Bolu’daki otel yangını sonrası yangın denetimleri Türkiye’nin gündeminde. Muğla Büyükşehir Belediyesi, 2024 yılında 12 bin 336 işletmede yangın denetimi gerçekleştirdiğini
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki 12 katlı Grand Kartal Otel’de 21 Ocak saat 3.30 civarında çıkan yangında 78 kişi hayatını kaybetmişti.
Bolu’daki otel yangını sonrası, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve büyükşehir belediyelerinin yapması gereken yangın denetimleri Türkiye’nin gündemi oldu.

Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, yangın riskini minimize etmek amacıyla sorumluluk alanları içerisinde bulunan başta konaklama tesisleri olmak üzere akaryakıt ve LPG satış istasyonları, marina, tersane, yat tamir bakım yerleri, umuma açık eğlence yerleri gibi çeşitli işletmelerde yangın denetimleri gerçekleştirdiğini duyurdu.
Büyükşehir, 2014 yılından bu yana 12 bin 336 işletmede denetim gerçekleştirdiğini açıkladı. Ekiplerin yangın dolaplarında bulunan hortumlar, vanalar ve diğer yangınla mücadele ekipmanlarının çalışır durumda olup olmadığını, yangın pompalarının periyodik bakımlarının yapılmış olup olmadığını, yangın söndürme tüplerinin doluluk durumunu, kullanım süreleri ve teknik bakımlarını denetlediği ifade edildi.

Bununla birlikte, 2024 yılında bin 201 işletmeye yangın önlemlerinin yeterli olduğu yönünde itfaiye raporu düzenlendiği belirtildi.
Yapı ruhsatı vermeye yetkili idareler ve proje müellifleri tarafından gelen başvurular doğrultusunda 2017 yılından bu yana ise, bin 736 işletme için proje uygunluk görüşü verildiği aktarıldı.

DENETİMLERİN YANI SIRA EĞİTİMLER DE VERİLDİ
Öte yandan Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi; 2024 yılı içerisinde 40 bin 927 vatandaşa temel yangın eğitimi verildiğini açıkladı. Bunun yanı sıra Büyükşehir; yangın, su baskınları, arama kurtarma gibi acil durumlarda mücadele gücünü arttırmak amacıyla 96 kişiye ‘Gönüllü İtfaiyecilik’ eğitimi vererek belge düzenlendiğini belirtti.
“YANGINLARDA ARTIŞ OLDUĞU GÖRÜLMEKTEDİR”
Yangın tedbirleri konusunda yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Muğla’mızın yüzde 68 ormanla kaplı ve turizm ili olmamız nedeniyle konaklama tesislerimizin çok olması, son yıllarda küresel ısınmanın artması ve ilimiz nüfusunun turizm sezonunda artış göstermesi ile yangınlarda artış olduğu görülmektedir” dedi.

“YANGINLARDA CAN VE MAL KAYIPLARINA EN AZA İNDİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”
Yangınlara karşı önleyici tedbirler almaya devam edeceklerini belirten Aras, şöyle devam etti:
“Yangınlar konusunda son derece dikkatli olmamız gerekiyor. Çünkü yangınlar başladıktan sonra kontrol altına almak çok zor. Bu bilinçle hareket ederek itfaiye birimimizin donanımını güçlendiriyor, halkımıza bilinçlendirme eğitimleri veriyor ve ticari alanlarda düzenli denetimler yaparak yangınlarda can ve mal kayıplarına en aza indirmeyi hedefliyoruz. Amacımız, Muğla’nın eşsiz doğasını koruyarak geleceğe taşımak, vatandaşlarımızın mal ve can güvenliğini sağlamaktır.”