacağını unutmayın.
- Fırtına devam ederken hasarı onarmak için dışarı çıkmayın.
- Evinize girerken ve çıkarken kapıları arkanızdan kapatın ve güvenli yolu tercih edin.
- İçerdeki kapıları yalnızca ihtiyacınız olduğunda açın ve arkanızdan kapatın.
- Fırtınaya maruz kalan yollarda araba kullanıyorsanız (köprüler ve viyadükler) dikkatli olun mümkünse yolculuğunuzu erteleyin ya da alternatif yollar bulun.
- Eğer yüksek bir aracınız varsa ya da yüksek bir aracı çekiyorsanız daha da dikkatli olun, yavaşlayın ve yandan esen rüzgara dikkat edin.
- Gerçekten gerekli olmadığı sürece yolculuk yapmayın.
Fırtınadan sonra
“Tedbiri elden bırakmayın”
- Yere düşmüş ya da hala sallanmakta olan elektrik / telefon kablolarına dokunmayın.
- Duvar, bina ve ağaçlara yakın yürümeyin, fırtınanın zayıflatmış olabileceğini unutmayın.
- Savunmasız komşu ve yakınlarınızın güvende olduğundan emin olun ve tamirat için gerekli düzenlemeleri yapmalarına yardım edin.
SOBA GAZI ZEHİRLENMELERİ’NE KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER NELERDİR?
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası’nın soba gazı zehirlenmelerine ilişkin sıraladığı önlemler ise şu şeklide:
- Sobalar öncelikle tekniğine uygun olarak kurulmalıdır. Tekniğine uygun kurulmadığı zaman, yakıtlar eksik ve verimsiz yanmaktadır. Eksik yanma sonucu oluşan kirli gazlar ve partiküller baca çapının küçülmesine ve soba yanma verimliliğinin düşmesine neden olur. Soba kurmadan önce borular ve bacalar mutlaka temizlenmelidir.
- Sobalarda verimli bir yanma için etkili baca yüksekliği baca tekniğine uygun yapılmalıdır. Yeterli yükseklikte bacası olmayan sobalarda yanma için yeterli miktarda hava ve verimli bir yanma elde etmek zordur.
- Fazla dirsek ve boru kullanılmamalıdır. Boru bacayı daraltmamalı, boru ve dirsekler hava sızdırmamalıdır. Soba boru ve dirsekleri belli aralıklarla temizlenmelidir.
- Rüzgarlı havalarda baca tepmesi ve yağmur suyunun bacanın içini ıslatmasını önlemek için rüzgar yönüne göre yön değiştiren baca başlığı kullanılmalıdır.
- Doğalgaz tüketimli cihazlar, havalandırma menfezi yada havalandırma kanalları ile daimi havalandırmanın yapılacağı uygun genişlikteki mekanlara, baca flex bağlantısı gaz kaçaklarına ve yanmaya engel teşkil edecek şekilde yanmaz bantla izole edilerek baca bağlantısı oluşturularak kurulduktan sonra kullanılmalıdır.
- Sobalar tekniğine uygun yakma yöntemleri kullanılarak yakılmalıdır. Soba üstten yakılacak şekilde düzenlenmiş olmalı ve yanmakta olan sobanın üzerine ilave kömür atılmamalıdır. Sobanın baca kapağı kesinlikle kapatılmamalıdır.
- Ucuzluğu nedeni ile kalitesiz kömür tercih edilmemelidir. Kalitesiz kömür yanma sonrası daha çok zehirleyici gaz çıkarmaktadır.
- Sobada lastik, plastik, boya, petrokok ve tıbbi atık gibi çöpler sobada yakıldığı zaman çok zararlı ve zehirli kirletici gazlar oluşturacağından kesinlikle yakılmamalıdır.
- Belediyeler,doğalgaz dağıtım şirketleri ve kömür satıcıları baca temizliği yapacak firmaların elemanlarını eğitmelidirler.Maddi imkanı olmayanların bacalarını nasıl temizleyecekleri broşür basılarak şekillerle anlatılmalıdır.