1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kapsamında Muğla’daki işçilerin çalışma koşullarına yönelik İSİG Meclisi Koordinatörü Murat Çakır, Gündem Fethiye’ye açıklamalarda bulundu. Çakır, “Avrupa’nın en çok saat çalışan işçileri biziz ama en az maaş alan işçileri de biziz” dedi.
1889 yılında Paris’te toplanan Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatı Kongresi’nde, işçilerin dayanışmasını simgeleyen ortak bir bayram günü belirlenmesi karşılaştırılmış ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) sendikacıların önerisiyle bu gün 1 Mayıs olarak ilan edilmişti.
Osmanlı’da 1 Mayıs ilk kez 1911 yılında Selanik’te tütün, pamuk ve liman işçileri tarafından kutlanırken, İstanbul’daki ilk kutlama 1912’de gerçekleşmişti. Cumhuriyet döneminde ise 1 Mayıs 1922’de Ankara’da İşçi Bayramı olarak kutlandı; bu günün resmi olarak kutlanması ise ilk kez 1 Mayıs 1923’te gerçekleşmesine rağmen işçiler hâlâ pek çok sorunla karşı karşıya kalmaya devam ediyor.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi tarafından yayımlanan 2024 Yılı İş Cinayeti Raporu’na göre; 2024 yılında ülke genelinde en az bin 897 işçi, Muğla’da 52 işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.
Aynı raporda, Muğla’daki iş cinayetlerinin özellikle turizm ve inşaat sektörlerinde yoğunlaştığı belirtilmişti.
2025’in ilk üç ayında Muğla’da altı işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.
Muğla’daki işçilerin çalışma koşullarına yönelik İSİG Meclisi Koordinatörü Murat Çakır, Gündem Fethiye’ye açıklamalarda bulundu.
Her yıl Türkiye’de 2 bin civarında işçi çalışırken hayatını kaybettiğini belirten Çakır; “Bu noktada inşaat, tarım, taşımacılık ve sanayinin farklı kollarında çalışan güvencesiz işçiler en çok iş cinayeti sonucu kaybettiğimiz kesimler. Muğla’da da her yıl ortalama 50 civarında işçiyi kaybediyoruz” dedi.
MUĞLA’DA EN ÇOK İŞ CİNAYETİ BODRUM’DA
Muğla’da en çok iş cinayetlerini Bodrum ilçesinde ve inşaat sektöründe gördüklerini vurgulayan Çakır, şunları söyledi:
“Özellikle mermer ocakları başta olmak üzere maden işçisi ölümleri, lojistik sektörü işçileri, belediye işçileri ve hizmet sektöründe moto kuryelerden otel çalışanlarına kadar birçok ölüme rastlıyoruz. Burada özellikle uzun çalışma saatlerinin, iş güvenliği önlemlerinin alınmamasının, sıcakta çalışmanın ölüm nedenleri arasında öne çıktığını söyleyebiliriz.”
Muğla’da her yıl en az bir çocuğun iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini ifade eden Çakır, “Bu çocuklar ya mevsimlik tarımda çalışan çocuklar ya da çırak, stajyer adı altında inşaatlarda, metal atölyelerinde ve otellerde çalışan çocuklar. Bu sektörlerde yoğun bir çocuk işçilik gözlemliyoruz” sözlerini kullandı.

“İŞÇİ ÖLÜMLERİNDE AVRUPA’DA İLK SIRADA VE DÜNYADA İLK ONDA YER ALIYORUZ”
İşçilerin çalışma koşullarına yönelikte açıklamalarda bulunan Çakır, “En bük sorun düşük ücretler, iş güvencesinin olmaması, sağlıklı-güvenli çalışma ortamının sağlanmaması ve sendikal örgütlenmenin olmaması ve engel çıkarılması. İşçiler ne zaman hakları için bir şey yapmak istese bir araya gelmek ve sendikal bir birlik sağlamak zorundalar. Ancak bunun olmaması için özellikle işten atmalar öne çıkıyor.” ifadelerine yer verdi.
Türkiye’de enflasyon karşısında ücretlerin azaldığını vurgulayan Çakır, “Avrupa’nın en çok saat çalışan işçileri biziz ama en az maaş alan işçileri de biziz. Yine işçi ölümlerinde Avrupa’da ilk sırada ve dünyada ilk onda yer alıyoruz. Bu anlamda genel tablo çok kötü bir durumda” ifadelerini kullandı.
“BU PROJE ÜLKEMİZ VE MUĞLA ÖZELİNDE GENEL ÇALIŞMA KOŞULLARINI ÖZETLİYOR”
Marmaris’teki Sinpaş projesinin çalışma koşullarına yönelikte açıklamalar yapan Çakır, son olarak şunları söyledi:
“Konaklama sektöründe yer alacak bir otel, mahkeme kararlarına ve belediye ruhsat iptallerine rağmen devam eden bir inşaat, yasal çalışma saatlerini aşan bir süre işçi çalıştırma, verilmeyen ücretler-mesailer, birçok ağır yaralanma ve çevre tahribatı. Bu proje ülkemiz ve Muğla özelinde genel çalışma koşullarını özetliyor.”