Muğla Büyükşehir Belediyesi; Muğla’nın Ortaca, Dalaman ve Köyceğiz ilçelerinde, zirai dondan etkilenen 795 narenciye üreticisine gübre desteği sağladı. Konuya ilişkin açıklama yapan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Üreten bir Muğla, güçlü bir Türkiye demektir” dedi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından, şubat ayında Ortaca, Dalaman ve Köyceğiz ilçelerinde zirai don nedeniyle zarar gören narenciye üreticilerine bitki besleme ürünü desteği sağlandı.
Köyceğiz’in Kavakarası, Beyobası, Hamitköy, Döğüşbelen, Zaferler ve Toparlar mahalleleri ile Dalaman ve Ortaca ilçelerinde toplam dokuz farklı noktada “Zirai don öncesi ve sonrası tarımsal tedbirler” konulu bilgilendirme eğitimleri düzenlendiği duyuruldu.
Eğitimlere katılan üreticilere, üç farklı işlevde gübre içeren acil durum bitki besleme kiti dağıtıldığı açıklandı.
Gerçekleştirilen destek çalışmaları kapsamında; Köyceğiz’de 672, Ortaca’da 64 ve Dalaman’da 59 olmak üzere toplam 795 narenciye üreticisine acil durum bitki besleme ürünü dağıtıldığı belirtildi.

Ayrıca, zirai dondan etkilenen toplam 10 bin 515 dekarlık narenciye bahçesinin tedavisine katkı sağlandığı ifade edildi.
Dağıtılan bitki besleme kitlerinin, içerdiği çinko, bakır ve molibden ile don zararını onarmaya yardımcı olduğu ve çiçeklenme sürecini desteklediği belirtildi.
Ayrıca azot, organik madde ve deniz yosunu içeren karışımlarla bitkilerde yeniden yapraklanmayı ve gelişimi teşvik etmesinin amaçlandığı vurgulandı.
“İLAÇ VERDİLER VE BU İLAÇLAR SAYESİNDE FİDELERİMİZ GELİŞTİ”
Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği zirai don eğitimlerine katıldığını belirten üretici Tayfun Acar, yapılan uygulamaların ardından fidelerinin gelişme gösterdiğini söyledi. Acar, “Ekiplerle arazimize de geldik, bizlere yardımcı oldular. İlaç verdiler ve bu ilaçlar sayesinde fidelerimiz gelişti. Bizleri zor günümüzde yalnız bırakmadığınız için teşekkür ederiz. Ahmet Başkan’a da bu çalışmalara önem verdiği için minnettarız” dedi.

“BEŞ TONA YAKIN GÜBRE VE İLAÇ DAĞITTIK”
Zirai don eğitimlerinde, benzer zararların tekrar yaşanmaması için alınması gereken önlemleri aktardıklarını belirten Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda görevli Ziraat Mühendisi Turgut Karagöz, “Eğitimlerin ardından gübre ve ilaç desteğimiz oldu. Eğitime katılan 795 üreticimize beş tona yakın gübre ve ilaç dağıttık” sözlerini kullandı.
“BİZ, ÜRETİCİMİZİN TOPRAĞA YENİDEN UMUTLA BAKABİLMESİ İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ”
Tarımsal üretimin yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda toplumsal bir mesele olduğunu vurgulayan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Muğla, yalnızca turizmiyle değil, toprağından bereket fışkıran verimli ovalarıyla da bir üretim kentidir. Bu yüzden üreticimizin yaşadığı her zorluk, bizim de sorumluluğumuzdur” ifadelerini kullandı.
Şubat ayında yaşanan don olayı sonrası ekipleri sahaya gönderdiklerini ifade eden Aras, şunları söyledi:
“Biliyoruz ki bir üretici yalnız kaldığında sadece kendi emeği değil, aynı zamanda kentin geleceği de zarar görür. Biz, üreticimizin toprağa yeniden umutla bakabilmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Bilimsel bilgiye dayalı eğitimlerimiz, doğru zamanda yapılan müdahalelerimiz ve desteklerimizle hem üretimi hem de kırsal kalkınmayı güçlendirmeye devam edeceğiz. Üreten bir Muğla, güçlü bir Türkiye demektir.”