Sivasspor – Fenerbahçe arasındaki futbol maçında, Sivasspor oyuncularının taşıdığı “Doğal olan normal doğumdur” pankartının ardından, vajinal doğum ve sezaryene dair tartışmalar sürerken Sağlık Bakanlığı’nın “Normal Doğum Eylem Planı” kapsamında Muğla İl Sağlık Müdürlüğü bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Sivasspor ve Fenerbahçe arasında 13 Nisan 2025 tarihinde oynanan futbol maçında, Sivasspor oyuncuları, Sağlık Bakanlığı’nın vajinal doğumu teşvik eden kampanyasını destekleyen ve üzerinde “Doğal olan normal doğumdur” yazan pankartı taşımıştı.

Pankart, özellikle kadın hakları savunucularının ve birçok kadının tepkisini çekmişti.
“KADINLARIN NASIL DOĞUM YAPACAĞI, NEYİ ‘DOĞAL’ BULACAĞI YA DA BEDENİYLE NE YAPACAĞI SADECE KADINLARI İLGİLENDİRİR”
Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) tarafından “Bakanlık tarafından organize edilen mansplaining gösterisi” başlıklı açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı:
“Sivasspor-Fenerbahçe maçında, tamamı erkek futbolculardan oluşan iki takım, Sağlık Bakanlığı’nın kampanyası kapsamında ‘Doğal olan normal doğumdur’ yazılı bir pankartla sahaya çıktı. Seyircilerin yüzde 95’inin erkek olduğu bir alanda, kadınların doğum tercihlerine dair tek taraflı ve cinsiyetçi bir mesaj verildi. Futbolcular eliyle sunulan ‘normal doğum’ propagandası, kadının bedenine ve üreme haklarına yönelik yönlendirici ve cinsiyetçi bir müdahaledir. Kadınların nasıl doğum yapacağı, neyi ‘doğal’ bulacağı ya da bedeniyle ne yapacağı sadece kadınları ilgilendirir.”
Sağlık Bakanlığı konuya dair 15 Nisan’da bir açıklama yayımlamış ve 2000’li yılların başında yüzde 20 civarında olan sezaryen doğum oranlarının günümüzde yüzde 61’e ulaştığını belirtmişti. Vajinal doğumun faydalarını sıralamış ve doğal sürecin bir parçası olarak değerlendirilmişti.
Açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:
“Gereksiz Sezaryenleri Azaltmak için Klinik Olmayan Müdahaleler Öneri Kılavuzu’na göre Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), sezaryen oranlarının yüzde 10-15 civarında sürdürülmesini hedef olarak göstermiş, her ülkenin kendi içinde değerlendirilmesini ve hem anne hem de bebek sağlığı açısından sezaryenin yalnızca gerekli durumlarda yapılmasını önermiştir. Sağlık Bakanlığı tarafından, tıbbi zorunluluk olmadıkça yapılan sezaryenlerin önlenmesi, normal doğumun teşvik edilmesi ve bu yolla anne-bebek sağlığının korunması amacıyla ‘Normal Doğum Eylem Planı’ hazırlanmıştır.”
Konuya ilişkin tartışmalar sürerken, Sağlık Bakanlığı’nın “Normal Doğum Eylem Planı” kapsamında Muğla İl Sağlık Müdürlüğü tarafından il genelinde görev yapan kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendiği belirtildi.
Toplantıya, İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Burak Mülayim’in başkanlık yaptığı belirtildi.
Toplantıda ise Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemal Güngördük tarafından “Tıbbi Hatalı Uygulamalardan Korunma” başlıklı sunumun yapıldığı dile getirildi.

Toplantıda ayrıca, vajinal doğumun teşvik edilmesi, doğum hizmetlerinde kalitenin artırılması, hekimlerin hukuki süreçler karşısında daha bilinçli hareket etmelerinin sağlanmasına yönelik yürütülen çalışmaların ele alındığı belirtildi. Muğla İl Sağlık Müdürlüğü, anne ve bebek sağlığını iyileştirmeye yönelik çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceğini dile getirdi.