Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turhan Togan, sıcaklık artışı ile birlikte yaşanabilecek olan güneş çarpması riski hakkında yurttaşlara uyarılarda bulundu.
Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turhan Togan, yaz aylarında artış gösteren sıcaklıklardan yurttaşların etkilenmemesi adına uyarı ve önerilerde bulundu.
Sıcak havalarda vücuttaki su kaybının artması sebebiyle bol su tüketilmesi gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Togan; sıvı kaybının böbrek yetmezliğine, bilinç bulanıklığına, halsizlik ve yorgunluk hissine, baş ağrısına, vücutta uyuşukluğa, idrarın koyu renkte olmasına, baş dönmesine ve kabızlık sorunlarına neden olabileceğini ifade etti.
Prof. Dr. Togan, kronik hastalığı olanların öğle saatlerinde güneşe maruz kalmamalarını, bol sıvı tüketmelerini ve güneşin yoğun olduğu saatlerde dinlenmelerini tavsiye etti.
PROF. DR. TOGAN, GIDA ZEHİRLENMELERİNE KARŞI UYARDI
Besinlerin sıcak hava sebebiyle çabuk bozulacağına ve açıkta satılan gıdaların özellikle tavuk ve et ürünlerinin gıda zehirlenmelerine yol açabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Togan, meyve ve sebzelerin iyi yıkanarak tüketilmesi, et ve süt ürünlerinin uygun saklama şartlarında muhafaza edilmesi ve açıkta satılan gıda ürünlerinin uygun şekilde hazırlanıp tüketilmesi gerektiğini açıkladı.
“VÜCUTTAKİ SIVI DENGESİNİN SAĞLANMASI GEREKLİ”
Güneş çarpmasına karşı alınacak önlemleri sıralayan Prof. Dr. Togan, öğle saatlerinde açık alanlarda gezilmemesi, zorunlu durumlarda şapka takılması, gölgede yürünmesi, bol su tüketilmesi ve muhtemel bir hastalık durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Togan; 39 derece ve üzeri vücut sıcaklığı, sıcak ve kuru cilt, yoğun terleme, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma hallerinde vücuttaki sıvı dengesinin sağlanması gerektiğini belirtti.