Muğla’daki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarında Gündem Fethiye’nin canlı yayınına katılan Deştin Çevre Platformu Sözcüsü Haluk Özsoy, Muğla’da çimento fabrikasına karşı mücadele eden köylülerin aynı zamanda bütün tahakkümlere karşı da bir mücadele verdiğini vurguladı ve köylülerin yaşam alanlarını savunmanın yanında bir patronun kölesi olmamak için de mücadele ettiğini dile getirdi.
Muğla’da 1 Mayıs kutlamaları meydanlarda gerçekleşti. Sendikalar, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve yurttaşlar saat 11.00’dan itibaren Akyol Parkı’nda toplanmaya başladı.
Saat 12.00’de başlayan yürüyüşün ardından Muğla Büyükşehir Belediyesi Sosyo Kültürel Alanı’nda miting gerçekleştirildi.
Deştin Çevre Platformu Sözcüsü Haluk Özsoy, 1 Mayıs için Gündem Fethiye canlı yayınında açıklamalarda bulundu.
“O ÇED RAPORU ARTIK TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNE GÖMÜLDÜ”
Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan ilçesine bağlı Deştin Mahallesi ortak sınırında yapılmak istenen entegre çimento fabrikası projesine verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararına karşı verilen mücadelede ÇED olumlu kararının iptal olmasına değinen Özsoy şöyle konuştu:
“Daha eskiye dayanıyor mücadele tarihi ama iki yıldır çok ciddi bilfiil mücadele ediyoruz. Devamlı eylemlere çıkıyoruz. Köylü çelik gibi sabit durdu ve biz bu mücadeleyi sonunda kazandık. Danıştay’da da kazandık. İtiraz ettiler, o itirazı da kazanamadılar. O ÇED raporu artık tarihin çöplüğüne gömüldü.”
Özsoy köylülerin yaşam alanlarını korumak için verdiği mücadelenin farklı noktalarda değerlendirerek şunları söyledi:
“Bu mücadele dediğiniz gibi öncelikle evet bir çevre mücadelesi, bir ekoloji mücadelesi daha doğrusu ama aynı zamanda bütün tahakkümlere de karşı bir mücadele. Bu mücadele aynı zamanda orada kendi tarlasında çalışan köylünün bir patronun kölesi olmama haline gelme mücadelesi. Bu aynı zamanda oradaki o tarım kültürünü, köylülük kültürünü devam ettiriyor. Kimlik mücadelesi bu aslında. Yani dediğim gibi bu bütün başka bir unsurun üzerinde tahakküm kurmaya çalışan her şeye karşı bir mücadele.”
Özsoy verdikleri mücadelenin bitmediğini, önlerinde bölgeyi entegre çimento tesisi olarak tanımlayan imar planlarının iptal edilmesi olduğunu dile getirdi.
“BİR 10 YIL SONRA TEKRAR KARŞIMIZA ÇIKIP GELMESİNİ İSTEMİYORUZ BU MESELENİN”
ÇED olumlu kararının iptal edilmesinin ardından imar planlarının da iptal olması gerektiğine dikkat Çeken Özsoy verilen mücadelenin geleceğine ilişkin ise şunları söyledi:
“Bu imar planları iptal olana kadar mücadelemiz devam edecek çünkü daha sonra, bir 10 yıl sonra tekrar karşımıza çıkıp gelmesini istemiyoruz bu meselenin. Oradaki köylünün tekrar hayatından bir süre ödün vermeye maruz kalmasını, zorunda bırakılmasını istemiyoruz. Dolayısıyla evet kazandık ama kazanamadığımız bir bölüm var, orada da sonuna kadar devam edeceğiz bu mücadeleye”
ABDÜLKADİR ÇETİNKAYA: “MÜCADELEYİ ASLA BIRAKMAYACAĞIZ”
Deştinli Abdükadir Çetinkaya ise “Biz nerede haksızlık var oradayız çünkü 24 aydan beri haksızlığa tahammül edemedik ve bundan sonra nerede talan var, nerede haksızlık var biz oradayız.” Çetinkaya, verdikleri mücadeleyi asla bırakmayacaklarını vurguladı.