Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin alım garantisi verdiği ve tamamını kadınların oluşturduğu Beyobası Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 25 milyon süs bitkisi üreterek, 25 ile ihraç etti.
Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Beyobası Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 2015 yılında alım garantili süs bitkisi üretimine başladı. 3 sera ile başlanan projede sera sayısı 27’ye ulaşırken üretici kadın sayısı 60’a yükseldi. 27 serada bugüne kadar 25 milyon adet süs bitkisi üretildiği belirtildi.
Kadın üreticilerin desteklenmesi için kurulan kooperatif aracılığıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Isparta, Burdur, Denizli, Afyon başta olmak üzere 25 il ve ilçeye süs bitkisi satışları devam ediyor.
“MÜCADELEYİ VE ÜRETMEYİ BIRAKMAYACAĞIZ”
Beyobası Tarımsal Kalkınma Kooperatifinde Ziraat Mühendisi olarak görev yapan Taliye Sert, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Üreticilerimizle yaz ve kış dönemi olmak üzere üretim yapıyoruz. Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Alım Garantili Süs Bitkileri’ projesi bu bölgedeki üreticilerin kalkınmasını sağladı. Proje sayesinde üreticiler borçlarını ödediler, ev ekonomilerine katkı sağlamaya ve birikim yapmaya başladılar. Projenin başlangıcında Büyükşehir Belediyesi’nin vermiş olduğu hibeler, üreticilere daha çok katkı vererek ilerlemelerini sağladı. Son yıllarda özellikle de son 6 aydaki ekonomik düzensizliklerden ve artan fiyatlardan dolayı üreticilerimiz zorlanmaya başladı. Ancak Büyükşehir Belediyesi’nin alım için garanti vermesi, üreticinin arkasında durmasıyla üreticiler bir şekilde ilerliyorlar. Son 6 ayda ekonomide meydana gelen düzensizlikler nedeniyle üreticilerimiz ne kadar zorlansa da her zaman birlik ve beraberlik içerisinde olarak biz yine de mücadeleyi ve üretmeyi bırakmayacağız, Muğla’mızı çiçeklendirmeye ve güzelleştirmeye devam edeceğiz” dedi.
“EKONOMİK BAĞIMSIZLIKLARIMIZI KAZANMAYA BAŞLADIK”
“Alım Garantili Çiçek Projesi”nin bölgedeki kadınları kalkındırdığını ifade eden kadın üretici Duray Karagünnü, “Projeye dahil olmadan önce başkalarının narenciyesini toplamaya yevmiyeye gidiyordum. Başkanımız Dr. Osman Gürün sayesinde projeye dahil olduktan sonra çiçek üretmeye başladık ve yevmiyeye gitmeyi bıraktım. Hatta kendim yevmiyeci çalıştırmaya başladım. Proje sayesinde kazandığımız ücretler ile evimizi yeniledik ve araba aldık. Cebimiz para görmeye başladı. Ancak son zamanlardaki ekonomik durumlar nedeni ile artan ücretler işlerimizi bir takım sıkıntıya sokmaya başladı. Ne kadar zorlansak da kadın üreticiler olarak üretmeye devam ediyoruz. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Sayın Osman Gürün, kırsal kesimdeki biz kadın üreticileri kalkındırıyor. Başkanımız sayesinde cebimiz para görmeye ve ekonomik bağımsızlıklarımızı kazanmaya başladık” ifadelerini kullandı.