Muğla Büyükşehir Belediyesi, 2023 yılının son meclis toplantısında yıl boyunca alınan tüm kararların yüzde 98,8 oranında oy birliği ile alındığını açıkladı. Son üç aydır ise meclis toplantılarında yurttaşların taleplerinin gündeme alınmaması nedeniyle meclis üyeleri hakkında bir karne hazırlanmıştı.
Muğla Büyükşehir Belediyesi, 2023 yılının son meclis toplantısını dün (14 Aralık 2023) Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’nde gerçekleştirdi. Toplantıda 35 madde görüşüldü ve oy birliği ile 26 karar alındı.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, yıl boyunca alınan kararların yüzde 98,8’inin oy birliği ile alındığını açıkladı.
Gürün şöyle konuştu: “13 ilçeden gelen kıymetli meclis üyelerimizle her ay Muğla’mıza daha iyi hizmet verebilmek için toplanıyor, kararlar alıyoruz. Farklı partilerden oluşan meclis üyelerimizle 2023 yılında 337 karar aldık. Bu kararların yüzde 98,8 oy birliği ile alındı. Tüm meclis üyelerimize Muğla’mız için verdikleri emekler ve birlikte uyum içinde çalıştığımız için çok teşekkür ediyorum.”
Ancak, son aylarda yurttaş taleplerinin gündeme alınmaması eleştirilere neden oldu. Muğla’da Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararı mahkeme kararıyla iptal edilen entegre çimento fabrikası alanını, sanayi alanı amaçlı kullanıma açan imar planlarının iptal edilmesi amacıyla yurttaşlar 2023 ekim ayı toplantısında konunun görüşülmesini istemişti. Ekim ayında büyükşehir meclisi konuyu gündeme almamış ve yurttaşların tepkisi gündeme gelmişti.
Kasım ayında ise İYİ Partili Gürsel İnce’nin konunun mecliste gündeme alınması önerisi ise Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) grubunun ret oyu ile gündem alınmamıştı. Yaşanan durum üzerine yurttaşlar meclis üyelerinin çimento fabrikası imar planları konusundaki tutumlarından yola çıkarak meclis üyelerine not verdikleri bir karne düzenlemişti.
Menteşe Yurttaş İnisiyatifi ise, Muğla’daki yerel yönetim anlayışı ve 2024 yerel seçimlerine yönelik yaptığı açıklamalarda ise mevcut durumu eleştirmiş ve şu ifadeleri kullanmıştı:
“Muğla’da yıllardır aynı kişiler ve aynı kafa yapısıyla, halktan uzak, emekten uzak ve belli bir zümrenin çıkarlarını gözeterek yönetme anlayışı hem bugüne kadar genel seçimlerdeki başarısızlığın ana sebeplerinden biri olarak öne çıkmaktadır, hem de önümüzdeki süreçte değiştirilmesi gereken ilk hedef olarak önümüzde durmaktadır”
Açıklamada, Muğla halkının ihtiyacı olan belediyecilik hakkında ise şu ifadeler dile getirilmişti:
- Muğla; halktan kopuk değil gerçek bir halkçı belediyeciliği; ranttan değil emekten yana, kamucu bir belediyeciliği hak etmektedir.
- Muğla halkı istemeden mecburen oy verdiği belediyeleri değil; yönetimine katıldığı, söz hakkının olduğu belediyeleri hak etmektedir.
- Muğla halkı; Muğla’nın doğasını, havasını, suyunu, sahillerini, ormanlarını korumak için mücadele ederken talancı şirketlerin değil halkın yanında mücadele eden, öncülük yapan bir yerel yönetim anlayışını hak etmektedir.
- Muğla halkı; sorunların ötelendiği, sürüncemede bırakıldığı, görmezden gelindiği bir belediyeciliği değil; sorunların hep birlikte tartışıldığı ve hızla çözüldüğü bir belediyeciliği hak etmektedir.