Muğla Valisi İdris Akbıyık, polis, jandarma ve Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yapılan operasyonlarla ilgili açıklama yaptı. Akbıyık, “İlimiz genelinde kişilere karşı 3 bin 65, malvarlığına karşı bin 458, topluma, millete ve devlete karşı 2 bin 157 suç işlenmiş olup, bu suçların aydınlatma oranları yüzde 90’dır” dedi.
Muğla Valiliği 75. Yıl Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda Muğla Valisi İdris Akbıyık; polis, jandarma ve Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yapılan operasyonlar hakkında açıklamada bulundu.
Akbıyık, terörün her türlüsüyle mücadele edildiğini belirterek, “Ülkemiz genelinde olduğu gibi Muğla ilimizde de başta FETÖ, PKK/KCK olmak üzere terörün her türlüsü ile amansız bir mücadele verilmektedir” sözlerine yer verdi.
“TERÖRLE MÜCADELEDE 42 OPERASYONDA, 45 KİŞİ YAKALANMIŞTIR”
Terör bitinceye kadar mücadelenin devam edeceğini söyleyen Akbıyık, “Bu amaçla emniyet, jandarma ve Sahil Güvenlik ekiplerimiz tarafından 2024 yılında terör ile mücadele çerçevesinde 42 operasyon düzenlenmiş ve bu operasyonlarda 45 kişi yakalanmıştır” dedi.
Akbıyık, 2024 yılında organize suç örgütlerine yönelik 12 operasyon düzenlendiğini aktararak, “12 operasyonda; 10 çete çökertilmiş, 78 kişi yakalanmış, 41 kişi tutuklanarak cezaevine sevk edilmiştir” ifadelerini kullandı.
“ZEHİR TACİRLERİNE YÖNELİK 539 OPERASYONDA 899 KİŞİ GÖZALTINA ALINMIŞTIR”
Uyuşturucuyla mücadelenin de devam edeceğini vurgulayan Akbıyık, “Uyuşturucu madde kullanımı ve satışı ile mücadele çerçevesinde 13 ilçemizde tespiti yapılan zehir tacirlerine yönelik operasyonlar kesintisiz devam ediyor” sözlerine yer verdi.
Akbıyık, sokak satıcılarına göz açtırmadıklarını belirterek, “Mahalle ve sokaklarda zehir tacirlerinin peşindeyiz. Yapılan operasyonlar saha çalışmalarıyla desteklenmekte ve NARKO-Tim faaliyetleriyle okul çevrelerinde denetimler kesintisiz sürmektedir” dedi.
Muğla genelinde uyuşturucu ticareti yapanlara yönelik 539 operasyonun düzenlendiğini aktaran Akbıyık, “Bu operasyonlarda 899 kişi gözaltına alınmış ve 62 kişi tutuklanmıştır” ifadelerini kullandı.
“MUĞLA GENELİNDE SUÇLARIN AYDINLATMA ORANLARI YÜZDE 90’DIR”
Ayrıca Akbıyık, “İlimiz genelinde kişilere karşı 3 bin 65, malvarlığına karşı bin 458, topluma, millete ve devlete karşı 2 bin 157 suç işlenmiş olup, bu suçların aydınlatma oranları yüzde 90’dır” sözlerine yer verdi ve şu ifadeleri dile getirdi:
“Kolluk birimlerimiz tarafından hırsızlık olaylarının önlenmesine yönelik gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde; 2023 yılının ilk 2 ayında 482 olan olay sayısı 2024 yılında yüzde 30 azalışla 342’ye indirilmiştir.”
Akbıyık, 2024 yılında 377 dolandırıcılık suçunun meydana geldiğini belirterek, “377 dolandırıcılık olayı ile ilgili; 135 şahıs tespit edilmiş, 38 şahıs yakalanmıştır” ifadelerini kullandı.
“YAKALAMA SAYISINDA YÜZDE 61,1’LİK ARTIŞ SAĞLANMIŞTIR”
Suç işleyen şüphelilerin yakalanarak adalet önüne en kısa süre içerisinde çıkarılması maksadıyla çalışmalar gerçekleştirildiğini aktaran Akbıyık, şu sözlere yer verdi:
“2024 yılının ilk iki ayında çeşitli suçlardan dolayı adli makamlar tarafından haklarında yakalama kararı bulunan bin 523 şahıs yakalanarak adli makamlara sevk edilmiştir. Geçtiğimiz yıla oranla yakalama sayısında yüzde 61,1’lik artış sağlanmıştır.”
“GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞINA YÖNELİK 247 OPERASYON DÜZENLENMİŞTİR”
Akbıyık, göçmen kaçakçılığıyla ilgili açıklama yaparak, “Deniz yoluyla Avrupa’ya birçok geçiş noktasında yer alması nedeniyle Muğla, düzensiz göçle mücadelede en stratejik iller arasında yer almaktadır. Ülkemizi düzensiz göçün hedefi ve transit geçiş yolu sağlamaya çalışan göçmen kaçakçılarına fırsat vermiyoruz, vermeyeceğiz” dedi.
Muğla’da iki aylık süreçte göçmen kaçakçılığı organizatörlerine yönelik 247 operasyon düzenlendiğini belirten Akbıyık, “Bu operasyonlarda, 92 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalanmıştır. Bunlardan 53’ü tutuklanmış, 39’u hakkında adli kontrol kararı verilmiştir” ifadelerini kullandı.
Akbıyık, diğer şüphelilerin hakkında adli işlemlerin devam ettiğini söyleyerek, “Göçmen kaçakçılığında kullanılan 29 araca da el konulmuştur. Güvenlik güçlerimizin operasyonları ve denetimleri neticesinde aynı dönemde 2 bin 3 düzensiz göçmen yakalanmıştır” sözlerine yer verdi.
Bunların yanı sıra Akbıyık, “Bu kişilerin sınır dışı işlemleri de derhal başlatılmıştır” ifadelerini dile getirdi.
“BİLGİLENDİRME SEMİNERLERİ VE EĞİTİMLER DÜZENLENDİ”
Akbıyık; eğitim, bilgilendirme ve farkındalık oluşturacak çalışmalara aralıksız sürdürdüklerini belirterek, şu sözleri dile getirdi:
“820 kişiye Kadın Acil Destek İhbar Sistemi (KADES) uygulaması, 2 bin 892 kişiye uyuşturucu madde bağımlılığı ve zararları ile ilgili bilgilendirme seminerleri ve eğitimleri verilmiş, 2 bin 765 kişiye seçim güvenliği konusunda eğitim verilmiştir. Ayrıca Uyuşturucuyla Mücadele Aplikasyonu (UYUMA) Programı, Narkotik Vaka Analiz Sistemi (NARVAS) projelerinin tanıtım faaliyetleri yürütülmüştür.”
Akbıyık; En İyi Narkotik Polisi Anne Projesi, Narko Gençlik, Narko Rehber projeleri kapsamında 30 etkinlik düzenlendiğini ve 2 bin 742 kişiye eğitim verildiğini aktararak, “Teknoloji Bağımlılığı ve Siber Zorbalık konularında 11 etkinlikte bin 820 kişiye eğitim verilmiştir” dedi.
Son olarak Akbıyık, “Trafik eğitim faaliyetleri kapsamında 46 bin 965 kişiye de yine trafik eğitimi verilmiştir” ifadelerine yer verdi.