Muğla Valiliği, biçerdöver ile ürün hasadı ve anız yangınlarına karşı alınması gereken tedbirleri içeren bir genelge yayınladı. Genelgede; biçerdöver operatörlerinin denetlenmesi, yangın söndürme cihazı bulundurmaları gib kararlar yer aldı.
Muğla Valiliği, il genelinde hava sıcaklığının yüksek seyretmesi ve arpa, buğday gibi ürünlerin hasat dönemi olması nedeniyle yeni tedbirler alındığı duyurdu. Valilik, yayınladığı genelgede biçerdöverle ürün hasadı ve anız yangınlarına karşı alınması gereken tedbirleri açıkladı.
Yayınlanan genelgeye göre; hasat için Muğla‘ya gelen ve ildeki mevcut biçerdöver sahiplerinin, hasada başlamadan önce biçerdöver ve operatör bilgilerini kolluk birimlerine, ilgili tarım ve orman müdürlüklerine bildirmek zorunda olacağı belirtildi.
Ayrıca genelgede, G sınıfı (Biçerdöver) Sürücü Belgesi veya Biçerdöver Operatör Belgesi bulunmayan kişilerin operatör olarak çalışmasının yasaklandığı açıklandı.
Yangınlara hızlı müdahale edilebilmesi için biçerdöver sahiplerinin gerekli tedbirleri alması, biçerdöverlerde en az iki adet yangın söndürücü ve yanmaz branda bulundurulması gerektiği belirtildi.
Biçim yüksekliğinin tarla zemini ve arazi yapısına göre ayarlanması, ormanlık alanlara ve anayol kenarlarına bitişik parsellere hasat sonrası en az 5-10 metrelik tampon alan oluşturulması da zorunlu hale getirildi.
Hava sıcaklığı ve rüzgar şiddetinin arttığı saatlerde biçime ara verilmesi gerektiği vurgulandı. Yangın fark edildiğinde ilk müdahalenin yapılması ve derhal 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarda bulunulması gerektiği belirtildi.
Kararın, başta kolluk birimleri olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından denetleneceği ve tedbirlere uymayanlar hakkında idari yaptırımlar uygulanacağı açıklandı.
ORMAN YANGINLARINA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER NELERDİR?
Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA Vakfı), orman yangınlarına ilişkin yurttaşların alabileceği önlemleri şu şeklide sıraladı:
• Orman alanlarında ve orman sınırlarına yakın alanlarda kesinlikle ateş ve mangal yakılmamalı.
• Ormanlarda, izin verilen piknik alanları dışında piknik yapılmamalı.
• Ormana çöp, plastik, cam şişe ve cam parçaları atılmamalı.
• Ormanlık alanlarda sigara içilmemeli ve orman kenarı karayollarına sigara izmaritleri kesinlikle atılmamalı.
• Ormana sınır durumdaki tarım alanları başta olmak üzere, toprak bozulumuna da sebep olan anız yakımından vazgeçilmeli, yakanlar veya yakma teşebbüsünde olanlar uyarılmalı ve yetkili mercilere bildirilmeli.
• Bahçe ve tarlalardan çıkan budama ve biçim artıkları yakılmamalı.
• Ormanlık alanlara yakın yerlerde yapılan düğün ve benzeri organizasyonlarda havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı maddeler kullanılmamalı.
• Orman sınırlarına yakın alanlarda, kuru otların olduğu yerlere araç park edilmemeli.
• Enerji nakil hatlarında, hatlara zarar verecek ve yangına sebep olabilecek her türlü davranıştan kaçınılmalı.