31 Mart yerel seçimi sonrası Gündem Fethiye’de Yasin Çoban, Muğla’daki emekli ve işçilere oy eğilimlerini sordu. Yurttaşların karar alma süreçlerinde belediyelerin hizmetleri ön plana çıktı.
Haber: Yasin Çoban
Türkiye’de 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi’nde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) oy oranları yüzde 35.49’a geriledi. 2019 yerel seçimlerinde ise 15 büyükşehir ve 24 il belediyesi kazanan AK Parti, 2024 yerel seçimlerinde 12 büyükşehir ve 12 il belediyesi kazanabildi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ise 2019 seçimlerinde 11 büyükşehir ile 10 il belediyesi kazanırken, 2024’de 14 büyükşehir 21 il belediyesi kazanarak yerel seçimlerde birinci parti haline geldi.
Gündem Fethiye’den Yasin Çoban, Muğla’daki işçilere ve emeklilere yerel seçimlerde “Kime ve niye oy verdiklerini” sordu.
Bu hızlı anketin genel olarak ne kadar temsil ettiği tartışmalı olsa da, elde edilen sonuçların bazı ortak eğilimlerin belirlenebilmesi açısından önemli.
İşçiler, emekliler oy kullanırken büyük bir bölüm ekonomik bağlamda oy kullandığı görülüyor. Yurttaşların karar alma süreçlerinde belediyelerin hizmetleri ön plana çıktı.
Oy eğilimleri şu şekilde:
Emekli / 65 Yaşında / Fethiye / Erkek
CHP’ye oy verdim. AK Parti’nin artık gitmesi gerekiyordu. Hep CHP’ye verdim daha doğrusu iktidara kim muhalefetse ona verdim. Çünkü muhtaç hale geldik.
Zabıta / 40 Yaşında / Fethiye / Erkek
CHP’li belediyede çalışıyorum, CHP’ye oy verdim. Büyükşehir’de de CHP’ye verdim. Başka bir parti düşünmedim.
Turizm işçisi / 36 Yaşında / Fethiye / Kadın
Ben kendimi milliyetçi olarak tanımlıyorum. Cumhur İttifakı kimi aday gösterirse ben o taraftan yanaydım kazanamadık ama MHP’ye oy verdim Büyükşehir’de de AK Parti’ye verdim.
Tarım işçisi / 42 Yaşında / Fethiye / Kadın
Ben tarım işçisiyim hem gündelik yevmiyeye gidiyorum hem de kendi seramız var orada çalışıyorum. Ben CHP’ye oy verdim bulunduğumuz yerde belediye kafe açarak sosyalleşmemi sağladı. En azından sera dışında başka yere gidebildim.
Turizm işçisi / 21 yaşında / Bodrum / Erkek
Ben aynı zamanda üniversite öğrencisiyim ama oyumda AK Parti’ye verdim. Bir değişiklik olması için verdim.
İşsiz / 35 yaşında / Marmaris / Erkek
Ben Zafer Partisi’ne verdim bunun temel nedeni çok göç aldık ve güvende hissetmiyorum. Diğer partilerin adayları da bana güvenilir gelmiyor. Hala aynı noktadayım.
Kamu işçisi /30 yaşında / Fethiye / Kadın
CHP’ye verdim. Her seçimde CHP’ye oy kullandım. Burada sosyal desteklerinin ve etkinlerinin büyük etkisi var.
İnşaat işçisi / 44 Yaşında / Muğla / Erkek
DEM Parti seçmeniyim. Kendi kimliksel varlığım için burada oy kullandım.
AVM çalışanı / 22 Yaşında / Fethiye/ Kadın
İlçede MHP’ye Büyükşehir’de AK Parti’ye oy verdim.
Temizlik işçisi / 28 Yaşında / Ortaca/ Kadın
CHP’ye oy verdim. Hem ilçemde hem de Büyükşehir’de.
Ev işçisi / 68 yaşında / Fethiye / Kadın
CHP’ye verdim ulaşımda 65 yaş üstünün ücretsiz olması ve belediyenin çay bahçesi açması bizim gibi insanların sosyalleşmesini sağladığı için oy verdim.
Motokurye / 25 yaşında / Seydikemer / Erkek
CHP’ye oy verdim ilçede kazanamadık ama Büyükşehir’i kazandık. Esas meselesi ekonomi olduğu için işçinin emeklinin haline bakıp da hâlâ AKP’ye oy verenleri görünce moralim de bozuluyor.
Tarım işçisi /38 yaşında / Fethiye / Erkek
Daha önceleri BBP ve MHP seçmeniydim. AK Parti ile birlikte ittifak kurduklarında iki defa AK Parti’ye oy verdim. Fakat bu seçimde yerelde İYİ Parti’ye oy verdim. Çünkü eski belediye başkanı adaydı. Ben de yeniden kazanması için oy verdim.
Taksici / 51 yaşında / Fethiye / Erkek
CHP’ye verdim güçlü bir adayı vardı. Ben Fethiye’de hizmetinden memnunum birde kazanan Fethiyeli olmaya devam etsin istedim.
Hizmet Sektöründe İşçi / 26 yaşında / Muğla / Kadın
AK Parti’ye verdim, Muğla’da bir değişim olması gerektiğine inanıyordum. Hizmet görmüyorduk. Belki değişir ve hizmet hızımız artar diye düşünüyordum.