Muğla Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yürütülen vektörle mücadele hizmetlerinin, Muğla’nın altı ilçesindeki hizmet birimleriyle il genelinde devam ettiği belirtildi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin, Muğla genelinde yılın tüm ayları vektörle mücadele hizmeti sunduğu ifade edildi.
Muğla’nın Bodrum, Fethiye, Marmaris, Menteşe, Milas ve Ortaca ilçelerindeki altı hizmet birimiyle entegre vektör mücadelesi yürütüldüğü belirtildi.
Büyükşehir Belediyesi’nin, teknik kadrosu ve zararlı canlılarla mücadele konusunda yetkinlik belgesine sahip saha ekibiyle çalışmalarına; kültürel, fiziksel, biyolojik ve kimyasal mücadele başlıklarıyla devam ettiği ifade edildi.

Kültürel mücadele kapsamında; yurttaşların bilinçlendirilmesi ve mücadeleye aktif katılımının hedeflendiği belirtildi.
Muhtarlıklar, alışveriş merkezleri, kahvehaneler, pazar yerleri ve ilkokullarda düzenlenen sunumlar ve dağıtılan bilgilendirme broşürleriyle sivrisineklerin üreme alanları konusunda bilgi verildiği ifade edildi.
Fiziksel mücadele kapsamında ise kimyasal madde kullanımını azaltarak çevresel etkileri en aza indirmenin hedeflendiği belirtildi.
Sivrisinek ve benzeri zararlıların üreme alanlarının ortadan kaldırılması amacıyla dere yatakları, sulama kanalları ve köprü altlarında temizlik ve ıslah çalışmalarının yürütüldüğü ifade edildi.

Ayrıca bina altlarında biriken suların tahliyesi, çevrede biriken atık lastiklerin toplanması gibi uygulamalarla vektör kaynaklı risklerin önüne geçilmesinin amaçlandığı vurgulandı.
Entegre yöntemlerin sonuç vermediği alanlarda ve zararlının kontrol altına alınamadığı durumlarda ise kimyasal mücadelenin uygulandığı belirtildi.
Belediye’de görevli yedi mesul müdür sertifikalı teknik personel, 236 uygulayıcı personel, 61 yeni araç ve destek ekibiyle birlikte il genelinde koordineli bir şekilde hizmet verildiği ifade edildi.

“ARAÇ ÜSTÜ SOĞUK SİSLEME UYGULAMASI YAZ SEZONU BOYUNCA TÜM ARAÇLARIMIZLA İL GENELİNDE YAPILMAKTADIR”
Vektörle mücadele hakkında konuşan Sağlık Sosyal Daire Başkanlığı’nda Vektörle Mücadele Birimi’nde Yüksek Kimyager Gönül Çelen Yanaral, vektörlerin; sivrisinek, karasinek, kene gibi hastalık taşıyan canlılar olduğunu söyledi.
Vektörle mücadele ekiplerinin ise vektörlerin üreme kaynaklarını bularak yurttaşlara kaynağın ortadan kaldırılmasıyla ilgili bilgi verdiğini dile getiren Yanaral, şu ifadeleri kullandı:
“Araç üstü soğuk sisleme uygulaması yaz sezonu boyunca tüm araçlarımızla il genelinde yapılmaktadır. Diğer bir vektör olan karasinekler ise organik atıklarda; bit, pire, kene ise dış paraziti yapılmamış ev hayvanlarından üremektedir.”
“ÇOCUKLARIMIZI VE SEVDİKLERİMİZİ RİSKLERDEN KORUYABİLMEK İÇİN BİRLİKTE SORUMLULUK ALMALIYIZ VE BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ”
Yurttaşların, vektörle mücadelede destek olmaları amacıyla uyarılar yapan Yanaral, şunları söyledi:
“Hayvanlarımızın kaplarını haftada bir kez temizleyelim, yenileyelim. Evlerimizin etrafında ağzı açık kap, kova ve testilerde su bulundurmayalım, saksı tabaklarında ve klima suyunun biriken suları muhakkak dökelim.”
Fosseptik kapakların ve yağmursuyu biriktirilen su deposu kapaklarının sivrisinek gelmeyecek şekilde düzeltilmesi gerektiğini vurgulayan Yanaral, “Çocuklarımızı ve sevdiklerimizi risklerden koruyabilmek için birlikte sorumluluk almalıyız ve birlikte mücadele etmeliyiz” dedi.

