Araştırmacı yazar Cezmi Çoban’ın, Muğla merkez ve ilçeleri üzerine yazılmış şiirleri derlendiği “Muğla Şiirleri Antolojisi” kitabı yayınlandı. İmza günü programının, ilerleyen günlerde duyurulacağı aktarıldı.
Muğla’nın tarihi, coğrafi ve kültürel dokusunu şiir aracılığıyla aktaran “Muğla Şiirleri Antolojisi” adlı eser yayınlandı.
Araştırmacı yazar Cezmi Çoban, hazırladığı antoloji ile antik dönemden günümüze uzanan 3 bin yıllık süreçte Muğla merkez ve ilçeleri üzerine yazılmış şiirleri bir araya getirdi.
Kitap, Muğla’nın doğal yapısından ağız özelliklerine, gastronomisinden kültürel mirasına kadar birçok unsuru şiirler aracılığıyla aktarmayı hedefliyor.
Eserin, ilerleyen süreçte “Uluslararası Muğla Şiir Festivali” gibi çeşitli kültürel projelere de zemin hazırlamasının amaçlandığı aktarıldı.
“KİTABININ TEMELİ ‘100 ŞİİRDE BODRUM’ KİTABINA DAYANIYOR”
Çoban kitaba dair şunları kaydetti:
“Muğla Şiirleri Antolojisi, kitabının temeli 2020 yılı Mart ayında yayınlanan ‘100 Şiirde Bodrum’ kitabına dayanmaktadır. O kitapta, Bodrum ve yöresi şiirlerini araştırırken karşıma Muğla’nın diğer ilçeleri üzerine yazılmış şiirlere de rastladım.
Geçen beş yılda araştırmalarımı genişleterek, Muğla merkez ve ilçeleri üzerine yazılmış şiirleri bir araya getirmeye çalıştım.”
Araştırmalarının kitaplaşmasından dolayı çok mutlu olduğunu belirten Çoban, okurların da Muğla ilinin şiir dokusuyla buluştuğuna değindi.

“MUĞLALI YEREL HALK OZANLARININ İLK DEFA BU KİTAPTA YAYINLANAN ŞİİRLERİ”
Bölgeye dair yazdığı 21’inci kitap olduğunu ifade eden Çoban, “Antik Karia ve Likya’dan günümüze kadar, üç bin yıllık süre zarfında; Muğla bölgesi üzerine yazılmış şiirleri bu antolojide bir araya getirmeye çalıştım. Kitapta, başta Muğlalı yerel halk ozanlarının ilk defa bu kitapta yayınlanan şiirleri başta olmak üzere 400’ün üzerinde Muğla kent şiirleri bulunmaktadır” dedi.
Muğla Şiirleri Antolojisi kitabının bir anlamda ilklerin kitabı olduğunu aktaran Çoban, şunları söyledi:
“Kitabın kapağında kullanılan harita, Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın vefatından kısa bir süre önce çizdiği Muğla il haritasıdır. Orijinal hali Kabaağaçlı aile fertlerinden Tuba ve Derya Kabaaçlı’nın arşivinde bulunan harita, ilk defa bir kitabın kapak tasarımında kullanılmıştır.
Antolojinin sırt kısmında ise ressam Gülnur Efendioğlu’nun 2020 yılında yaptığı ‘Muğla Efesi’ tablosu yer almaktadır. Kitabın sunuş yazısı, Türkiye’nin ilk kadın valisi olan ve 1991-1995 yılları arasında Muğla’mızın valiliğini yapan Dr. Lale Aytaman tarafından kaleme alınmıştır.”

İMZA GÜNÜNÜN DETAYLARI YAKINDA PAYLAŞILACAK
Çoban, antolojinin; Muğla’nın doğal, tarihi ve kültürel değerlerini şiir yoluyla tanıtarak, bu mirasın gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı sunmayı hedeflediğini belirtti.
Yazar, son olarak kitabının imza gününün ilerleyen günlerde paylaşılacağını belirterek şunları kaydetti:
“Bu kitabın orta ve uzun vadede: ‘Uluslararası Muğla Şiir Festivali’nin yanı sıra, ‘Muğla Ayraç Müzesi’ne, ‘Muğla Tütün Müzesi’ne, ‘Uluslararası Muğla Bienali’ne ve ‘Muğla Edebiyat Ansiklopedisi’ne de öncülük etmesi en büyük mutluluğum olacaktır.”
CEZMİ ÇOBAN KİMDİR?
Araştırmacı-yazar Cezmi Çoban, 1985 yılında Muğla’da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Muğla ve Bodrum’da tamamladı. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünü dereceyle bitirdi.
Muğla merkez ve ilçeleriyle ilgili gazete, dergi, bülten ve bloglarda yayımlanmış yüzün üzerinde araştırma, inceleme ve derleme yazısı bulunuyor.
Bodrum Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesindeki Nazım Hikmet Kütüphanesi’nde görev yapan Çoban, araştırmalarını Bodrum başta olmak üzere Muğla genelinde sürdürüyor.