Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşınan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplanması istenilen soru önergesinde; Fethiye ilçesi, Göcek Mahallesi’nde uygulanması planlanan “Mapa ve Şamandıra Projeleri“nin işletme hakkının nasıl devredileceği ve projenin işletmesinin kimler tarafından (özel sektör/yerel yönetim/odalar/STK’lar) yapılacağı soruları yöneltilmiştir.
Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici’nin vermiş olduğu soru önergesinde DÜZELTİLMESİ GEREKLİ ÖNEMLİ HUSUSLAR bulunmaktadır. Çünkü verilen soru önergesinde, projenin işletme hakkının nasıl devredileceğinin ve işletmenin hangi yöntemle yapılacağının sorulmuş olması, önergede projenin içeriğinden bahsedilmemiş olması, Bakanlığın hazırlamış olduğu projenin FİZİKSEL VE İÇERİK açısından aynen kabulü anlamına gelmektedir. Bu kabul edilemez bir durumdur.
Oysa ki, bahsedilen proje, dönemin Fethiye Kent Konseyi ve Fethiye -Seydikemer Meslek Kuruluşları Güçbirliği tarafından detaylı olarak irdelenerek gerekli açıklama ve itirazlar yapılmıştı.
Yapılmış olan basın açıklaması ve itiraz metninde özetle; “Bu alanlardaki SADECE MEVCUT MAPA VE ŞAMANDIRALARIN İYİLEŞTİRİLMESİ, kapasitelerinin artırılmaması gerektiği, Bakanlıkça hazırlanan projenin gerçekleştirilmesinin ‘GÖCEK DENİZ ÜSTÜ ARAÇLARI TAŞIMA KAPASİTESİNİN BELİRLENMESİ PROJESİ’, ‘GÖCEK KIYI VE DENİZ ALANLARI YÖNETİM PLANI’, Fethiye-Göcek 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı hükümleri, yürürlükteki mevzuatlar, çevresel değerler ile planlama ilke ve prensipleri açısından uygun olmadığı belirtilmiş, eşsiz zenginlikteki flora ve fauna yapısının hasarsız olarak gelecek nesillere aktarılması, kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararının gözetilmesi gerektiği” vurgulanmıştı.
Ayrıca, Muğla Odaları ve Borsalar Birliği’nin bahsedilen projelere ilişkin hazırlamış olduğu 29 Mart 2022/3331 sayılı yazılı metininde özetle, “MEVCUT MAPA VE ŞAMANDIRA SİSTEMLERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ VE MEVCUT KAPASİTENİN KORUNMASI GEREKTİĞİ, ihaleler ile mapa, tonoz ve şamandıraların inşa edilmesi deniz dibinde tahribata yol açacak ve koylardaki kirletici kaynakların çoğalması ile birlikte ekosistem üzerinde biyolojik yükün fazlaca artmasına ve sonuç olarak flora ve fauna sistemlerinde bozulmalara neden olacaktır. Yapılacak olan çalışmaların kamu ve yerel paydaşlar işbirliği ile yapılarak, kamu yararı çerçevesinde koyların kar maksadı gütmeksizin bölge halkına kullandırılması” şeklinde açıklamalar yapılmıştı.
Bilindiği üzere, Göcek koylarında mapa, tonoz ve şamandıralama sistemlerinin yeniden düzenlenerek bunların işletilmesine yönelik 15 Nisan 2022, 24 Nisan 2022 ve 08 Mayıs 2022 tarihlerinde ihalelerin yapılacağı, ihaleler uyarınca Fethiye, Göcek ve Dalaman koylarında MEVCUT KAPASİTELERE İLAVE OLARAK YAKLAŞIK 400 TEKNE bağlama kapasiteli mapa, tonoz ve şamandıraların inşaatlarının ve işletmelerinin özel şirketlere verileceği ilan edilmişti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılacağı ilan edilmiş söz konusu ihaleler, Fethiye-Seydikemer Meslek Kuruluşları Güçbirliği, Fethiye Kent Konseyi, Fethiye Belediyesi İdarecileri, Belediye Meclis Üyeleri, diğer sivil toplum kuruluşları ve yöre halkının katıldığı 19 Mart 2022 tarihli ortak basın açıklamaları ve yazılı itirazları ile oluşan tepkilerden dolayı bakanlık tarafından geri adım atılmış ve proje askıya alınmış idi.
Göcek Mahallesi koylarında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından mapa, şamandıra ve tonozların yeniden düzenlenmesi projesi uygulanacak ise, Bakanlığın hazırlamış olduğu ve mevcut kapasitelere 400 tekne bağlama ilavesi yapan projenin revize edilmesi, revize edilecek projede mevcutlar dışında kapasite artışı yapılmaması, yerel yönetimlerin, bölgedeki sivil toplum kuruluşlarının ve halkın görüş ve önerilerinin alınması ve yeniden hazırlanacak projenin FETHİYE-GÖCEK ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ GÖCEK DENİZ ÜSTÜ ARAÇLARI TAŞIMA KAPASİTESİNİN BELİRLENMESİ PROJESİNE, GÖCEK KIYI VE DENİZ ALANLARI YÖNETİM PLANI’NA, AYDIN-MUĞLA İLLERİ 1/50.000 ÖLÇEKLİ BÜTÜNLEŞİK KIYI ALANLARI PLANI VE HÜKÜMLERİNE, FETHİYE-GÖCEK 1/25.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI VE HÜKÜMLERİNE uygun olarak yapılması gerekmektedir.
1969 yılı doğumluyum ve Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü 1991 yılı mezunuyum. Evliyim ve bir kızım var. Mezuniyetimden itibaren Türkiye’nin birçok yerinde Şehir ve Bölge Plancısı olarak imar planı yapımı ve danışmanlık hizmetlerinde bulundum ve 2021 yılında emekli olarak aktif planlama çalışmalarını sonlandırdım. 2018-2024 yılları arasında 3 dönem Şehir Plancıları Odası Muğla Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi, Şehir Plancılar Odası Genel Merkez Delegesi olarak görev aldım. Ayrıca Fethiye-Seydikemer Meslek Kuruluşları Güçbirliği üyesi ve dönem başkanlığı ile Fethiye Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi olarak kamu yararına çalışmalarda bulundum. Doğa yürüyüşleri, seyahat etmek, koşu ve egzersiz yapmak, meyve yetiştiriciliği, kitap okumak gibi hobi ve aktivitelerle yaşam kalitesini artırıcı ve topluma/dünyamıza değer katıcı çalışmalarda bulunmaktayım.