Muğla’da düzenlenen Zeytinyağı Kalite Yarışması’nın ödül töreni 14 Mayıs’ta gerçekleşti. Polifenol Zeytinyağı ödüllerini Yatağan’da üreticilik yapan Nefise Şahin ve Mustafa Bomil kazandı.
Muğla’da bu yıl beşincisi düzenlenen Zeytinyağı Kalite Yarışması’nın ödül töreni, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde gerçekleştirildi.
Yarışmanın ödül töreninde, Zeytinyağı Kalite Ödülleri sahiplerine verildi. Yatağan ilçesinde üreticilik yapan Nefise Şahin ve Mustafa Bomil, en kaliteli zeytinyağı ürünlerine verilen ‘Polifenol’ ödülünü kazandı.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Belediye bütçesinden tarım çalışmalarına önemli bir kaynak ayırdıklarını belirterek, “Muğla Tarım il Müdürlüğü’müz ile önceki dönemde çalışıyorduk, bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
ARAS: “BÜTÜN İMKANLARIMIZI ÇİFTÇİMİZİN HALKIMIZIN MENFAATİ İÇİN SEFERBER EDECEĞİZ”
Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak hiçbir ayrı gayrı olmadan bütün imkanlarını çiftçinin, halkın menfaati için seferber edeceklerini söyleyen Aras, “Bu konuda hiç kimsenin şüphesi olmasın. Biz bir bütünüz hep birlikteyiz” dedi ve şu sözlere yer verdi:
“Merkezi hükümetin merkezi temsilcileri ile tabi ki taşradaki sayın valimiz ile yerel yönetimlerimiz il müdürlüklerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, meslek odalarımız ve sevgili vatandaşlarımız hemşerilerimiz ile hepimiz birlik beraberlik içinde olduğumuz zaman, bir bütün olduğumuz zaman bükemeyeceğimiz hiçbir bilek yoktur.”
AKBIYIK: “MUĞLA’DA ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI KÜLTÜRÜ İNSANLARIN VAR OLUŞU KADAR ESKİDİR”
Muğla Valisi İdris Akbıyık, ödül töreninde konuşma yaparak, “Bu organizasyonda başta İl Tarım Müdürlüğü’müz olmak üzere emeği geçen tüm görevlilerimizi, odalarımızı, üniversitemizi tebrik ediyorum” dedi.
Muğla’da Zeytinyağı Yarışması ödül töreninin beşincisinin kutlandığını belirten Akbıyık, “Hepsini canı gönülden tebrik ediyorum. Atalarımız diyor ki, zeytin fakir toprakların zengin ebatıdır. Muğla’da zeytin ve zeytinyağı kültürü insanların var oluşu kadar eskidir” sözlerine yer verdi.
Akbıyık, Muğla tarımının en büyük zenginliğinin zeytin ağaçları olduğunu söyleyerek, “Muğla’nın tarım arazisinde yaklaşık yüzde 50’si zeytin ağaçlarından oluşmaktadır. Bugün Türkiye’de 190 milyon zeytin ağacının 16 milyonu Muğla ilimizdedir” ifadelerini kullandı.
SAYLAK: “ZEYTİNYAĞI KALİTE YARIŞMASI’NIN BİR SEBEBİ VAR”
Zeytinyağı Kalite Yarışması ödül töreninde Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutladı ve Muğlalı üreticilerin her daim yanında olduklarını söyledi.
Saylak, Zeytinyağı Kalite Yarışması’nın bir sebebi olduğunu aktararak, “Zeytin Muğla’nın 13 ilçesinde olan bir ürün ve Muğla’nın çok önemli bir gelir kaynağı Zeytin ve Zeytinyağı. 13 ilçede bunun etrafında bir araya gelebiliriz. Muğla’nın çok değerli markaları var” sözlerine yer verdi.
Çam balının coğrafi işaretli olduğunu belirten Saylak, “Bunun gibi her biri bir birinden değerli ama yıllarca Muğla zeytinyağı, Milas zeytinyağı tu kaka edilmiş. Acı diye uzun süre çuvallarda bekletilip, gerektiği budamasından beslemesine, hijyenik şartlarda sıkılmamasından kötü çuvallarda paketlemesine ve bekletilmesi sonucunda asit oranı çok yüksek yağlar üretmişiz” dedi.
Son olarak Saylak, “Ama hamdolsun 2019 yılında başarmış olduğumuz zeytinin kayıpsız zeytinyağına yolculuğu projesi ile beraber başlattığımız zeytinyağı katile ödül yarışmalarının bu sene beşinci ödül törenindeyiz” ifadelerini dile getirdi.
Protokol konuşmalarının ardından düzenlenen ödül töreni, çekiliş ve halk oyunları gösterilerinin ardından sona erdi.