“VATANDAŞLARIMIZIN DESTEĞİYLE İL GENELİNDE ETKİLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR MÜCADELE GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”
Vektörle mücadele çalışmalarını bilimsel yöntemler ve çevre dostu yaklaşımlar doğrultusunda yürütmeye devam ettiklerini belirten Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, şu ifadeleri kullandı:
“Vatandaşlarımızın desteğiyle il genelinde etkili ve sürdürülebilir bir mücadele gerçekleştiriyoruz. Her bireyin, bu mücadeleye katkı sağladığı sürece; daha sağlıklı ve yaşanabilir bir Muğla yaratabileceğimize inanıyorum.”
VEKTÖRLE MÜCADELEDE ZEHİRSİZ YÖNTEMLER MÜMKÜN MÜ?
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin, Avrupa Pestisit Eylem Ağı ortaklığı ve Zehirsiz Sofralar Platformu iş birliğiyle yürüttüğü “Zehirsiz Kentlere Doğru” projesi kapsamında hazırlanan “Vatandaşlar İçin Kentlere Doğru Zehirsiz Uygulamalar Rehberi”nde bir kimyasal olan biyosidal ürünlerden şu şekilde bahsediliyor:
“Her ne kadar pestisit dendiğinde akla önce tarımsal faaliyetler gelse de, giderek artan kentleşmeyle birlikte yaşam alanlarımızda daha fazla pestisit kullanılıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılarak kentlerde zararlı mücadelesi için kullanılan ve pestisitler ile aynı aktif maddeleri içeren biyosidal ürünlerin yaygınlaşması da, bu kimyasalların insan sağlığı, su kaynakları ve biyolojik çeşitliliğe yönelik zararlarının her geçen gün daha fazla gündeme gelmesine neden oluyor.
Biyosit kelime olarak, biyolojik bir varlığı öldüren, canlı öldüren veya canlıkıran anlamını taşısa da biyosidal ürünler literatürde, “içerdikleri aktif madde ya da maddeler sayesinde zararlı olarak kabul edilen bakteri, virüs, mantar gibi mikroorganizmalar, hamam böceği, kene, karasinek, sivrisinek gibi böcekler, fare ve sıçan gibi kemirgenler üzerinde kimyasal veya biyolojik etki gösteren maddeler” olarak tanımlanır. Bu kimyasalların istenmeyen zararlıyı kontrol edebilmesi, sadece hedef alınan canlıya zarar vermesi (seçici olması), uygun bir zaman sürecinde ekolojik olarak kabul edilebilir ürünlere dönüşmesi, uygulama alanında kalabilmesi, çevrede birikme potansiyeli olmaması gibi özelliklere sahip olması istenir. Ancak ne yazık ki günümüzde bu özelliklerin bazılarını içeren biyosidaller kullanılsa da özelliklerin tümüne sahip ideal aktif madde içeren bir biyosidal bulunmuyor.
2021 Eylül ayı itibari ile Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından izin verilen biyosidal ürünler listesinde, dezenfektanlar da dahil, 2 bin 739 ruhsatlı ürün bulunuyor.”
Türkiye’de kampanya kapsamında vektörle mücadelede biyosidal yerine ekolojik alternatifler kullanmayı tercih eden belediyeler mevcut.
Örneğin, Samsun Büyükşehir Belediyesi pestisit ve biyosidal ürünler yerine, ekolojik ve doğa dostu alternatifleri kullanacağına dair taahhütte bulunan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Nisan 2023 tarihinde “Zehirsiz Kentlere Doğru İyi Niyet Belgesi”ni imzaladı.
Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin ardından Kadıköy Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi de İyi Niyet Belgesi’ni imzalayarak kampanyaya dahil oldu.