Muğla’da Olgunlaşma Enstitüsü’nce hayata geçirilen “Motiflerin Dili Muğla” projesinde araştırmalar sonucu kayıt altına alınan motifler dokunuyor. Enstitü Müdürü Mehmet Keleş, “2022 itibarıyla 269 ürünün tasarım tescillerini yaptık” dedi.
Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Muğla Olgunlaşma Enstitüsü tarafından geçen yıl “Motiflerin Dili Muğla” adı verilen projede kent kültürünü yansıtan dokumaların renk, motif ve desenleri hakkında araştırma yapıldı.
Kayıt altına alınan motifler, enstitüdeki atölyelerde kurulan geleneksel tezgahlarda yöresel dokumalara geçirildi. 39 usta öğreticinin işe alındığı projede, ortaya çıkan ürünler sergileniyor.
Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, “Motiflerin Dili Muğla” projesinin hedefinin, kentin kültürünü yansıtan motiflerin bulunduktan sonra arşivlenerek gelecek nesillere aktarılması olduğunu belirtti.
Proje kapsamında Milas halısı, Seydiler kilimi, Üzümlü dastar dokuma ve Yeşilyurt bürümcük dokuma çalışmalarında kayıt altına aldıkları motifleri kullandıklarını belirten Muğla Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Mehmet Keleş, asırlık tezgahlarda hazırlanan ürünlerin moda tasarım atölyesinde sergilendiği ve satışının yapıldığını aktardı. Keleş, “2022 itibarıyla 269 ürünün tasarım tescillerini yaptık. Dokumanın bir dili var. Bütün motifleri tek tek çalışıp, hikayelerine ulaşıp, bir bütün oluşturan halılar da tasarlıyoruz” diye konuştu.
“ESKİDEN HER EVDE BİR HALI TEZGAHI VARDI”
Özel desendeki Milas halısının belirli bir kalite ve renkte dokunduğunu, bölge kültürünü yansıtan motiflerin yaşatıldığını belirten Milas Halı Atölyesi’nde görev yapan usta öğretici Şengül Türkiri, “Milas halısının atkısı, çözgüsü, ipi yüzde 100 yün. İlmeleri Türk düğümü. Renklerimiz yörenin özel bitkilerinden hazırlanarak doğal boyalarından elde edilir. Son yıllarda unutulmaya yüz tuttuğu için özel siparişlerle dokunuyor. Eskiden her evde bir halı tezgahı vardı. Şimdi bu geleneği biz yaşatıyoruz” dedi.
“DOKUDUĞUMUZ ÜRÜNLER SADECE KİLİM VE YAYGI OLARAK KALMIYOR”
El sanatları dokuma kilim atölyesinde, diğer usta öğretici Nermin Dağdelen ile Seydiler kilim motifi üzerine çalıştıklarını söyleyen usta öğretici Ayşen Tekin Açık, “Şimdi dokuduğumuz kilimi, ekibimizle sahada araştırma yaparken tespit ettik. O yöreye has renklerini, motiflerini, tekniklerini kullanarak kilimimizi dokuyoruz. Dokuduğumuz ürünler sadece kilim ve yaygı olarak kalmıyor. Çanta, ayna çerçevesi, yelek gibi yeni tasarımlar, dekoratif eşyalar üretiyoruz” diye konuştu.
Eski motifleri bulup desenlerini hazırladıklarını, tasarım bölümünün de bunları modernize ettiğini belirten dokuma ustası Zeynep Karacan Yeşilyurt, ayrıca bürümcük el dokumalarının yaşatılması için çaba gösterdiklerini, bu kapsamda coğrafi işaret tescilinin alınması için çalıştıklarını kaydetti.