Muğla’nın Fethiye ilçesindeki Söğütlü Mahallesi’nin tek su kaynağını HES’e vermek istemeyen köylülerin, jandarma tarafından darbedilerek gözaltına alınmasına ilişkin Muğla Su İnisiyatifi açıklama yaptı: “Suyu ticarileştirmenize, derelerin akışını değiştirmenize izin vermeyeceğiz.”
Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Söğütlü Mahallesi’nde, köylerinin tek su kaynağının Fethiye Sulama Birliği ile tahsis dolayısıyla Akfen Holding’e ait Sekiyaka 2 Hidro Elektrik Santrali’ne (HES) ve HES’ten geçen suyun Seydikemer ilçesindeki köylere ulaştırılmasına karşı mücadele eden köylülere 9 Ağustos’ta jandarma ekipleri müdahale etmişti.
Sekiz köylü darbedilerek ve ters kelepçe ile gözaltına alınmış, gözaltına alınanlardan bir kişinin ise kafasında açılma meydana gelmişti.
Muğla Su İnisiyatifi (MSİ), konuya ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.
Açıklamada, köylülerin birbirine düşürülmek istendiğine dikkat çekilerek şunlar söylendi:
“Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı köylerde son yıllarda sular/dereler şirketlere teslim edilirken suya erişemeyenler, köylüler de birbirine düşürülmekte.
Dereler önce HES yapımı için şirketlere devredildi. Ardından bölgede suya ulaşamayanlar arasında su ihtiyacına çözüm üretilme bahanesi ile şirketlere su tahsisleri yapıldı.”
Söğütlü köylülerinin sularının Fethiye Sulama Birliği ve Sekiyaka 2 HES’e aktarılmasına karşı çıktığı belirtilen açıklamada, köylülerin oturma eylemine başladığı hatırlatıldı.
“BÖLGEDEKİ DERELERİN SULARINI ŞİRKETE TAHSİS ETTİLER”
Köylülerin darbedilerek gözaltına alındığı ve suyun bölünme işleminin gerçekleştiği ifade edilen açıklamada, “DSİ, Fethiye Kaymakamlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerinin, Sekiyaka HES üretimi için bölgedeki derelerin sularını şirkete tahsis ettiler. Suya el koyulmasını meşrulaştırmaya yönelik tüm bu çabalara karşı Söğütlü köylüleri sularını vermemekte, derelerini parçalamalarına izin vermemekte kararlı” denildi.
“ŞİRKETLERİ KALKINDIRMAK İÇİN YAPTIĞINIZ TÜM MÜDAHALELERE KARŞI MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”
MSİ’nin sulara ve yaşam alanlarına yönelik tüm müdahalelere karşı mücadele edeceği vurgulanan açıklama, şöyle devam etti:
“Bizler Muğla Su İnisiyatifi olarak suların, su havzalarının sermaye birikimine tahsisine karşı verdiğimiz mücadelenin yanı sıra yaşam alanlarına ait suları koruyacağımızı, bu amaçla su mücadelesi veren halkların yanında olacağımızı bir kez daha duyuruyoruz.
Meşru olmayan bu saldırılara karşı tüm yetkilileri uyarıyoruz. Dereleri şirketlere vermenizi kabul etmeyeceğiz. Şirketleri kalkındırmak için yaptığınız tüm müdahalelere karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.”
“GÜVENLİK KUVVETLERİNİ KÖYLÜLERE SALDIRTARAK SUÇ İŞLİYORSUNUZ”
Yetkililerin aldıkları kararlar ile suç işledikleri belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Dereleri şirketlerin üretim alanına sokma, yatağını değiştirme kararlarınızı kabul etmiyoruz. Bu kararlarla, verdiğiniz meşru olmayan kararları uygulatmak için güvenlik kuvvetlerini köylülere saldırtarak suç işliyorsunuz. Bu kararları veren, uygulayan her idare, kurum, yetkili yaşamdan yana tutum alması gerekirken yetkisini aşkın kullanarak bu suçu sürdürmektedir. Yaşamını korumaya çalışanları darp ederek, gözaltı ve şiddetle onlara gözdağı vererek kararlarınızı meşrulaştıramazsınız, yaptıklarınız zulümdür.”
“DERELERİN AKIŞINI DEĞİŞTİRMENİZE İZİN VERMEYECEĞİZ”
“Bu zulme son verin” çağrısı yapılan açıklamada, son olarak şunlar söylendi: “Dereleri de, onlar için mücadele eden yöre halkını da serbest bırakın. Uyarıyoruz. Şirketlerin değil halkın yaşamını koruyun. Yaşamın sürmesinin temel unsuru olan suları, su havzalarını şirketlere teslim etmenize, suyu ticarileştirmenize, derelerin akışını değiştirmenize izin vermeyeceğiz.”