Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü koordinasyonunda “Tarımsal Kuraklık Eylem Programı” toplantısı yapıldı. Toplantıda Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak kuraklığa dikkat çekerek, izlenmesi gerekilen süreçler hakkında konuştu.
Muğla Vali Yardımcısı İsmail Soykan Başkanlığı’nda, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü koordinasyonunda “Tarımsal Kuraklık Eylem Programı” toplantısı yapıldı.
SAYLAK: “KURAKLIK KAPIYA GELDİ DAYANDI”
45 kişilik İl Kriz Komisyonu’nun da katılımıyla düzenlenen toplantıda konuşan, İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Muğla’nın en önemli turizm markası olan kentlerinin bugün susuzluk sorunu ile gündeme geldiğine değinerek, “El ele kol kola vererek bu sorunu çözmek zorundayız. Hep birlikte bir çıkış yolu bulmak zorundayız. Kuraklık kapıya geldi dayandı. Yarın karşılaşacağımız tüm zorluklardan hepimiz sorumluyuz” ifadelerini kullandı.
Herkesin su konusunda bir şeyler yapmaya çalıştığını belirten Saylak, “Biz önce içme suyu şebekemizdeki kaçak kayıp oranını düşürmek zorundayız. Tarımsal sulamada vahşi sulamaya bir son vermek zorundayız. Açık alanlarda sağa sola akan bir litre suyu bile tutmak zorundayız. Bu sorun Muğla’mızın. Bu sorun hepimizin” sözlerini dile getirdi.
SAYLAK: “KÖYLÜLERİMİZ, DSİ VE MUSKİ İLE KARŞI KARŞIYA GELİYOR, KULLANACAK SUYU KALMADIĞI İÇİN KAVGA EDİYOR”
Küresel iklim kriziyle kuraklığa her sene bir adım daha yaklaşıldığını belirten Saylak, “Su insanoğlunun yaşayabilmesi için çok önemli bir kaynak. Ama aynı zamanda gıda için de tarım için de olmazsa olmaz bir kaynak. Bugün köylülerimiz, DSİ ve MUSKİ ile karşı karşıya geliyor; köyünde, ürününde kullanacak suyu kalmadığı için kavga ediyor” ifadelerine yer verdi.
Saylak, Bodrum’da Belediye Meclisi’nin yağmur suyu hasadı ile ilgili bir karar aldığına değinerek, “Kutluyorum kendilerini. Ama bu kararın beş yıl önce alınması gerekiyordu. Muğla’nın her bir bölgesi sarnıçlarla dolu. Gözümüzün önünde duruyorlar. Yağmur suyu hasadını bir an önce başlatmamız gerekiyor. Bunu hep birlikte yapacağız” dedi.
SAYLAK: “SU TASARRUFUNU SAĞLAMAMIZ GEREKİYOR”
Su tasarrufunun önemini vurgulayan Saylak, “Önce su tasarrufunu sağlamamız gerekiyor. Bu sadece Muğla Büyükşehir Belediyesi ve MUSKİ ile ilgili bir olay değil. Bu İlçe belediyeleri ya da İl Müdürlüğü’müzle ilgili değil. Bu anaokulu çağındaki çocuktan başlayıp, üniversitelere kadar su ve gıda tasarrufunun anlatılması gereken çok ciddi bir durum” ifadelerini kullandı.
Saylak; suyun, tarımsal üretimin olmazsa olmazı olduğunu ancak su rezervlerinin büyük bir hızla tükendiğini hatırlatarak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tüm Türkiye’de suya göre ürün ekilişi ve tarım deseni için harekete geçtiğini belirtti.
Aynı zamanda Saylak, vahşi sulamanın son bulması için üreticilere sulama sistemleri konusunda hibe desteği verdiğini anlattı.
SOYKAN: “YAPILAŞMA ÖNCESİNDE VERİLECEK SUYU DA HESAP ETMEMİZ LAZIM”
Muğla Vali Yardımcısı İsmail Soykan, kaçak yapılaşma olayının çok fazla olduğunu belirterek, “Planlı olmayan yapılaşmanın üzerine gidiyoruz. Su tasarrufu, suyun verimli kullanımı bu alanda açık verdiriyor bize. Yapılaşma öncesinde verilecek suyu da hesap etmemiz lazım. Su anlamında büyük bir sorun yaşıyoruz bu nedenle” sözlerine yer verdi.
Her kurumun kendi üzerine düşeni layıkıyla yapması gerektiğini vurgulayan Soykan, “Su risk olarak önümüzde duruyor. Suyun her damlasının kıymetini bilerek kullanmamız gerekiyor. Devletimizin bu konularda ciddi teşvikleri var. Özellikle tarımsal sulama anlamında” ifadelerini dile getirdi.
Bunların yanı sıra, Muğla Meteoroloji Müdürlüğü’nden Meteoroloji Mühendisi Gülru Yelkıran, DSİ 213. Şube Müdürlüğü’nden Ziraat Mühendisi Ece Kahramanoğlu ile Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden Ziraat Mühendisi Güler Serdar konu ile ilgili birer sunum yaptı.
Yılda bir kez yapılan olağan değerlendirme toplantısının, komisyon tarafından nisan ve kasım aylarında olmak üzere yılda iki kez yapılmasına karar verildi. Ayrıca, Komisyon Başkanı’nın acil durumlarda üyeleri olağanüstü toplantıya çağırma yetkisi olduğuna dikkat çekildi.
Toplantıda, 20 maddelik uygulama planı oluşturularak karara bağlanırken, kararlar doğrultusunda gereken çalışmalar ile görev alanları belirlendi.