Muğla’da orman yangınlarına karşı alınan önlemler kapsamında 1 Haziran’dan 31 Ekim’e kadar 50 ormanlık alana giriş yasaklanıyor.
Muğla İli Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu’nun kararına göre; Muğla’da 50 ormanlık alana, 1 Haziran’dan 31 Ekim 2024’e kadar girişin yasaklanacağı açıklandı. Yasağın gerektiğinde uzatılabileceği ve girişlerin yasaklandığı alanlar ile çevresinde mola vermenin, piknik yapmanın yasak olacağı belirtildi.
Yurttaşların, yalnızca tescilli piknik alanlarında ateşsiz piknik yapabileceği aktarıldı. Tescilli piknik alanlarında faaliyet gösteren işletmelerin ise, yurttaşlara yangınlar konusunda gerekli uyarılarda bulunarak çöp bırakılmaması konusunda denetim ve kontrol yapacağı açıklandı.
Orman içi ve kenarında her türlü yanıcı, parlayıcı, patlayıcı, tutuşturucu atık malzemelerin, inşaat atıkları ve hafriyatın, cam türü atıkların ve benzerinin bırakılmasının yasak olduğu aktarıldı.
İŞ SAHİPLERİ VE FİRMALARIN YANLARINDA YANGIN SÖNDÜRME TÜPÜ BULUNDURMASI ZORUNLU
Orman içi ile kenarında tadilat ya da yeni yapım kapsamında faaliyet gösteren iş sahipleri ve firmaların Oksi-Asetilen Kaynağı, Elektrot Art Kaynağı ve benzeri kaynak işlemleri sırasında yanlarında en az iki adet 12 kilogramlık yangın söndürme tüpü bulundurmak zorunda olacakları belirtildi.
Orman Yasası’nın 31 ve 32’ inci maddesi kapsamında olan mahalleler başta olmak üzere, orman içi, orman bitişiği, ormanla ilişiği olmayan mahallelerde; anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliğinde meydana gelen dallarla her türlü bitki örtüsünün yakılmasının yasaklandığı açıklandı.
Bu mahallelerde hasat makinesinin yanında 12 kilogramlık iki adet yangın söndürme tüpü bulundurmanın zorunlu olduğu aktarıldı.
ORMAN ALANI CİVARINDAKİ TESİSLERLE SANAYİ KURULUŞLARI SÖNDÜRME VE KORUMA EKİPLERİ KURACAK
Orman alanı civarındaki tesisler ile sanayi kuruluşlarının; yangınlara karşı gerekli önlemleri alacakları, söndürme ve koruma ekipleri kuracakları açıklandı. Ayrıca yanıcı maddelerin temizleneceği, mineral toprağı açığa çıkartmak şartıyla koruma bandı oluşturulacağı belirtildi.
Enerji nakil hatlarının ve trafo merkezlerinin yapım ve bakımı ile ilgili kuruluşların, özellikle ormanlık alanlardan geçen gerekli hatların bakımlarını gerçekleştirecekleri, yetkililerce istenilmesi durumunda hattaki enerjiyi kesecekleri açıklandı.
ORMAN YAKININDA BULUNAN ÇÖP TOPLAMA ALANLARI ÇEVRESİNDE GEREKLİ İŞ MAKİNELERİ OLACAK
Belediyelerin orman içi ve çevresinde bulunan çöp toplama ile depolama alanları çevresinde, orman sınırı ile arasına koruma bandı oluşturacak, yangın riskine karşı gerekli iş makinelerini (dozer, loder, kepçe) hazır bulunduracakları belirtildi.
Orman İdaresi, Jandarma, Emniyet, Sahil Güvenlik, Belediye Zabıta birimleri tarafından oluşturulan devriye sisteminin etkin bir şekilde uygulanacağı aktarıldı. Yangınlara karşı müdahalede, gerekirse kaymakamların emirleriyle tüm kamu personel ve imkanlarından yararlanılabileceği aktarıldı.
Orman içi ve çevresinde bulunan turizm tesislerinde, çadırlı kamp alanlarında, piknik alanlarında, düğün ve eğlence organizasyonlarında; havai fişek, dilek balonu, parlayıcı ve patlayıcı maddelerin kullanılmasının yasak olduğu açıklandı.
ORMANLIK SAHALARDA SÜREK AVI YAPILMASI YASAK
Ormanlık alanlarda sürek avı yapılmasının yasak olduğu belirtildi. Ayrıca, orman sahilindeki limanlarda (marinalarda) izinliler dışında uzun süreli ve izinsiz tekne bağlamalarla ilgili kontrollerin ve gerekli işlemlerin yapılacağı belirtildi.
Karayolları güzergahında ise seyir ve park halindeki araçlardan yangına sebebiyet verebilecek malzemelerin (sigara, şişe, cam, çöp ve benzeri) atılmasının ve bırakılmasının yasak olduğu açıklandı.
Yangın ihbarının ücretsiz olarak 112 Acil nolu telefon numarasına yapılabileceği belirtildi. Yasaklarla ilgili gerekli denetimleri yapılacağı bildirildi.
Muğla orman yasağı, orman yangınları, ormanlara giriş yasağı, yangın önlemleri, orman yangınları mücadelesi.
Girişlerin yasaklandığı alanları görmek için buraya tıklayın.
ORMAN YANGINLARINA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER NELERDİR?
Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA Vakfı), orman yangınlarına ilişkin yurttaşların alabileceği önlemleri şu şeklide sıraladı:
• Orman alanlarında ve orman sınırlarına yakın alanlarda kesinlikle ateş ve mangal yakılmamalı.
• Ormanlarda, izin verilen piknik alanları dışında piknik yapılmamalı.
• Ormana çöp, plastik, cam şişe ve cam parçaları atılmamalı.
• Ormanlık alanlarda sigara içilmemeli ve orman kenarı karayollarına sigara izmaritleri kesinlikle atılmamalı.
• Ormana sınır durumdaki tarım alanları başta olmak üzere, toprak bozulumuna da sebep olan anız yakımından vazgeçilmeli, yakanlar veya yakma teşebbüsünde olanlar uyarılmalı ve yetkili mercilere bildirilmeli.
• Bahçe ve tarlalardan çıkan budama ve biçim artıkları yakılmamalı.
• Ormanlık alanlara yakın yerlerde yapılan düğün ve benzeri organizasyonlarda havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı maddeler kullanılmamalı.
• Orman sınırlarına yakın alanlarda, kuru otların olduğu yerlere araç park edilmemeli.
• Enerji nakil hatlarında, hatlara zarar verecek ve yangına sebep olabilecek her türlü davranıştan kaçınılmalı.
• Yangın riski görülen durumlarda hemen Acil Çağrı Hattı 112 veya Orman Yangını İhbar Hattı 177 aranarak ihbarda bulunulmalı.